THC-skandalen värre än COVID-19 för vejpshoppar

Dödsfall orsakade av marijuana-juicer drabbade e-cigarettbranschen mer än handeln med cannabis

E-cigaretthandeln i USA har minskat med 34 procent sedan hösten 2019. Det visar en analys från ECig-intelligence. Anledningen är turerna kring lungsjukdomen EVALI, som drabbat tusentals amerikaner efter att de vejpat olaglig cannabisvätska.

”Men trots att vanliga e-cigaretter med nikotin egentligen inte hade med lungskadorna att göra så tog vejpbranschen smällen. Om vi tittar på nedgången för cannabisindustrin så är den bara en tredjedel så stor.” säger Tim Phillips från marknadsunderökningsbyrån ECig-Intelligence vid Global Forum on Nicotine 2020.

Över 60 dog av e-acetat

Det var i början av augusti 2019 som Amerikanska smittskyddsinstitutet, CDC, uppmärksammade ett växande antal fall av lungskador som drabbade personer som nyligen använt vejpning för att inhalera THC-produkter. Ganska snart stod det klart att sjukdomarna, som tog livet av ett 60-tal personer, berodde på ämnet E-acetat. E-acetat är ett förtjockningsmedel som kan användas för att späda ut cannabisolja i e-juice.

”I grunden handlar det om att få juicen att bli tjockare, något som brukar signalera en mer potent blandning för cannabisanvändare” säger Tim Phillips.

E-acetat är förbjudet att använda vid laglig tillverkning av THC/cannabis-juice. Det är sedan länge känt inom branschen att ämnet vid upphettning och bildar en oljeliknande substans i lungorna. E-acetat används inte heller i sedvanlig e-juice med nikotin.

Blandade ihop nikotin med cannabis

Men amerikanska smittskyddmyndigheten CDC, som har ansvar för information om sjukdomar i samhället, var dock otydliga. Till en början meddelade myndigheten ”vanliga” e-cigaretter kunde ligga bakom lungskadorna. Sjukdomen fick namnet EVALI – E-cigarette and Vaping related Lung Injury. Och media hängde snabbt på, menar Tim Phillips.

”Rapporteringen handlade mer om ungdomar som använder e-cigaretter, om smaksättningar och en allmän kritik av att USA inte riktigt lyckas reglera vejpprodukter. Problemet med cannabis och vejpning hamnade i skymundan” säger Tim Phillips.

Till och med Donald Trump lade sig i debatten. I september hotade han med att förbjuda smaksatt e-juice i hela landet. Han backade dock snart från detta.

”Men skadan var redan skedd, kan man säga. På lokal nivå valde flera stater att införa restriktioner på smaker och på e-cigaretter som innehåller nikotin. De mindre företagen drabbades hårt, samtidigt som allmänhetens uppfattning om e-cigaretter blev mer negativ. Enligt flera företag som vi varit i kontakt med har de drabbats värre av det här än av coronaepidemin” säger Tim Phillips.

E-cigg förlorade – cannabis blomstrade

Den amerikanska marknaden för e-cigaretter störtdök. Från en beräknad uppgång på 20 procent, räknar nu ECig-Intelligence med en minskad försäljning på närmare 15 procent. Globalt sett pekar motsvarande analys på en sammanlagd nedgång på 14 procent.

”Men när vi tittar på marknaden för cannabisprodukter, avsedda för vejpning, så ser vi något helt annat. Den växer snabbare bland ungdomar än nikotinvejpning. Under samma period som EVALI-utbrottet visade den marknaden en nedgång på bara sex procent. Sedan blev den stabil. Vilket är konstigt, då det egentligen var produkter inom just cannabiskategorin som orsakade EVALI.” säger Tim Phillips.

Påverkar lagstiftning i hela världen

Men trenden att begränsa tillgången på olika nikotinbärande vejpprodukter har bara börjat, menar Tim Phillips. Det sker över hela världen, med THC-skandalen som vinnande argument i debatten.

”Händelserna i USA har påverkat lagstiftning över hela världen. Förbud mot nätförsäljning i Kina, smakförbud i Danmark är bara några exempel. Och flera internationella samfund diskuterar nu riktlinjer för att ytterligare begränsa tillgången” säger Tim Phillips.

Intresse för att sluta röka kvarstår

Samtidigt ökar tillgången på andra rökfria nikotinprodukter. Tobaksfri snus och ”heat not burn”teknik (från tobaksjätten Philip Morris) har tagit marknadsandelar. Och det är något som kommer att spela roll när marknaden stabiliseras, menar Tim Phillips.

”Konsumenterna vill fortfarande ha alternativ till cigaretter och det är ju en positiv nyhet i det här sammanhanget. Jag tror att e-cigaretter blir en viktig del av den utvecklingen. Men andra aktörer och produkter har fyllt tomrummet som uppstod under EVALI-krisen” säger Tim Phillips.

Källor:
Tim Phillips – föredrar EVALI-krisen och dess verkningar över världen (Global Forum on Nicotine 2020)


Vejkollen har i flera artiklar bevakat THC-skandalen i USA:
Skador av e-acetat konstaterade i USA
Två svenskar köpte olaglig THC-juice – fick lungskador
Trump backar om smakförbud – oro för svart marknad
Så drabbdes svenska företag av vejp-krisen


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *