Ungdomsförbund ryter till mot Non Smoking Generation – ”Odemokratiska”

Statligt stödda Non Smoking Generation försökte stoppa unga politiker från att delta i en diskussion om rökning och skadereducering. Anledningen var att seminariet arrangerades av tobaksföretaget Philip Morris.
“Non Smoking Generation har en inställning till yttrandefrihet som inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle” säger Réka Tolnai, ordförande i Centerns ungdomsförbund, CUF

Läs även: Unga politiker vill främja ett mindre skadligt nikotinanvändande

Tobaksbolaget Philip Morris arrangerade under måndagen ett seminarium med titeln “Ett rökfritt Sverige – vad händer sen?” Till samtalet var samtliga politiska ungdomsförbund inbjudna. Men bara tre dök upp. Det visade sig att alla som blivit inbjudna fått ett mail från den statligt stödda intresseorganisationen Non Smoking Generation. Man uppmanade politikerna att inte delta i samtal med tobaksindustrin.

“Det fanns en otrolig skräckretorik i brevet. De säger mer eller mindre den som snusar aldrig ska skaffa barn. Jag tycker att det är djupt anmärkningsvärt. Vårt jobb är att att prata om vår politik och att lyssna på olika intressegrupper. Jag svarade alla i tråden att de mer eller mindre ska strunta i vilka vi pratar med, säger Tobias Andersson, talesperson för Ungsvenskarna, som ändå valde att delta i seminariet.

Kritik mot skadereducering

Enligt Non Smoking Generation saknar diskussionen om skadereducering för rökare vetenskaplig grund. 

“Tobaksprodukter är inte hälsofrämjande. Svenska befolkningen behöver inte nikotin.” skriver Helen Stjerna, generalsekreterare för Non Smoking Generation i brevet till politikerna

Frågan om tobaksskadereducering finns även med i WHO:s tobakskonvention. Men debatten om nya nikotinprodukter kantas av vitt skilda uppfattningar om hur dessa ska hanteras i praktiken – både när det gäller tolkning av vetenskapen och lagstiftning. Officiellt menar WHO att e-cigaretter och andra alternativ till cigaretter ska begränsas på samma sätt som cigaretter, ett ställningstagande som fått hård kritik från hundratals forskare och hälsovetare.

Vill ha en nyanserad debatt

“Man förstår ju att frågan om skadereducering är laddad och otroligt konfliktfylld” säger Tobias Andersson. ”De som väljer att minimera alla kontaktytor med en betydelsefull industri, gör det sannolikt på grund av påtryckningar från andra intresseorganisationer. Och det är väldigt tråkigt, eftersom en av anledningarna till de här konflikterna är att vi faktiskt inte har en nyanserad debatt om tobak och nikotin” säger Tobias Andersson.

Inte förenligt med demokrati

Réka Tolnai, förbundsordförande centerpartiets ungdomsförbund CUF, reagerade också kraftigt på Non Smoking Generations uppmaning.

“För mig är det en självklarhet att, i ett demokratiskt samhälle, föra ett samtal med olika organisationer och företag. Och att vi som politiska företrädare kan vara neutrala i vårt yrkesutövande. Jag ser med stor oro på att etablerade organisationer som Non Smoking Generation gör såhär. Det tyder på att de har en inställning som inte hör hemma i en demokrati som Sverige.” säger hon.

”Måste prata med branschen”

Réka Tolnai menar att dialog med branschen är viktig för utvecklingen och framtidens folkhälsa.

“Vi som i framtiden ska fatta beslut i de här frågorna, måste ju prata med dem som jobbar med det. Vi skulle nog alla komma på ett möte, även med Non Smoking Generation, om de bjöd in oss.”

Vill främja nikotinläkemedel

Non Smoking generation drivs via en stiftelse med uppdrag att motverka rökning och tobaksbruk i Sverige. Stiftelsen fick (2020) närmare tre miljoner av stat och landsting för att driva sin verksamhet. Stiftelsen redovisar även två miljoner i bidrag från andra, icke namngivna, intresseorganisationer och företag som av olika skäl stödjer lobbyarbetet. NSG har vid flera tillfällen tidigare menat att politiker bryter not WHO:s tobakskonvention om de ens träffar företrädare för tobaksindustrin. Enligt NSG bör alla nikotinprodukter, förutom nikotinläkemedel, kraftigt begränsas eller förbjudas.

Blir beklämd

Ulrika Karlsson (m), riksdagsledamot och hälsopolitisk rådgivare i FN reagerade med oro på Non Smoking Generations agerande.

“Jag blev beklämd att de riktade sig så tydligt till ungdomsförbunden, och att de sätter ett sånt tryck på dem i den här frågan. Non Smoking Generation har ju rätt att sprida sina åsikter. Men vi som tror på yttrandefrihet måste också stå upp för den” sade hon under diskussionen, som sändes live på nätet under måndagen.

Källor:
Ett rökfritt Sverige, vad händer sen?
Twittertråd om brevet från Non Smoking GenerationGillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON1 Kommentar till "Ungdomsförbund ryter till mot Non Smoking Generation – ”Odemokratiska”"

  1. Inte så konstigt det där med deras inställning till yttrandefrihet med tanke på att det är en totalitär förbudsrörelse med dem moderna rötterna i det Tredje Riket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *