P1 Kropp o Själ om E-cigaretter – ”Dåligt pålästa”

Vejpshopparna: ”Branschen är belagd med munkavle”

Vape i media. E-cigaretter är på tapeten just nu. Mot bakgrund av flera dödsfall i USA som kopplas till e-cigaretter med olagliga THC-juicer, har flera medier intresserat sig mer än vanligt för hälsoriskerna med vejpning.
Några representanter från branschen är dock sällan med i diskussionerna.

Radioprogrammet ”Kropp och Själ” följde trenden och sände under tisdagen ett inslag som handlade om just e-cigaretter. Temat var lungsjukdomarna i USA och att ungdomar i landet, i allt större utsträckning, testar och använder e-cigaretter. Reportern gjorde sedan nedslag bland svenska ungdomar och en vejpshop i Stockholm.

I diskussionen som följde fick tre svenska forskare, som bjudits in i studion, berätta för lyssnarna att den svenska vetenskapen inte har någonting att komma med när det gäller vejpning, egentligen.

”Vi hänger inte med inom den oberoende forskningen” sade läkaren Magnus Lundbäck, som gjort studier om e-cigaretter bland annat för organisationen Hjärt-Lungfondens räkning.

Missar oberoende forskning

Uttalandet har fått Niklas Sandin, som driver en av Sveriges större vejpshoppar, Esmokes, att reagera.

”Det finns hur ju hur många oberoende studier som helst” säger Niklas Sandin till Vejpkollen. ”Om forskarna väljer att inte ta med dem i sin analys så kanske det stämmer; att de inte vet något. Bissart.”

Niklas Sandin påpekar att Public Health of England, Brittiska hälsomyndigheten sedan flera år bedrivit oberoende forskning om e-cigaretter. Myndigheten sammanfattar sina slutsatser i en årlig rapport: E-cigarettes – an evidence update. Enligt Public Health of England är e-cigaretter inte helt riskfria, men betydligt mindre skadliga än cigaretter. I Storbritannien uppmanas läkare att stödja rökare som vill sluta med hjälp av e-cigaretter och vejpning anses vara likvärdigt, om inte bättre än traditionella nikotinläkemedel.

”Ensidig diskussion”

Niklas Sandin menar att Sveriges Radio missar viktiga aspekter, eftersom de helt enkelt inte tagit in en representant för något av de företag som bedriver handel med e-cigaretter i Sverige. Diskussionen blir ensidig, menar han

”Det finns såklart en del problem med e-cigaretter som vi bör prata om, det är jag den förste att hålla med om. Men detta program, och många liknande, går väldigt sällan på djupet med de fördelar som finns. Det är aldrig pålästa programledare, utan de låter gästerna, som alltid är anti-vejpning, mala på bäst de vill. Det finns ingen balans. Jag vill se en debatt med någon från Hjärt-Lungfonden och vem som helst som kan representera branschen på ett bra sätt.” säger Niklas Sandin

När man lyssnar på programmet kan får man uppfattningen att företagen, som jobbar med e-cigaretter och vejpning, vilseleder kunderna. Att det inte finns underlag för att visa hälsoriskerna med e-cigaretter. Vilken forskning hänvisar ni till i era butiker?

”Vi hänvisar framförallt till den stora undersökningen som gjorts av Brittiska Hälsomyndigheten. Många av våra kunder är ju även medvetna om riskerna med att röka cigaretter och förstår att e-cigaretter är riskminimering, inte hälsokost. Det är heller inget vi försöker pracka på folk heller. Vi framhåller e-cigaretter som ett utmärkt alternativ till en otroligt farlig produkt, som cigaretter är.” säger Niklas Sandin

Lagen om marknadsföring tillåter i princip ingen reklam för e-cigaretter i Sverige. Hur gör ni inom branschen för att synas i medierna?

”Well, som du skriver har Konsumentverket satt käppar i samtliga våra mediala hjul. Krokben, fälleben. You name it. Vi kan inte göra mycket mer än att kommunicera med våra kunder via våra sociala kanaler som Instagram, Facebook och via vårt nyhetsbrev. Eftersom branschen är belagd med munkavle är det svårt för oss att nå ut, vilket troligen är svaret på varför den Svenska marknaden fortfarande är relativt liten.” säger Niklas Sandin.

”Inte aktuellt att bjuda in branschen”

Vejpkollen har sökt redaktionen på Kropp och Själ för en direkt kommentar kring resonemanget kring reportaget i Sveriges radio. Redaktionen har dock kommenterat frågan via Kropp och Själs Facebooksida: 

”Vi hade ett reportage med vejpare med i programmet, men vi är ett hälsoprogram så det kändes inte aktuellt att ha industrin med” skriver redaktionen i kommentarsfältet.

Lyssna på inslaget här:
Kropp o Själ om e-cigaretter

3 Kommentarer om "P1 Kropp o Själ om E-cigaretter – ”Dåligt pålästa”"

  1. Väldigt bra artikel. Den hade varit bättre om man hade försökt nå ansvariga för kropp och själ för kommentarer. Det hade gjort artikeln mer professionell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *