Aktivister: “Nu måste PMI ta mer ansvar för skademinimering”

I förra veckan stod det klart att Philip Morris International köper den svenska snustillverkaren Swedish Match. Beskedet togs emot med blandade känslor inom den globala rörelsen för skademinimering.
“Det är oroväckande att PMI köper det enda tobaksbolaget som faktiskt frivilligt slutat sälja röktobak. I synnerhet som PMI kommer att fortsätta sälja cigaretter inom en överskådlig framtid” säger Atakan Befrits, styrelseledamot i INNCO.

PMI köpte nyligen närmare 83 procent av aktierna i svenska snustillverkaren Swedish Match. Affären har väckt uppmärksamhet från många håll. I veckan publicerade bland andra konsumentorganisationen INNCO (International network of nicotine consumer organisations) ett pressmeddelande som kritiserade affären.

”Vi är bestörta över hela affären. PMI kommer nu att absorbera det enda tobaksföretaget på jorden som frivilligt har slutat tillverka giftpinnar – cigaretter.” Säger INNCO:s generalsekreterare Charles Gardner.

”Gör snuset tillgängligt”

INNCO representerar 37 frivilligorganisationer från hela världen och har länge varit kritiska till hur frågan om skademinimering hanteras, bland annat av WHO. Nu ställer man höga krav Phillip Morris. PMI tar över en av världens äldsta varumärken inom segmentet för skadereducerande tobaksprodukter. Det lägger stort ansvar på cigarettillverkaren, menar INNCO.
“Vi kräver att PMI och WHO gör det rätta. PMI måste försäkra oss om att de skadereducerande produkter de nu köper blir tillgängliga och prismässigt överkomliga i låg- och medelinkomstländer.” Säger Charles Gardner.

Han menar att ansvaret även bör ligga på världshälsoorganisationen WHO och lokala hälsomyndigheter när det gäller förutsättningar för skademinimering som en del av tobakspolitiken.

En oberoende spelare försvinner

Liknande tankegångar kommer från Gerry Stimson, chef vid Knowledge Action Change. KAC jobbar för att främja skadereducering för rökare på global nivå. Gerry Stimson har länge anammat snuset som en drivande faktor bakom Sveriges låga andel rökare. Han har även arbetat aktivt för att få snuset lagligt i resten av EU. 

“Jag tog emot beskedet med blandade känslor. Jag har alltid gillat att Swedish Match har varit en liten men oberoende, spelare på frontlinjen i frågan om skademinimering. Nu äts de upp av ett stort bolag och det känns inte helt positivt. Samtidigt gillar jag tanken på att PMI faktiskt satsar på rökfria produkter. Jag hoppas också på deras förmåga att sprida dem globalt.” säger Gerry Stimson till Vejpkollen i samband med en presskonferens om KAC senaste rapport “The Global State of Tobacco Harm Reduction 2022: The Right Side of History

WHO:s metoder fungerar dåligt

Enligt Gerry Stimson är det än så länge svårt att förutspå konsekvenserna av affären. Han får medhåll av kollegan Harry Shapiro, författaren till rapporterna i serien Global State of Tobacco Harm Reduction, som ges ut varannat år av KAC. Harry Shapiro konstaterar att övergången från rökning till mindre skadliga nikotinprodukter går för långsamt, ur ett globalt perspektiv. 

“Närmare 100 miljoner människor använder idag skadereducerande nikotinprodukter, och då främst e-cigaretter. Detta ska jämföras med att 1,1 miljarder människor fortfarande röker, trots miljardinsatser från WHO och de länder som följer WHO:s rekommendationer” säger Harry Shapiro.

Snuset kan få stor betydelse

”I länder, där varken insatser för rökavvänjning eller e-cigg är tillgängliga, kan tillgången till säkrare, rökfria tobaksprodukter som snus, leda till förändring”, säger Harry Shapiro.

Detta gäller i synnerhet i länder där tobaksodling redan är en viktig del av den lokala ekonomin.

“Affären kan definitivt få betydelse för skademinimering runt om i världen. Detta gäller i synnerhet i låg- och medelinkomstländer där rökningen är väldigt utbredd och få alternativ finns tillgängliga. Snus skulle kunna spela en viktig roll i de här länderna. Och PMI är ett av få företag som har ekonomiska muskler att ändra förutsättningarna där. Men det är för tidigt att dra några slutsatser ännu” säger Harry Shapiro till Vejpkollen.

Källor:
A tobacco company that makes cigarettes just bought the first and only tobacco company on Earth that had stopped making deadly cigarettesGillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *