Thailand vill beskatta e-cigaretter – trots att de är olagliga

Skatteverket i Thailand vi kunna beskatta e-cigaretter. Detta trots att produkterna är olagliga i landet sedan 2014.
”Det finns ändå vejpare överallt” konstaterar skatteverket.

Thailändska skattemyndigheten utreder möjligheten att beskatta e-cigaretter. I dagsläget är e-cigaretter olagliga i Thailand, men under de senaste året har det styrande partiet vid olika tillfällen öppnat för möjligheten att reglera produkterna istället. Skatteverket ger sig nu in i diskussionen och konstaterar att situationen är ohållbar.
”Det finns vejpare överallt nu, men vi har varken makt att beskatta dem eller resurser att arrestera dem” konstaterar skatteverket i ett pressmedelande.

Närmare en miljon konsumenter

Vejpkollen har tidigare rapporterat om situationen för vejpare i Thailand. Det omfattande förbudet mot e-cigaretter och e-vätska har lett till en stor svart marknad och antalet vejpare i Thailand är oklart. Enligt myndigheternas statistik finns 80 000 vejpare i Thailand, men enligt konsumentorganisationerna rör det sig om närmare en miljon. Sedan förbudet blev officiellt 2014 har dessutom nya modeller, engångsvapes, spridit sig lika mycket i Thailand som i andra länder. Ett förslag om att legalisera handeln röstades dock ner av parlamentet 2022.

Vill kunna ingripa ekonomiskt

Det Thailändska skatteverket kommer nu, trots det oficiella förbudet, att föreslå någon form av beskattning av e-cigaretter. Om inte annat för att kunna ingripa ekonomiskt mot de som använder produkterna.

”Att beskatta och legalisera är inte samma sak utifrån vårt perspektiv. Det är olagligt enligt konsument- och skattelagarna att köra en hemmatillverkad bil på vägarna. Vi vill att samma ska gälla för e-cigaretter. Frågan om legalisering ligger helt på handelsdepartementet.” skriver Thailändska skatteverket.

Källa till den här artikeln:
Konsumtionsavdelningen planerar att beskatta e-cigaretter (översatt)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *