Nederländerna vill förbjuda nikotinpåsar

Nederländska regeringen har redan förbjudit smaker i e-cigg. Nu vill man även förbjuda alla varianter av nikotinpåsar. Detta trots att närmare 20 procent av befolkningen röker, varav 14 procent dagligen.
”I Holland kommer du att kunna röka ihjäl dig, supa dig dyngfull, bli stenhög i en coffeeshop men om du gud förbjude gillar nikotin så är du illa ute.” säger Atakan Befrits, policyanalytiker på INNCO.

I dagsläget är det inte tillåtet att sälja nikotinpåsar med en nikotinhalt högre än 0,035 milligram per påse i Nederländerna. Produkterna är reglerade enligt livsmedelslagen och får endast innehålla lika mycket nikotin som en aubergine. Traditionella nikotinpåsar innehåller mellan 2 till 20 mg per påse. Nu vill Nederländernas regering även förbjuda de svagare påsarna och införliva produkterna under tobakslagen istället för livsmedelslagen.

”Vi föreslår att nikotinprodukter som inte innehåller tobak, samt anordningar för att använda sådana produkter, ska ingå i lagen om tobak- och rökprodukter. Nikotinprodukter utan tobak för oral användning, som nikotinpåsar, kommer att bli förbjudna” skriver Nederländska regeringen i ett uttalande.

”Moraliskt fel”

Förslaget har väckt reaktioner, inte minst från användargrupper runt om i Europa. Föreningen ETHRA (European Tobacco Harm Reduction Advocates) som representerar närmare 27 miljoner Europeiska nikotinanvändare, menar att förbudet är ett brott mot mänskliga rättigheter.
”Nikotinpåsar blir allt mer populära bland människor som vill ha säkrare alternativ till rökning. Det är moraliskt fel att neka de som röker tillgång till produkter som är mindre skadliga för deras hälsa” skriver föreningen i ett pressmeddelande.

I december 2022 valde holländska riksdagen att i princip förbjuda alla smaksättningar i e-vätska för e-cigaretter. Från och med 1 oktober 2023 får endast smaker som påminner om tobaksrök säljas i Nederländerna.

Leder till fler rökare

Enligt flera studier leder begränsningar av alternativa nikotinprodukter till att fler börjar röka och att färre slutar. Liknande smakförbud har röstats ner i Sverige, med motiveringen ett förbud skulle minska möjligheten till skademinimering för nikotinbrukare.

”E-cigaretter och nikotinpåsar används främst av före detta rökare och är ett av de mest effektiva hjälpmedlen vid rökavvänjning. I Sverige har vi väldigt få rökare, mest på grund av snuset som lockar många. I andra länder kan nikotinipåsar och e-cigaretter få samma effekt. Smakförbudet, tillsammans med ett eventuellt förbud mot nikotinpåsar, blir en ren förlust för folkhälsan i Nederländerna” säger Karl Åke Johansson, ordförande i användarföreningen NNA Sweden.

”Ok att röka, supa och att bli hög”

Enligt Atakan Befrits och organisationen INNCO, som har arbetat länge med att analysera och påverka policybeslut kring alternativ till cigaretter, håller Nederländerna på att måla in sig i ett hörn. I synnerhet när det gäller policy om nikotin, i förhållande till andra substanser.

”I Holland kommer du att kunna röka ihjäl dig, supa dig dyngfull, bli stenhög i en coffeeshop. Men att använda nikotin på ett säkert sätt, det ska vara helt omöjligt. Hur tänker de egentliigen? ” säger Atakan Befrits till Vejpkollen.

Uppmanar till protester

ETHRA och NNA Sweden uppmanar nu alla som använder nikotinpåsar eller e-cigaretter att kontakta den Nederländska regereringen.
”Resonemanget bakom den nederländska regeringens förslag att helt förbjuda nikotinpåsar bygger på samma ologiska inställning som man hade till smakförbudet. Det här handlar om ideologi och har ingen grund i modern forskning, oavsett om det gäller om nikotin eller rökavvänjning” skriver ETHRA.

Källor till den hr artikeln:
Nicotineproducten zonder tabak (öppen konsultation kring nya lagar för Nikotinprodukter utan tobak)

ETHRA: Dutch Danger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *