DHL stoppar leveranser av e-vätska och nikotinpåsar – tillfälligt

Fraktföretaget DHL stoppar tillfälligt alla leveranser av nikotinprodukter till privatpersoner. Anledningen: Nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och oklarheter om vem som ska garantera att produkterna lämnas ut till en person som är över 18 år.

Mitt under löning och black fridaykampanjer meddelade fraktföretaget DHL att man stoppar leveranser av alla tobak- och nikotinprodukter i Sverige. Det betyder att många som köper e-vätska, nikotinpåsar eller snus får välja andra fraktalternativ. Bakgrunden är osäkerhet kring hur ålderskontrollerna ska garanteras säkert vid leveranserna.

“Vi vill inte försätta våra ombud i en situation där de riskerar att lämna ut varor med krav på 18-årsgräns. Detta gäller även om det inte är vårt eller våra ombuds uppgift att kolla leg vid köpet, utan säljarens. Just nu har vi ingen möjlighet att säkerställa ålder på den som hämtar ut ett paket. Det vi kan göra är att säkerställa att det är samma person som köpt paketet som hämtar ut det” säger Mikael Stange, kommunikationschef på DHL eCommerce Solutions.

Höga krav på ålderskontroller

Enligt lagen om nya nikotinprodukter är det sedan den 1 augusti olagligt att sälja nikotinpåsar (även kallat vitt snus) till personer under 18 år. Det är sedan länge olagligt att sälja andra nikotinpprodukter till minderåriga – sedan 1997 för snus och cigaretter samt 2018 för e-cigaretter och nikotinvätska. Men det är det först nu som Folkhälsomyndigheten blandar in leverantörerna i sina riktlinjer.

“Vid försäljning via internet ska den som säljer eller lämnar ut produkten förvissa sig om att ålderskravet är uppfyllt. Även vid försäljning via internet ska det finnas rutiner för att säkerställa att 18-årsgränsen är uppfylld både vid köpet och vid utlämnandet.” Skriver Folkhälsomyndigheten.

FHM betonar samtidigt att säljaren “inte kan lämna över en stor del av sina skyldigheter enligt egenkontrollprogrammet till en annan person”.

Oklart hur 18-årsgränsen garanteras

Men riktlinjerna, som i första hand riktar sig till kontrollinstanserna på kommunerna, har väckt huvudbry. Inte minst hos transportföretaget DHL. För även om lagen säger att det är säljaren som ska göra ålderskontrollen, och inte kan lämna över detta till någon annan, så måste säljaren också övertyga sig om att utlämningen fungerar på “ett tillfredställande sätt”.

Tittar på tekniska lösningar

För DHL handlar det därför om att säkerställa att det verkligen är den som betalat för varan som även hämtar ut paketet. Och det är något man inte gör automatiskt i dagsläget. I veckan skickade därför DHL ut ett meddelande till sina kunder om ett omedelbart stopp för leveranser av tobak- och nikotinprodukter.

“Tobaksprodukter är inte en stor del av vår verksamhet. Men vi måste kunna garantera våra samarbetspartners, kunder och ombud att lagstiftade ålderskontroller fungerar hela vägen från försäljning till leverans. Just nu tittar vi på tekniska lösningar för att kunna möta gällande lagar och regler” säger Mikael Stange

Erbjuder annan frakt

DHL vill inte svara på hur långt stoppet blir. Men det kan röra sig om en till två veckor eller mer.

I dagsläget har de flesta vejpshopparna i Sverige flera olika alternativ för frakt. Andra leverantörer har idag alternativ för ålderskontroller både vid köp och utlämning och enligt vad Vejpkollen erfar är ingen butik helt beroende av DHL för sina leveranser till kunderna.Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *