Forskare: Hälsorisker med e-cigg är överdrivna

”Obefogad rädsla för e-cigaretter leder till att fler liv går förlorade”

Brittiska hälsomyndigheten kritiserar forskare och medier som inte informerar tydligt om e-cigaretter och dess hälsorisker.
– Vi oroas av att allmänheten i ökande utsträckning tror att det kan vara akut farligt att använda godkända e-cigaretter. Det hindrar rökare att sluta med hjälp av vejpning, säger John Newton chef för folkhälsofrågor vid Public Health of England, till tidningen Pharmathutical Journal.

Amerikanska smittskyddsverket, CDC har nyligen publicerat ytterligare en studie om utbrottet av lungsjukdomar som kopplats till e-cigaretter under hösten 2019. CDC konstaterar att skadorna inte har drabbat de som använder e-cigaretter med nikotin. Det är främst unga män som använt okontrollerad cannabis-olja i sina vejpdon som blivit sjuka.

”De flesta, om inte alla, kända fall är kopplade till de här olagliga THC-produkterna. Det måste stå i relation till de 9 miljoner amerikaner och över tre miljoner britter som dagligen använder e-cigaretter. Där har vi inte sett några jämförbara fall” säger John Newton till Pharmacutical Journal.

Försäljningen sjunker dramatiskt

Uttalandet kommer samtidigt som försäljningen av e-cigaretter i hela världen sjunker i skuggan av lungskadorna i USA. Trots att det tidigt blev känt att THC (cannabis) var inblandat till de flesta fallen, så har nyhetsrapporteringen ofta fokuserat på andra hälsorisker med e-cigaretter. Nedgången i försäljning gäller även i Sverige.

”Månadsförsäljningen har gått ner kraftigt. Och andelen rökare som väljer att gå över till e-cigaretter har sjunkit”. Sade Niklas Linder som driver Swedish mixology och är aktiv i branschföreningen för elektroniska cigaretter till Vejpkollen tidigare i oktober.

Uppmanar till andra metoder

Även svenska medier använder de tragiska händelserna i USA för att peka på misstänkta hälsorisker ned vanliga e-cigaretter. Både TV4 och Sveriges radio, två av våra största medier, har i veckorna haft inslag om vejpning.

”Vi vet för lite om e-cigaretter och forskningen hänger inte med” sade läkaren Magnus Lundbäck i P1 programmet Kropp o Själ, senast förra veckan.

Svenska Folkhälsomyndigheten menar att något enskilt ämne inte kan kopplas till sjukdomarna i USA, men att flera fall relateras till THC-produkter. Samtidigt uppmanar myndigheten rökare att använda andra preparat för att sluta röka.

Relativt mycket lägre risk

Enligt Public Health of England är det olyckligt att myndigheter inte tar större ansvar när det gäller sin information om lungskadorna i USA. Händelserna har orsakat stor oro, inte bara bland vejpare, utan även bland rökare.

”Det här förstärker behovet av att myndigheter är tydliga och konsekventa när de informerar befolkningen om de relativt mycket lägre riskerna som e-cigaretter innebär jämfört med cigaretter.  Om rädslan för e-cigaretter ökar så innebär det att många liv går förlorade” säger John Newton till Pharmacutical Journal.

Betydligt mindre skadliga

Public Health of England har sedan flera år uppmanat rökare att byta till e-cigaretter. De hänvisar sitt ställningstagande till bred oberoende forskning som visar att e-cigaretter minskar hälsoriskerna jämfört med rökning med 95 (eller mer) procent.

”Det är givetvis inte möjligt att sätta en absolut siffra på hälsorisker och säkerhet. Men siffran är användbar då den förstärker budskapet – att e-cigaretter är betydligt mindre skadliga än konventionella cigaretter. När du röker inhalerar du tusentals kemikalier som kommer av förbränning, flera canceframkallande, andra påverkar nervsystemet, blodkärlen och hjärtat. Så det är inte svårt att vara 95 mindre skadliga än cigaretter, sade John Newton till TV-kanalen CNBC tidigare i år. (följ länken för att se hela intervjun via CNBC:s YouTube)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *