Peitelty makukielto poistaa vejpshopsin Yhdysvalloissa


Yhdysvaltain FDA on alle kuukaudessa pysäyttänyt lähes kaikkien muiden kuin tupakan ja mentolin makuisten e-nesteiden myynnin. Samaan aikaan suuret tupakkayhtiöt saavat jatkaa sähkösavukkeidensa myyntiä.
"On selvää, että FDA aikoo tuhota pienimuotoisen vejp-teollisuuden. Kyse on tuhansista yrityksistä, jotka joutuvat nyt heittämään varastonsa pois, irtisanomaan työntekijöitä ja sulkemaan myymälänsä." sanoo kaupan omistaja ja vejp-aktivisti Amanda Wheeler.

Yhdysvaltojen itsenäinen vejp-teollisuus on halvaantunut. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun FDA (Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto) kielsi kuukauden sisällä yli 90 prosenttia kaikista maustetuista e-nesteistä maassa.

Vain mentoli ja tupakka jäljellä

Laajamittainen päätös lähetettiin sadoille pienemmille e-juicen ja muiden vejp-tuotteiden valmistajille syyskuun puolivälissä. FDA:n mukaan yksikään maustetuista tuotteista ei täyttänyt vaatimuksia. Ja viraston mukaan e-neste, joka maistuu muulta kuin tupakalta tai mentolilta, todennäköisesti ei selviä prosessista

"FDA on viime kädessä asettanut valmistajille kohtuuttomia vaatimuksia. Ne vaativat nyt periaatteessa satunnaistettuja valvontakokeita jokaiselle e-nesteelle. He haluavat tutkimuksia, joissa valmistaja ei ainoastaan osoita, että kyseinen maustettu e-mehu auttaa tupakoitsijoita lopettamaan tupakan polton paremmin kuin niin sanottu tupakkamaku. Niiden on myös todistettava, että aromi ei houkuttele alaikäisiä käyttämään sitä. Se olisi järjetöntä." sanoo Amanda Wheeler, toimitusjohtaja American Vapor Manufacturers (AVM).

Sähkösavukkeiden hyväksyminen maksaa miljoonia

Kuluneen vuoden aikana AVM on auttanut satoja pienyrityksiä hakemaan lupia tuotteidensa myyntiin. Jokainen prosessi on maksanut useita miljoonia kruunuja. FDA:n enemmän tai vähemmän kattava hylkäys on siksi isku vatsaan, hän sanoo.

"On selvää, että viranomaisemme aikovat tuhota edustamani toimialan kokonaan. Kyse on tuhansista yrityksistä, jotka joutuvat nyt hävittämään varastojaan, irtisanomaan työntekijöitä ja sulkemaan liikkeensä." sanoo Amanda Wheeler.

Luotetaan muutamaan - saadaan useita miljoonia

Vuodesta 2016 lähtien FDA on säännellyt sähkösavukkeita ja vastaavia tuotteita samassa sääntelykehyksessä kuin tupakkatuotteita. FDA:n on hyväksyttävä jokainen yksittäinen tuote erikseen. Ja voidakseen myydä niin sanottua haittoja vähentävää tuotetta yritysten on osoitettava vertaisarvioitujen tutkimusten avulla, että tuote tarjoaa kansanterveydellistä hyötyä. Pitkän prosessin jälkeen virasto asetti yrityksille määräajan, johon mennessä hakemukset on jätettävä syyskuuhun 2020 mennessä. Huolimatta korkeista kustannuksista - hakemus, johon sisältyy tutkimus terveysriskeistä ja tieteellisesti tarkistettu yhteenveto, maksaa jopa miljoona Yhdysvaltain dollaria - hakemuksia tuli runsaasti. Virasto odotti saavansa vain muutamia. Lopulta 500 yritykseltä tuli 9 miljoonaa hakemusta.

"FDA oli arvioinut täysin väärin, miten avointen järjestelmien ala toimii, sillä samassa e-nesteessä on erilaisia nikotiinivahvuuksia ja tuhansia makuja. He eivät olisi mitenkään voineet käydä läpi kaikkia hakemuksia. Sen sijaan he päättivät siirtää maalitolppia ja valitsivat yksittäisten tuotteiden hyväksymiselle erittäin korkean riman. Jäsenemme ja heidän asiakkaansa maksavat siitä. 92 prosenttia myynnistämme on muita e-nestemakuja kuin tupakkaa ja mentolia", sanoo Amanda Wheeler joka johtaa myös perheyritystä JVapes.

Kohteena oli tupakanlehti

Nykyään lähes 10 miljoonaa amerikkalaista käyttää vejp-tuotetta nikotiinin höyrystämiseen. Heistä 3-4 miljoonaa on entisiä tupakoitsijoita. Samaan aikaan sähkösavukkeita koskeva keskusteluilmapiiri on tulehtunut. E-savukkeita testaavat nuoret ovat valokeilassa, ja viime vuosina FDA:ta ovat kosiskelleet useat lobbausjärjestöt, jotka haluavat kieltää e-nesteen houkuttelevat maut. Painopiste on suurissa yrityksissä, joista useimmat ovat kokonaan tai osittain tupakkayhtiöiden omistuksessa, kuten JUUL (osittain Altria), Vype (British American Tobacco) ja Vuse (tupakkajätti Reynolds). Niiden tuotteet, yksinkertaiset suljetut järjestelmät, joissa on korkea nikotiinipitoisuus, tulivat muutama vuosi sitten suosituiksi nuorten keskuudessa, mikä on tarjonnut uuden kohteen tupakanvastaisille ryhmille ja rahakkaille aktivisteille.


Mainos:
Ota yhteyttä Lena Hallengreniin.
Kaikille vejp:n käyttäjille: Haluatko säilyttää monipuolisia makuja e-mehuissasi? Lähetä sähköpostia sosiaaliministerille ja kerro hänelle, miksi maut ovat tärkeitä! Klikkaa banneria ja seuraa ohjeita.


Pienyritykset tulilinjalla

Tulilinjalla olivat myös pienet riippumattomat yritykset, jotka tuottavat pääasiassa tuotteita edistyneempiin sähkösavukkeisiin, avoimiin järjestelmiin ja erityisesti pienempiä nikotiinipitoisuuksia sisältäviin e-nesteisiin.

"Asiakkaidemme keski-ikä on 42 vuotta. Tiedämme tämän, koska tarkistamme jokaisen myymälöihimme tulevan asiakkaan iän. Tilastojen mukaan tuotteemme eivät houkuttele nuoria kokeilemaan sähkösavukkeita. Se, mitä FDA nyt tekee, luo vain teollisuuden, jota hallitsee iso tupakka." sanoo Amanda Wheeler.

JUUL, Vype ja Vuse ovat edelleen siellä.

Tällä hetkellä myyntilupa on evätty ainoastaan pienempien valmistajien tuotteilta. Edellä mainitut JUUL, Vype ja Vuse ovat edelleen tarkasteltavana, ja useiden analyytikoiden mukaan ainakin yksi näistä saa luvan jatkaa maustettujen sähkösavukkeiden myyntiä.

Aktivisti ja arvostelija Phil Busardo ei säästele sanojaan kommentoidessaan FDA:n päätöstä.

"He osoittavat sormea pienille kaupoille ja valmistajille, jotka auttavat ihmisiä lopettamaan tupakoinnin. Tämä on jotain, mitä he tekevät tarkoituksella. He pudottavat isoja pommeja yrityksiin, jotka voivat puolustautua vain puukepeillä. JUUL on eri asia. Heillä on rahaa, lobbaus ja kyky iskeä kovaa." sanoo Phil Busardo Regwatch-kanavalle. "Eniten olen huolissani nykyisistä tupakoitsijoista, jotka kuolevat tulevaisuudessa ennenaikaisesti, vaikka maukas sähkösavuke olisi voinut pelastaa heidän henkensä."

"Me emme luovuta"

Kaksi viikkoa sen jälkeen, kun FDA alkoi systemaattisesti hylätä maustettuja sähköisiä mehuja koskevia hakemuksia, yhtiö päätti valita Turning Point Brands haastaa FDA:n oikeuteen heidän mukaansa "epäluotettavin ja epäasianmukaisin perustein tehdyistä päätöksistä". Asia on nyt vireillä liittovaltion tuomioistuimessa. Amanda Wheeler ei myöskään ole valmis luovuttamaan.

"Me emme anna periksi. Teemme kaikkemme pysyäksemme auki emmekä petä asiakkaita, jotka luottavat näihin tuotteisiin, jotta he eivät palaisi takaisin tupakointiin". Siksi aloitimme liiketoimintamme, ja sen puolesta taistelemme." Amanda Wheeler.

Lähteet:
Amanda Wheeler puhuu GTNF 2021 -tapahtumassa Lontoossa (RegWatchin kautta)

RECKLESS REGULATOR | FDA jättää Yhdysvaltojen vesihöyryteollisuuden kaaokseen | RegWatch (Live)

PMTA-päätöspäivä: FDA jättää Vape-alan kiertämään tuuleen


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissaVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *