Svenska organisationer vill förbjuda nikotin – i hela EU

A Non Smoking Generation, Astma- och Allergiförbundet, Tobaksfakta, Hjärt-lungfonden och flera andra svenska lobbyorganisationer vill förbjuda all försäljning av nikotin. Åtminstone till personer födda efter 2010.
Förslaget gäller hela EU och tillsammans med liknande organisationer samlar man nu in underskrifter för att driva frågan till EU-kommissionen.

Sedan Nya Zeelands beslut om att införa ett generationsförbud mot köp cigaretter, har andra grupper i världen börjat kräva liknande åtgärder. Så även i Europa. Svenska Non Smoking Generation, tillsammans med liknande organisationer i andra EU länder, arbetar nu för ett totalföbud mot cigarettförsäljning för personer födda efter 2010. Till skillnad från Nya Zeeland vill man dock att förbudet ska gälla alla nikotinprodukter, inklusive e-cigaretter, nikotinpåsar och snus.

“I vår senaste Novusundersökning ser vi ett starkt stöd för fler tobaksfria miljöer och en helt tobaksfri generation. 64 procent av de unga respondenterna är för att sätta ett slutdatum för all försäljning av tobak till nästa generation.“ skriver Non Smoking Generations generalsekreterare Helene Stjerna i ett pressmeddelande.

Nya Zeeland och skademinimering

Som Vejpkollen tidigare berättat har det Nya Zeelänska initiativet både hyllats och kritiserats av tobaks- och beroendeexperter från hela världen. Strategin i Nya Zeeland är en kombination av förbud och skademinimering, där cigaretter med låg nikotinhalt och e-cigaretter ska finnas kvar på marknaden medan cigaretterna fasas ut.

“Vi hade inte kunnat göra det här om vi inte såg att det fanns accepterade alternativ till cigaretterna. E-cigaretter har visat sig vara ett effektivt verktyg för rökavvänjning, därför vågar vi ta nästa steg och fasa ut rökningen” sade premiärminister Jacinda Ardern när Nya Zeeland lanserade idén 2021.

Vill förbjuda alla nikotinprodukter

NSG och de menar dock att alla nikotinprodukter ska föbjudas för de som är födda efter 2010. Om förbudet även ska gälla nikotintuggummi, sprayer och andra så kallade nikotinläkemedel framgår inte av pressmeddelandet. Målet är en nikotinfri generation 2030. Fram till 2025 siktar organisationerna på att samla en miljon underskrifter för att sedan uppvakta EU-kommissionen.

“Vi vill påkalla politikernas uppmärksamhet om hur skadligt tobak och nikotinprodukter är, och hur viktigt det är att sätta de europeiska medborgarnas hälsa samt vår miljö framför tobaksindustrins vinstintressen” skriver NSG i sitt pressmeddelande.

Organisationerna vill även införa reklamförbud för nikotinprodukter. Man kräver även tobaksfria stränder, skolor, restauranger, terasser, simbassänger, sportevenemang, parker och shower i hela EU.

Finansieras av skattepengar

Non Smoking Generation, Tobaksfakta och Vi Som Inte Röker (VISIR) är organisationer som finansieras av statliga medel och donationer. 2023 fördelade Folkhälsomyndigheten totalt 6 miljoner kronor till dessa, och liknande, organisationer.

1 Kommentar till "Svenska organisationer vill förbjuda nikotin – i hela EU"

  1. Dom är sjuka totalitära fanatiker med rötterna i Tredje Riket. Det här bekräftar bara det. Hur ska det gå till i praktiken har dom tänkt sig? Ska dom ha en Sturmabteilung som går omkring och patrullerar gator och torg för att kolla att folk inte vejpar eller har en prilla under läppen?🙂 Ironiskt nog går ju många länder nu mot att legalisera eller avkriminalisera cannabis. Men det är dom svenska antinikotinfanatikerna förmodligen starkt emot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *