Norja lähempänä säänneltyjä sähkösavukkeita - mutta makukielto huolestuttaa tutkijoita

Kaikki on valmiina, jotta Norja voi sallia nikotiinia sisältävän e-nesteen myynnin. Nyt vejpare ja viranomaiset odottavat, että Norjan poliitikot hyväksyvät uuden lain. Samaan aikaan suunniteltu makukielto huolestuttaa norjalaisia terveystutkijoita.

Norjassa sovelletaan samoja sääntöjä kuin EU:ssa sähkösavukkeiden ja -mehujen myyntiin. Norjan hallitus ilmoitti tästä jo vuonna 2018. Nyt, neljä vuotta myöhemmin, ehdotus, joka on hyväksytty osaksi Norjan ETA-sopimusta, on valmiina Alltingetin ja Stortingetin äänestettäväksi. Prosessin pitäisi kestää enintään kuusi kuukautta.

"Vaikka päätöstä lykättäisiinkin, jotkin sääntöjen osat voidaan kuitenkin ottaa käyttöön aikaisemmin. Näin on jo tehty uusien tupakka- ja nikotiinituotteiden lupajärjestelmän osalta", kirjoittaa norjalaislehti. Terveysosasto i lausunto.

E-savukkeet suosittuja tupakoinnin lopettamisessa

Tällä hetkellä norjalaiset vejp-kauppiaat saavat myydä laitteita ja e-nestettä ilman nikotiinia. Vejpare on kuitenkin voinut tuoda nikotiinia omaan käyttöönsä. Tästä huolimatta sähkösavukkeet ovat suosittuja tupakoinnin lopettamiseen Norjassa. 

"Norjassa sähkösavukkeiden käytöstä on vähitellen tullut toiseksi käytetyin tapa lopettaa tupakointi nuuskan jälkeen", kirjoittaa terveystutkija. Karl Erik Lund, asiantuntija tupakka-asioista Norjan kansanterveyslaitoksessa. 

Suunniteltua aromikieltoa koskeva kritiikki

Mutta vaikka Norja on aikeissa sallia sähkösavukkeiden myynnin, hallitus tarkastelee mahdollisuutta kieltää suositut aromit e-nesteessä. Tarkoituksena on estää alaikäisiä käyttämästä e-sikareita. Ehdotusta on kuitenkin kritisoitu voimakkaasti, muun muassa seuraavien tahojen toimesta Karl Erik Lund.

"Sähkösavukkeita käyttävät pääasiassa aikuiset, jotka tupakoivat tai ovat aiemmin polttaneet. E-savukkeiden käyttö nuorten ja tupakoimattomien keskuudessa on vähäistä", kirjoittaa Karl Erik Lund.

Aromit ovat tärkeitä tupakoinnin lopettamisessa

Noin 80 prosentissa Norjan vejp:stä käytetään makuja, jotka ovat nyt vaarassa tulla kielletyiksi. Nuorten suosimia makuja käyttävät eniten myös vanhemmat ihmiset, jotka käyttävät sähkösavukkeita savukkeiden korvikkeena", sanoo Karl Erik Lund hallituksen esitystä koskevassa kommentissa.

Vähemmän tupakoitsijoita vaihtaa

Karl Erik Lund sanoo, että makukielto "veisi pohjan sähkösavukkeilta", jotka ovat nykypäivän tupakoitsijoille tehokas väline savuttomuuteen.

"Yksi kolmesta tupakoitsijasta sanoi harkitsevansa sähkösavukkeiden käyttöä savukkeiden sijasta, jos he joskus lopettaisivat tupakoinnin. Sähkösavukkeet ovat siis paljon suositumpia kuin nuuska ja nikotiinikorvaushoito. Makukielto vähentää niiden tupakoitsijoiden määrää, jotka voivat vaihtaa haittoja vähentävän tuotteen", kirjoittaa Karl Erik Lund.

Tämän artikkelin lähteet:
Tupakkatuotedirektiivi - voimaantulo ja siirtymäjärjestelyt
Karl Erik Lund: Mitä vaikutuksia olisi sähkösavukkeiden makukiellolla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *