Skjult smagsforbud sletter vejp-shops i USA


På mindre end en måned har det amerikanske FDA stoppet salget af næsten alle e-væsker uden tobak og mentolsmag. I mellemtiden får de store tobaksfirmaer lov til at fortsætte med at sælge deres e-cigaretter.
"Det er tydeligt, at FDA har til hensigt at udslette den lille vejp-industri. Vi taler om tusindvis af virksomheder, som nu bliver nødt til at dumpe deres varelager, afskedige medarbejdere og lukke deres butikker." siger butiksejer og vejp-aktivist Amanda Wheeler.

Den uafhængige amerikanske vejp-industri er lammet. Det sker, efter at FDA (US Food and Drug Administration) har forbudt over 90 % af alle e-væsker med smag i landet inden for en måned.

Kun mentol og tobak tilbage

Den omfattende beslutning blev sendt ud til hundredvis af mindre producenter af e-juice og andre vejp-produkter i midten af september. Ifølge FDA opfyldte ikke et eneste af de aromatiserede produkter kravene. Og ifølge agenturet vil e-væske, der smager af noget andet end tobak eller mentol, sandsynligvis ikke at klare sig igennem processen

"FDA har i sidste ende stillet urimelige krav til producenterne. De kræver nu grundlæggende randomiserede kontrolforsøg for hver eneste e-væske. De vil have undersøgelser, hvor producenten ikke kun viser, at den pågældende e-juice med smag hjælper rygere med at holde op med at ryge tobak bedre end en såkaldt tobakssmag. De skal også bevise, at smagsstoffet ikke lokker mindreårige til at bruge det. Det ville være absurd." siger Amanda Wheeler, administrerende direktør for Amerikanske dampfabrikanter (AVM).

Godkendelse af e-cigaretter koster millioner

I løbet af det seneste år har AVM hjulpet hundredvis af små virksomheder med at ansøge om licenser til at sælge deres produkter. Hver proces har kostet flere millioner kroner. FDA's mere eller mindre gennemgribende afvisning kommer derfor som et slag i maven, siger hun.

"Det er tydeligt, at vores myndigheder har til hensigt helt at udslette den industri, jeg repræsenterer. Vi taler om tusindvis af virksomheder, som nu bliver nødt til at skille sig af med deres lagre, afskedige medarbejdere og lukke deres butikker." siger Amanda Wheeler.

Regner med nogle få - får flere millioner

Siden 2016 har FDA reguleret e-cigaretter og lignende produkter under de samme lovgivningsmæssige rammer som tobaksprodukter. Hvert enkelt produkt skal godkendes separat af FDA. Og for at sælge et såkaldt skadesreducerende produkt skal virksomhederne gennem fagfællebedømt forskning påvise, at produktet giver en fordel for folkesundheden. Efter en langvarig proces satte agenturet en frist for virksomhederne til at indsende ansøgninger inden september 2020. På trods af de høje omkostninger - en ansøgning, der omfatter forskning i sundhedsrisici og et videnskabeligt gennemgået resumé, koster op til en million amerikanske dollars - strømmede ansøgningerne ind. Agenturet forventede kun at modtage nogle få. I sidste ende var der 9 millioner ansøgninger fra 500 virksomheder.

"FDA havde fuldstændig fejlvurderet, hvordan industrien med åbne systemer fungerer, med forskellige nikotinstyrker for den samme e-væske og tusindvis af smagsvarianter. De kunne umuligt have gennemgået alle ansøgningerne. I stedet besluttede de at flytte målstolperne og valgte en enormt høj overligger for godkendelse af individuelle produkter. Vores medlemmer og deres kunder betaler prisen. 92 % af vores salg er e-væske med andre smage end tobak og mentol", siger han. Amanda Wheeler som også driver familievirksomheden JVapes.

Tobaksblade var målet

I dag bruger næsten 10 millioner amerikanere et vejp-produkt til at fordampe nikotin. 3-4 millioner af disse er tidligere rygere. Samtidig er debatklimaet omkring e-cigaretter inficeret. Unge mennesker, der tester e-cigaretter, er i søgelyset, og i de senere år er FDA blevet bejlet til af flere lobbyorganisationer, der ønsker at forbyde fristende smagsstoffer i e-væsken. Fokus er på store virksomheder, hvoraf de fleste er helt eller delvist ejet af tobaksfirmaer, såsom JUUL (delvist ejet af Altria), Vype (British American Tobacco) og Vuse (tobaksgiganten Reynolds). Deres produkter, enkle lukkede systemer med højt nikotinindhold, blev populære blandt unge for et par år siden og udgjorde et nyt mål for anti-tobaksgrupper og pengestærke aktivister.


Reklame:
Kontakt Lena Hallengren.
Til alle vejp'ere: Vil du beholde varierede smage i din e-juice? Send en e-mail til socialministeren og fortæl hende, hvorfor smagsvarianter er vigtige! Klik på banneret og følg instruktionerne.


Små virksomheder i skudlinjen

I skudlinjen var også små uafhængige virksomheder, der primært producerer produkter til mere avancerede e-cigaretter, åbne systemer og især e-væske med lavere nikotinniveauer.

"Gennemsnitsalderen for vores kunder er 42 år. Det ved vi, fordi vi tjekker alderen på alle kunder, der kommer ind i vores butikker. Ifølge statistikkerne er det ikke vores produkter, der får unge mennesker til at prøve e-cigaretter. Det, FDA gør nu, vil kun skabe en industri, der er domineret af de store tobaksvirksomheder." siger Amanda Wheeler.

JUUL, Vype og Vuse er der stadig

På nuværende tidspunkt er det kun produkter fra mindre producenter, der er blevet nægtet markedsføringstilladelse. De førnævnte JUUL, Vype og Vuse er stadig under revision, og ifølge flere analytikere vil mindst én af dem få tilladelse til at fortsætte med at sælge e-cigaretter med smag.

Aktivist og anmelder Phil Busardo lægger ikke fingrene imellem, når han kommenterer FDA's beslutning.

"De giver fingeren til små butikker og producenter, der hjælper folk med at holde op med at ryge. Det er noget, de gør med vilje. De smider de store bomber på virksomheder, som kun kan forsvare sig med træpæle. JUUL er en anden sag. De har pengene, lobbyen og evnen til at slå hårdt." siger Phil Busardo til Regwatch-kanalen. "Jeg bekymrer mig mest om nutidens rygere, som vil dø for tidligt i fremtiden, når en velsmagende e-cigaret kunne have reddet deres liv."

"Vi vil ikke give op"

To uger efter, at FDA systematisk begyndte at afvise ansøgninger om e-juice med smag, valgte virksomheden Turning Point Brands lægger sag an mod FDA for, hvad de hævder, er "beslutninger truffet på et usundt og ukorrekt grundlag". Sagen verserer nu ved en føderal domstol. Amanda Wheeler er heller ikke klar til at give op.

"Vi giver ikke op. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at holde åbent og ikke svigte de kunder, der er afhængige af disse produkter for ikke at falde tilbage til rygning. Det er derfor, vi startede vores forretning, og det er dem, vi kæmper for." Amanda Wheeler.

Kilder:
Amanda Wheeler taler på GTNF 2021 i London (via RegWatch)

UBEVIDST REGULATOR | FDA efterlader den amerikanske vapingindustri i kaos | RegWatch (Live)

PMTA-beslutningsdag: FDA lader vape-industrien vride sig i vinden


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREONSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *