SD: ”Gör det brottsligt att langa cigaretter och höj åldersgränsen”

Sverigedemokraterna vill införa höjda åldersgränser för att köpa cigaretter och göra det straffbart att langa till mindreåriga.
“Det bör vara en brottslig handling att köpa ut, sälja eller ge bort cigaretter till någon som inte har åldern inne, likt de lagar som finns för alkohol”. Det skriver riksdagsledamoten Angelica Lundberg (SD) i en motion till riksdagen.

Annons:
Kontakta Lena Hallengren.
Till alla vejpare: Vill du behålla varierade smaker i e-juicen? Mejla socialministern och berätta varför smaker är viktiga! Klicka på bannern och följ instruktionerna.


Rökning orsakar över närmare åtta miljnoner dödsfall per år, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Och enligt Folkhälsomyndigheten är rökning orsaken bakom åtta procent av alla dödsfall i Sverige. Enligt Angelica Lundberg (sm) måste det till fler insatser för att minska rökningen. Hon ser de senaste årens utökade rökförbud och förbud av smaksatta cigaretter som otillräckliga. Åtgärderna kan dessutom slå fel, menar hon.

“Cigaretter och röktobak är fortfarande lagligt att sälja i Sverige och att förbjuda rökning på fler och fler platser kan lätt uppfattas som en häxjakt.” skriver Angelica Lundberg.

Höjda åldergränser

Angelica Lundberg menar att regering och riksdag kan hjälpa fler att sluta röka, men även förhindra att unga börjar. Enligt Angelica Lundberg är höjda åldergränser därför ett viktigt verktyg.

“Genom att successivt höja åldersgränsen för inköp av cigaretter med ett år i taget så skulle vi kunna fasa ut rökningen. De som är 18 idag, och således inte får köpa cigaretter, skulle inte heller för göra det efter sin 18-årsdag.” skriver Angelica Lundberg.

Brottsligt att köpa ut cigaretter

Samtidigt vill Angelica Lundberg göra lagning av cigaretter till en brottslig handling. I dag är det bara själva försäljningen som är olaglig. Det är försäljaren som ansvarar för att cigaretter (men även e-cigaretter och e-vätska innehållande nikotin) inte uppenbarligen hamnar hos någon som är under 18.

“Det vore rimligt att göra det till en brottslig handling att köpa ut, sälja eller ge bort cigaretter till någon som inte har åldern inne. Likt de lagar som gäller för alkohol, skulle det också förhindra langning” skriver Angelica Lundberg

Motionen ska behandlas av riksdagen under hösten.

Källa:
Motion: Förhindra att unga blir rökare


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *