THC-skandaali pahempi kuin COVID-19 vejpshoppersille

Marihuanamehujen aiheuttamat kuolemantapaukset iskevät enemmän sähkösavuketeollisuuteen kuin kannabikseen

Sähkösavukkeiden myynti Yhdysvalloissa on laskenut 34 prosenttia syksystä 2019 lähtien. Tämä käy ilmi ECig-intelligencen tekemästä analyysistä. Syynä on EVALI-keuhkosairauteen liittyvä myllerrys, joka vaikutti tuhansiin amerikkalaisiin sen jälkeen, kun he vejpat laittomia kannabisnesteitä.

"Mutta huolimatta siitä, että tavallisilla nikotiinisähkösavukkeilla ei ollut mitään tekemistä keuhkovaurioiden kanssa, vejp-teollisuus otti osumaa. Jos tarkastelemme kannabisteollisuuden laskua, se on vain kolmanneksen niin suuri." sanoo Tim Phillips ECig-Intelligence-markkinatutkimuslaitokselta osoitteessa Nikotiinia käsittelevä maailmanlaajuinen foorumi 2020.

Yli 60 kuoli e-asetaattiin

Elokuun alussa 2019 Yhdysvaltain tautienvalvonta- ja ehkäisykeskukset (CDC) tulivat tietoisiksi kasvavasta määrästä keuhkovauriotapauksia, jotka koskivat ihmisiä, jotka olivat äskettäin käyttäneet vejpningiä THC-tuotteiden hengittämiseen. Pian kävi selväksi, että sairaudet, joissa kuoli noin 60 ihmistä, johtuivat E-asetaatti-nimisestä aineesta. E-asetaatti on sakeuttamisaine, jota voidaan käyttää laimentamaan kannabisöljy e-mehussa.

"Periaatteessa kyse on mehun paksuuntumisesta, mikä yleensä merkitsee voimakkaampaa sekoitusta kannabiksen käyttäjille", sanoo Tim Phillips.

E-asetaatin käyttö THC-/kannabismehun laillisessa valmistuksessa on kielletty. Alalla on jo pitkään tunnustettu, että kuumennettaessa aine muodostaa keuhkoissa öljymäistä ainetta. E-asetaattia ei myöskään käytetä tavallisissa nikotiini-em-mehuissa.

Nikotiinin ja kannabiksen sekoittaminen

Yhdysvaltain tautienvalvonta- ja ehkäisykeskus (CDC), joka on vastuussa yhteisössä esiintyviä tauteja koskevien tietojen antamisesta, ei kuitenkaan ollut selvillä. Aluksi virasto ilmoitti, että keuhkovaurioiden takana voisivat olla "tavalliset" sähkösavukkeet. Tauti nimettiin EVALI - E-savukkeeseen ja Vapingiin liittyvät keuhkovauriot. Media seurasi nopeasti perässä, Tim Phillips sanoo.

"Raportti koski enemmänkin sähkösavukkeita käyttäviä nuoria, makuaineita ja yleistä kritiikkiä sitä kohtaan, että Yhdysvallat ei ole onnistunut sääntelemään vejp-tuotteita asianmukaisesti. Kannabiksen ja vejpningin ongelma jäi varjoon", sanoo hän. Tim Phillips.

Jopa Donald Trump osallistui keskusteluun. Syyskuussa hän uhkasi kieltää maustetut sähköiset mehut koko maassa. Pian hän kuitenkin perääntyi tästä.

"Mutta vahinko oli jo tapahtunut, voisi sanoa. Paikallistasolla useat osavaltiot päättivät ottaa käyttöön makuja koskevat rajoitukset ja nikotiinia sisältäviin sähkösavukkeisiin. Pienyritykset kärsivät kovasti, ja samalla yleinen käsitys sähkösavukkeista muuttui kielteisemmäksi. Useiden yritysten mukaan, joihin olemme olleet yhteydessä, tämä on vaikuttanut heihin enemmän kuin koronavirusepidemia", sanoo Tim Phillips.

E-savukkeet hävisivät - kannabis kukoisti

Yhdysvaltojen sähkösavukkeiden markkinat romahtivat. Arvioidusta 20 prosentin kasvusta ECig-Intelligence odottaa nyt myynnin laskevan lähes 15 prosenttia. Maailmanlaajuisesti vastaava analyysi viittaa 14 prosentin kokonaislaskuun.

"Mutta kun tarkastelemme vejpningille tarkoitettujen kannabistuotteiden markkinoita, näemme jotain aivan muuta. Ne kasvavat nuorten keskuudessa nopeammin kuin nikotiinin vejpning. Samana ajanjaksona kuin EVALI-epidemian puhkeaminen, nämä markkinat laskivat vain kuusi prosenttia. Sitten se vakiintui. Mikä on outoa, koska EVALI:n aiheuttivat itse asiassa kannabiskategoriaan kuuluvat tuotteet." sanoo Tim Phillips.

Vaikuttaminen lainsäädäntöön kaikkialla maailmassa

Mutta suuntaus rajoittaa erilaisten nikotiinia sisältävien vejp-tuotteiden saatavuutta on vasta alkanut, sanoo Tim Phillips. Näin tapahtuu kaikkialla maailmassa, ja THC-skandaali voittaa keskustelun.

"Yhdysvaltojen tapahtumat ovat vaikuttaneet lainsäädäntöön kaikkialla maailmassa. Verkkokaupan kieltäminen Kiinassa ja makujen kieltäminen Tanskassa ovat vain muutamia esimerkkejä. Useat kansainväliset yhteisöt keskustelevat nyt politiikasta, jolla rajoitetaan edelleen pääsyä", Tim Phillips sanoo.

Kiinnostus tupakoinnin lopettamiseen säilyy

Samaan aikaan muiden savuttomien nikotiinituotteiden saatavuus lisääntyy. Tupakoimaton nuuska ja heat not burn -teknologia (tupakkajätti Philip Morrisilta) ovat vallanneet markkinaosuuksia. Ja sillä on merkitystä, kun markkinat vakiintuvat, Tim Phillips sanoo.

"Kuluttajat haluavat edelleen vaihtoehtoja savukkeille, ja se on tässä yhteydessä myönteinen uutinen. Mielestäni sähkösavukkeet ovat tärkeä osa tätä kehitystä. Muut toimijat ja tuotteet ovat kuitenkin täyttäneet EVALI-kriisin jättämän tyhjiön", Tim Phillips sanoo.

Lähteet:
Tim Phillips - EVALI-kriisin ja sen maailmanlaajuisen vaikutuksen esittely (Global Forum on Nicotine 2020).


Vejkollen on kirjoittanut useita artikkeleita THC-skandaalista Yhdysvalloissa:
E-asetaatista aiheutuvia haittoja havaittu Yhdysvalloissa
Kaksi ruotsalaista osti laitonta THC-mehua - kärsivät keuhkovaurioista
Trump perääntyy makukiellosta - mustat markkinat huolissaan
Miten vejp-kriisi vaikutti ruotsalaisiin yrityksiin?


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *