Norge närmare reglerade e-cigaretter – men smakförbud oroar forskare

Allt är klart för att Norge ska tillåta försäljning av e-vätska med nikotin. Nu väntar bara vejpare, liksom myndigheter, på att norska politiker ska godkänna den nya lagen. Samtidigt oroar ett planerat smakförbud norska hälsoforskare.

Norge ska ha samma regler som EU för försäljning av e-cigaretter och e-juice. Det meddelade norska regeringen redan 2018. Nu, fyra år senare ligger ett förslag, godkänt att bli en del i norska EES avtalet, färdigt för omröstning i Alltinget och Stortinget. Processen bör ta som mest sex månader.

”Men även om beslutet blir försenat kan vissa delar av reglerna införas tidigare. Detta är redan gjort när det gäller godkännandesystemet för nya tobaks- och nikotinprodukter” skriver norska Helsedirektoratet i ett uttalande.

E-cigg populära för att sluta röka

I dagsläget får norska vejpshoppar sälja hårdvara och e-vätska utan nikotin. Vejpare har dock kunnat importera nikotin för eget bruk. Trots detta är e-cigaretter populära vid rökavvänjning i Norge. 

”I Norge har användningen av e-cigaretter successivt blivit den näst mest använda metoden för att sluta röka, efter snuset” skriver hälsoforskaren Karl Erik Lund, expert på tobaksfrågor vid norska Folkhälsoinstitutet. 

Kritik mot planerat smakförbud

Men samtidigt som Norge är på väg att godkänna försäljning av e-cigaretter, utreder regeringen möjligheten att förbjuda populära smaksättningar i e-vätskan. Tanken är att det ska avskräcka mindreåriga att använda e-cigg. Men förslaget har fått skarp kritik, från bland andra Karl Erik Lund.

”E-cigaretter används främst av vuxna som röker eller har rökt tidigare. Användningen av e-cigaretter bland ungdomar och icke-rökare är låg” skriver Karl Erik Lund.

Smaker viktiga vid rökstopp

Cirka 80 procent av vejparna i Norge använder de smaker som nu riskerar att bli förbjudna. Smaker som är populära bland unga, är de som också används mest av äldre som använder e-cigaretter som ersättning för cigaretter” konstaterar Karl Erik Lund i en kommentar till regeringens proposition.

Färre rökare byter

Karl Erik Lund menar att ett smakförbud skulle ta ”udden av e-cigaretter” som ett effektivt verktyg för dagens rökare att bli rökfria

”1 av 3 rökare uppgav att de skulle överväga att använda e-cigaretter istället för cigaretter, om de någonsin skulle sluta röka. E-cigaretter har alltså långt högre ”likeability” än både snus och nikotinläkemedel. Ett smakförbud kommer att minska antalet rökare som kan göra ett skademinskande produktbyte” skriver Karl Erik Lund.

Källor till den här artikeln:
Tobakksdirektivet – ikrafttredelse og overgangsordninger
Karl Erik Lund: Hva vil effekten av et smaksforbud på e-sigaretter være?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *