Förtäckt smakförbud raderar vejpshoppar i USA


På mindre än en månad har Amerikanska FDA stoppat försäljningen av nästintill all e-vätska som smakar annat än tobak och mentol. Samtidigt får de stora tobaksbolagen fortsätta sälja sina e-cigaretter.
“Det är uppenbart att FDA tänker radera den småskaliga vejpindustrin. Det handlar om tusentals företag som nu måste kassera sina lager, friställa anställda och stänga sina butiker.” säger butiksägaren och vejpaktivisten Amanda Wheeler.

Den oberoende amerikanska vejpindustrin står lamslagen. Detta sedan FDA (amerikanska motsvarigeheten till livs- och läkemedelsverket) inom loppet av en månad förbjudit över 90 procent av alla smaksatta e-vätskor i landet.

Bara mentol och tobak kvar

Det svepande beslutet gick ut till hundratals mindre tillverkare av e-juice och andra vejpprodukter i mitten av september. Enligt FDA uppfyllde inte en enda av de smaksatta produkterna kraven. Och enligt myndigheten kommer e-vätska som smakar något annat än tobak eller menthol sannolikt inte att klara sig genom processen

“FDA har i slutändan ställt orimliga krav på tillverkarna. De kräver nu i princip randomiserade kontrollstudier för varje enskild e-vätska. De vill ha studier där tillverkaren inte bara visar att den aktuella smaksatta e-juicen hjälper rökare bort från röktobak bättre än en så kallad tobakssmak. De ska även bevisa att att smaksättningen inte lockar underåriga att använda den. Det blir absurt.” säger Amanda Wheeler, vd för American Vapor Manufacturers (AVM).

Tillstånd för e-cigaretter kostar miljoner

AVM har under det senaste året hjälp 100-tals småföretagare att ansöka om tillstånd för att få sälja sina produkter. Varje process har kostar flera miljoner kronor. FDA:s mer eller mindre svepande avslag kommer därför som ett slag i magen, berättar hon.

“Det är uppenbart att våra myndigheter helt tänker radera den den industri som jag representerar. Det handlar om tusentals företag som nu måste kassera sina lager, friställa anställda och stänga sina butiker.” säger Amanda Wheeler.

Räknade med ett fåtal – fick flera miljoner

FDA har sedan 2016 reglerat e-cigaretter och liknande produkter inom samma regelverk som tobaksprodukter. Varje enskild produkt måste godkännas separat av FDA. Och för att få sälja en så kallade skadereducerande produkt måste företagen via granskad forskning visa att produkten innebär en vinst för folkhälsan. Efter en långdragen process satte myndigheten en deadline för företagen att lämna in ansökningar till september 2020. Trots de höga kostnaderna; en ansökan inklusive forskning om hälsorisker och vetenskapligt granskad sammanställning kostar upp till en miljon amerikanska dollar, strömmade ansökningarna in. Myndigheten räknade med att få in ett fåtal. Det blev till slut 9 miljoner ansökningar, från 500 företag.

“FDA hade helt missbedömt hur industrin för öppna system fungerar, med olika nikotinstyrkor för samma e-vätska och tusentals smaksättningar. De kan omöjligt ha gått igenom alla ansökningar. De bestämde sig istället för att flytta målstolparna och valde en enormt hög ribba för att godkänna enskilda produkter. Våra medlemmar och deras kunder betalar priset. 92 procent av vår försäljning består av e-vätska med andra smaksättningar än tobak och mentol” säger Amanda Wheeler som även driver familjeföretaget JVapes.

Tobaksblag var måltavlan

I dagsläget använder närmare 10 miljoner amerikaner en vejpprodukt för att bruka nikotin. 3-4 miljoner av dessa är före detta rökare. Samtidigt är debattklimatet kring e-cigaretter infekterat. Ungdomar som testar e-cigaretter står i fokus och FDA har under det senaste åren uppvaktats av flera lobbyorganisationer som vill förbjuda lockande smaksättningar i e-vätskan. I fokus står stora företag, som i de flesta fall ägs helt eller delvis av tobaksbolag, exemelvis JUUL (delvis ägt av Altria), Vype (Brittish American Tobacco) och Vuse (tobaksjätten Reynolds). Deras produkter, enklare slutna system med hög nikotinhalt, blev populära bland unga för några år sedan och gav anti-tobaksgrupper och pengastarka aktivister en ny måltavla.


Annons:
Kontakta Lena Hallengren.
Till alla vejpare: Vill du behålla varierade smaker i e-juicen? Mejla socialministern och berätta varför smaker är viktiga! Klicka på bannern och följ instruktionerna.


Små företag i skottlinjen

I skottlinjen hamnade även små oberoende företag som främst tillverkar produkter för mer avancerade e-cigaretter, öppna system och framför allt e-vätska med lägre nikotinhalter.

“Medelåldern på våra kunder är 42 år. Vi vet det eftersom vi kontrollerar åldern på varje kund som kliver in i butikerna. Enligt statistiken är det inte våra produkter som lockar unga att testa e-cigaretter. Det FDA gör nu kommer bara att skapa en industri som domineras av stora tobaksbolag.” säger Amanda Wheeler.

JUUL, Vype och Vuse fortfarande kvar

I dagsläget är det endast produkter från mindre tillverkare som nekats tillstånd för försäljning. Tidigare nämnda JUUL, Vype och Vuse granskas fortfarande och enligt flera bedömare kommer åtminstone någon av dessa få tillstånd att fortsätta sälja smaksatta e-cigaretter.

Aktivisten och recencenten Phil Busardo skräder inte orden när han kommenterar FDA:s beslut.

“De ger fingret till små butiker och tillverkare som hjälper folk att sluta röka. Det här är något de gör med avsikt. De släpper de stora bomberna på företag som bara kan försvara sig med träpåkar. JUUL är en annan femma. Där finns det pengar, lobby och förmåga att sätta hårt mot hårt.” säger Phil Busardo till kanalen Regwatch. “Jag oroar mig mest för dagens rökare, som i framtiden kommer att dö i förtid, när en välsmakande e-cigarett kunde räddat deras liv.”

”Vi kommer inte att ge oss”

Två veckor efter att FDA systematiskt började underkänna ansökningar för smaksatta e-juicer, valde företaget Turning Point Brands att stämma FDA för vad de menar är “beslut fattade på osunda och felaktiga grunder”. Ärendet ligger nu i en federal domstol i väntan på prövning. Inte heller Amanda Wheeler är beredd att ge upp.

“Vi kommer inte att ge oss. Vi tänker att göra allt vi kan för att hålla öppet och att inte svika de kunder som är beroende av de här produkterna för att inte återfalla till rökning. Det var därför vi startade vårt företag och det är dem vi kämpar för” säger Amanda Wheeler.

Källor:
Amanda Wheeler Speaks at GTNF 2021 London (via RegWatch)

RECKLESS REGULATOR | FDA Leaves U.S. Vaping Industry Mired in Chaos | RegWatch (Live)

PMTA Decision Day: FDA Leaves Vape Industry Twisting in the Wind


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *