Vejpshoppar vinnare när smakförbud införs

”Smaker i e-juice hjälper rökare som vill sluta röka”

Efter en lång debatt om e-cigaretter, har nu Nya Zeeland valt att ändra lagen som reglerar vejpprodukter. Myndigheterna anser att e-cigaretter är en effektiv metod för att sluta röka. Samtidigt vill regeringen begränsa utbudet av smaker i e-vätskan. Juice som säljs utanför vejpshoppar får bara smaka tobak eller menthol.

Nya Zeeland, som har en av världens hårdaste tobakslagstiftningar, vill begränsa smaksatt e-juice i den allmänna handeln och vid köp på webben. Förbudet gäller samtliga smaker förutom tobak och mentol. Men samtidigt vill regeringen att e-cigaretter ”så långt som möjligt” ska vara tillgängliga för rökare som vill använda vejpning för att sluta röka. Åldersgränsen för att köpa nikotin- och vejpprodukter blir 18 år.

”Smaker kan locka ungdomar att börja använda e–cigaretter. Men smaker spelar även en viktig roll för rökare som byter till e-cigaretter” säger Nya Zeelands hälsominister Jeny Salesa till statliga TV-kanalen TVNZ.

Specialistaffärer (som vejpshoppar) kommer därför fortfarande att få sälja smaksatt e-juice, utan begränsningar, i Nya Zeeland.

Viktigt för folkhälsan

Intresseorganisationen ATHRA, Austrailian Tobacco Harm Reduction Assosiation, ser positivt på de nya lagarna. Nya Zeelands lagar har ett tydligt skadereducerande perspektiv, menar organisationen. Och de står i bjärt kontrast mot grannlandet Australien, där försäljning vejpprodukter är kraftigt reglerade. Nikotinhaltig e-vätska får överhuvudtaget inte säljas i Australien och e-cigaretter regleras, liksom i Sverige, enligt samma modell som cigaretter.

”Nya Zeeland får en föredömlig lagstiftning kring e-cigaretter. Produkterna frikopplas från tobak. Och regeringen erkänner samtidigt att vejpning medför lägre risker för rökare än cigaretter. Lagen gör det möjligt för rökare att byta bort cigaretterna mot mindre skadliga alternativ. Och att de kan göra det på ett säkert sätt.” Skriver ATHRA i ett pressmeddelande.

Lång debatt om e-cigaretter

Lagen i Nya Zeeland har tillkommit efter en het debatt om e-cigaretter i landet. Fram till 2018 var nikotinhaltig e-vätska förbjuden att sälja enligt samma linje som i grannlandet Australien.

Men när att hälsomyndigheterna, tillsammans med läkare och forskare, vid universitetet i Auckland presenterade flera rapporter om hur vejpning effektivt kan fungera för att minska rökningen, vände debatten. Även flera andra organisationer i landet har valt att betrakta e-cigaretter som ett sätt att minska riskerna med nikotinanvändande.

”Även om vi måste övervaka och följa upp okända risker med vejpning, så är e-cigaretter fortfarande ett betydligt mindre skadliga och dessutom ett billigare alternativ till cigaretter” skriver tongivande Heart Foundation New Zealand på sin hemsida.

Liknar EU:s direktiv om e-cigg

Regeringen lade fram sitt förslag till nya lagar för elektroniska cigaretter i februari. Och i dagarna förväntas lagen klubbas igenom.

De Nya Zeeländska lagarna liknar på flera sätt den Europeiska lagstiftningen kring e-cigaretter. EU förbjuder förvisso inte smaksatt e-vätska i någon form. Men på samma sätt som i EU-direktivet måste samtliga produkter regristras hos myndigheterna före försäljning. Även marknadsföringen blir begränsad, med syfte att inte locka ungdomar och icke-rökare.

Läs mer om vejpning i Nya Zeeland:

Vaping Facts (Nya Zeeländska Hälsomyndighetens informationssida)


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *