Svenska vejpshoppar tvingas stoppa danska vejpare

Danska myndigheter jagar just nu svenska vejpshoppar. Anledningen är misstankar om att danska vejpare kan köpa smaksatt e-juice och engångsvapes, som numera är olagliga i Danmark, via Sverige.
Men vad betyder det egentligen för svenska e-cigaretthandlare? Vejpkollen har följt ett fall där företaget iSmokeking hamnade i blåsväder. 

Sedan ett år tillbaka är alla e-vätskor, som inte smakar antingen tobak eller mentol, förbjudna att sälja i Danmark. Dessutom är så kallade disposables, eller engångsecigg sedan tidigare förbjudna. Sedan dess har danska myndigheter haft bråda dagar. Förbuden gäller även utländska onlinebutiker. Men eftersom Danmark är ett av få länder inom EU med begränsningar av smaksättningar och engångsmodeller innebär det att i princip alla butiker som låter danskar handla bryter mot dansk lag. 

“Vi fick ett argt brev från Sikkerhetsstyrelen där de anklagade oss för att sälja olagliga produkter till danskar. De ville även veta vilka leverantörer vi använder oss av och att de skickat ärendet till polisen” säger Fredrik Andersson, som driver sajten iSmokeking, med fysisk butik och bas i Uddevalla.

”Olagligt att marknadsföra”

Danska Sikkerhetsstyrelsen anmälde iSmokeking för att “marknadsföra elektroniska cigaretter som inte var registrerade och godkända i Danmark” via sin hemsida. Detta trots att ingen direkt försäljning egentligen hade skett. Sikkerhetsstyrelsen menade ändå att verksamheten var olaglig, bara för att produkterna var tillgängliga och därför “marknadsfördes” till danskar.

”De hotade helt enkelt med böter för brott mot deras lagar. Även om inte sålt något till Danmark” konstaterar Fredrik Andersson.

Marknadsföring eller försäljning?

Enligt Danska Sikkerhetsstyelsen har iSmokeking dessutom inte registrerat företaget hos myndigheten, något som krävs för att få sälja e-cigaretter och tillbehör i Danmark. Vejpkollen kontaktade sikkerhetsstyrelsen för att få veta mer om anmälan. Lone Hansen, kommunikationschef på myndigheten får inte uttala sig om enskilda fall, men tycker att ”brottet”, enligt Sikkerhetsstyrelsens tolkning är tydligt.

”Att marknadsföra någonting är detsamma som att göra en vara tillgänglig för kunden” svarar Lone Hansen, kommunikationansvarig på Danska Sikkerhetsstyrelsen när Vejpkollen frågar om ärendet

”Blandar ihop begreppen”

Ärendet har väckt huvudbry hos både användare och företag i Sverige. Att en myndighet i ett enskilt EU land kan bötfälla företag, bara på grund att av att deras hemsida är tillgänglig för danskar med internetuppkoppling, rimmar illa med hur e-handel fungerar i praktiken. Karl-Åke Johansson, ordförande i användarföreningen New Nicotine Alliance Sweden (NNA Swe), reagerade direkt på den danska myndighetens åtgärder.

”Det är väldigt stor skillnad på att marknadsföra något och att de fakto sälja en vara. Danska myndigheter har helt klart blandat ihop begreppen här” säger Karl-Åke Johansson till Vejpkollen.

Danskarna ändrar rutinerna

Och sedan Vejpkollen och NNA Sweden varit i kontakt med Sikkerhetsstyrelsen kommer oväntat nya besked om vad som gäller. 

”De har medgett att ordvalet varit felaktigt och kommer förhoppningsvis att ändra sina rutiner i framtiden. En sida som är tillgänglig för danskar, och som bara marknadsför e-cigaretter, får faktiskt göra det. Men bara så länge det inte går att köpa något. Det är däremot av yttersta vikt att företagen ser över sina hemsidor för att undvika missförstånd” säger Karl Åke Johansson.

Strikta regler för e-cigg i Danmark

De danska reglerna för e-cigaretter och tillbehör är väldigt strikta. För att få sälja produkterna måste ett företag först registrera sig hos Sikkerhetsstyrelsen och sedan betala en årlig avgift för tjänsten. Dessutom måste varje enskild produkt godkännas av myndigheten, något som innebär ytterligare höga kostnader och begränsningar vad gäller sortimentet. De danska reglerna skijer sig dessutom från övriga EU-länder. Engångsmodeller är i princip helt förbjudna (om de inte är barnsäkrade), medan endast så kallade ”tobakssmaker” och menthol är godkända som smaksättning i e-vätskan. Detta gäller även nikotinfri e-juice i form av en så kallad ”shortfill”.

”Lagen är ganska ny och danska myndigheter har uppenbarligen siktat in sig på svenska företag just nu. Dessutom har den svarta marknaden för elektroniska cigaretter och e-juice, i synnerhet engångsmodeller, exploderat sedan smakförbudet infördes förra året, så det är inte lätt för dem” säger Karl-Åke Johansson.

”Inte värt att sälja till danskar”

Victor Bryn-Jensen är ordförande i Branschorganisationen för Elektroniska cigaretter, BELC, och arbetar till vardags för e-cigarettföretaget Cigge.se. Han menar att det blir svårt för svenska företag att motivera försäljning till danska vejpare, ur ett rent ekonomiskt perspektiv, sedan de nya lagarna infördes.

“När vi tittade på villkoren, utgifterna och uppskattade allt krångel och merarbete så beslutade vi från vår sida att skippa ALL försäljning till Danmark. Vi tog det säkra före det osäkra och blockade danska IP adresser till alla våra sidor och gjorde det samtidigt omöjligt att beställa till Danmark” säger Victor Bryn-Jensen till Vejpkollen.

”Viktigt att företagen är proaktiva”

Han upprepar dock att företagen i branschen inte behöver gå så långt. Det räcker egentligen med att stoppa själva köpet i kassan. 

”Men det är viktigt att företagen är proaktiva och ser över sina hemsidor redan nu. Om ett företag låter bli att agera och Sikkerhetstyrelsen gör ett kontrollköp som av någon anledning går igenom, så har ett lagbrott begåtts och man riskerar böter. Så att köra på tills någon ”säger till” är riskabelt.” säger Victor Bryn-Jensen.

Inväntar kontakt med polisen

För ismokeking återstår att vänta på besked från Danska polisen. Även om man sannolikt inte begått ett direkt lagbrott, så måste processen ha sin gång, konstaterar Fredrik Andersson.

”Sikkerhetstyrelsen har meddelat oss och medger ju att de formulerat sig konstigt. De kan inte påvisa att vi sålt något till Danmark. Men de har redan skickat anmälan och kan inte dra tillbaka den. Det är egentligen ganska absurt.” säger Fredrik Andersson till Vejpkollen.Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *