Australiassa tiukennetaan nikotiinisääntöjä

"Sadattuhannet vejp:n käyttäjät alkavat taas tupakoida"

Australia kieltää väliaikaisesti kaiken nikotiinia sisältävän e-nesteen yksityisen tuonnin. Tämä on seurausta hallituksen viime viikon lopulla tekemästä päätöksestä. Maan 250 000 1TP8-käyttäjää joutuvat nyt noutamaan reseptillä saatavan nikotiinin apteekista.

Toisin kuin tavalliset savukkeet nikotiinia sisältävien sähköisten mehujen myynti on ollut Australiassa jo pitkään kiellettyä. Nikotiinittomia e-mehuja voidaan kuitenkin myydä vejp-myymälöissä, ja yksittäiset käyttäjät ovat voineet tilata nikotiinia omaan käyttöönsä verkossa. Edellytyksenä on ollut luvan saaneen lääkärin resepti.

Nyt hallitus on kuitenkin tiukentamassa sääntöjä. Väliaikainen laki voi olla vain jotkin apteekit nikotiinin tuonti sähkösavukkeisiin. Ja he voivat tehdä niin vasta, kun lääkäri on tehnyt tilauksen potilaalle. Laki on voimassa vuoden. Terveysministeriön mukaan hallitus kerää vuoden aikana tutkimustietoa sähkösavukkeiden mahdollisista terveysriskeistä, mutta myös niiden hyödyistä tupakoinnin lopettamisessa. Tavoitteena on rakentaa pysyvä lainsäädäntö, kirjoittaa australialainen lääketieteellinen lehti NewsGP.

E-sikit ovat lääkärien mukaan sallittu menetelmä.

Päätös tehtiin vain muutama kuukausi sen jälkeen, kun Australian lääkäriliitto on ottanut kantaa sähkösavukkeiden puolesta tupakoinnin lopettamismenetelmänä. Yhdistyksen mukaan lääkärit voivat määrätä nikotiinia tupakoitsijoille, jotka ovat motivoituneita lopettamaan. Tämä edellyttää kuitenkin, että potilas on ensin kokeillut muita menetelmiä.

"Tämä prosessi on ollut käytössä Australiassa jo pitkään. Se on hieman vaivalloista, mutta reseptien saaminen ja nikotiinin tilaaminen on suhteellisen helppoa. esimerkiksi Uusi-Seelanti. Mutta nyt se on menossa pois. Se on ehdottomasti pahinta, mitä voi tapahtua", sanoo vloggaaja Sam Parsons, joka tunnetaan paremmin nimellä Vaping Bogan, YouTubessa julkaistussa viestissä.

Tupakoitsijoiden kuolemantuomio

Voittoa tavoittelemattoman järjestön mukaan Athra, Australian tupakan haittojen vähentäminen Yhdistys Uusi laki on kuitenkin tuhoisa vejp:n käyttäjille, mutta erityisesti tupakoitsijoille, jotka yrittävät luopua savukkeista.

"Lain tiukentaminen on kuolemantuomio sadoille tuhansille tupakoitsijoille ja vejp:n käyttäjille Australiassa. On moraalitonta kieltää ja vaikeuttaa tupakoitsijoiden mahdollisuutta löytää terveellisempi ja halvempi vaihtoehto savukkeille. Tämä pätee erityisesti pienituloisiin, joiden tupakointiaste on hyvin korkea." Athra kirjoittaa verkkosivuillaan.

Suurten sakkojen riski

Tilastojen mukaan tupakoitsijat nykyään 3 miljoonaa ihmistä Australiassa. 21 000 kuolee joka vuosi tupakoinnin aiheuttamiin vammoihin.

"Voit mennä mihin tahansa kauppaan ja ostaa askin savukkeita. Mutta jos haluat ostaa nikotiinia vähemmän haitallisessa muodossa, kuten sähkösavukkeessa, voit saada 200 000 dollarin sakon", lääkäri sanoo. Joe Kosterich, puheenjohtaja Athra ja osallistuu aktiivisesti vejpning-keskusteluun Australiassa.

"Hallituksen käytöksessä ei ole mitään logiikkaa. Kyse on pikemminkin vahvasta ideologiasta, joka on leviämässä kansanterveystutkijoiden keskuudessa: sähkösavukkeet ovat vain sitä, että tupakkayhtiöt haluavat ihmisten jatkavan tupakointia", sanoo Joe Kosterich.

Mitä Ruotsissa tapahtui

Samanlaista lähestymistapaa noudattavat monet tupakoinnin vastaiset järjestöt eri puolilla maailmaa. Monet vastustavat aktiivisesti tupakkayhtiöiden vaikutusvaltaa uusien nikotiinituotteiden sääntelyssä ja kannattavat sen sijaan lääkeyhtiöiden tuotteita, joita valvotaan lääkelain kautta. Asiasta on keskusteltu myös Ruotsissa, jossa Ruotsin lääkevirasto halusi säännellä nikotiinia sisältäviä sähköisiä mehuja lääkkeinä vielä vuonna 2015, samaan tapaan kuin Australiassa. Näin ei kuitenkaan käynyt, koska asiassa korkein hallinto-oikeus.

Perinteisten menetelmien uhkaaminen

Mutta keskustelu nikotiinin haitallisuudesta ei ole ongelma, sanoo lääkäri. Joe Kosterich. Jos nikotiinia olisi pidetty haitallisena, nikotiinilaastareiden ja nikotiinipurukumien kaltaisia tuotteita ei olisi ollut markkinoilla, hän sanoo.

"Lääketeollisuus tai tupakkateollisuus eivät keksineet sähkösavukkeita. Ne keksivät ja kehittivät tupakoitsijat, jotka halusivat vähentää nikotiiniriippuvuutensa aiheuttamia haittoja. Ja se toimii." sanoo Joe Kosterich.

Se kuitenkin käänsi perinteisen tupakoinnin valvonnan päälaelleen. Vanhan koulukunnan mukaan täydellinen nikotiinista pidättäytyminen on avainasemassa tupakoinnin torjunnassa. "Päihteettömyys" on toinen tärkeä väline tupakoinnin lopettamisen parissa työskenteleville. Vieroitus ei toimi niin, sanoo Joe Kosterich. Kyse ei ole käyttäytymisen normalisoinnin poistamisesta vaan siitä, että siitä tehdään... vähemmän haitallisia.

"Riippumaton tiede kertoo meille, että sähkösavukkeet vähentävät tupakoinnin aiheuttamia haittoja.. Tupakointi tappaa, ja parasta olisi, jos me kaikki hengittäisimme puhdasta ilmaa. Mutta emme elä täydellisessä maailmassa. Ja jos meillä voi olla metadoniohjelmia heroiinin väärinkäytön haittojen vähentämiseksi, miksei meillä voi olla sähkösavukkeita tupakoinnin haittojen vähentämiseksi?"." sanoo Joe Kosterich osoitteeseen 3AW Mornings -radiokanava

Poliitikot vastustavat kieltoa

Australian tuontikielto alkaa 1. heinäkuuta, ja se koskee myös turisteja (ilman lääkärintodistusta). Tällä hetkellä kampanja päätöksen kumoamiseksi.

"Vastustan täysin tätä päätöstä. Se pakottaa vejp:n käyttäjät aloittamaan tupakoinnin uudelleen. Tai se avaa valtavat mustat markkinat nikotiinille", sanoi Euroopan parlamentin jäsen. George Christensen The Guardianissa.

Hänen seurassaan on toinen Euroopan parlamentin jäsen, liberaali James Paterson:

"Vaping on turvallisempi vaihtoehto kuin tupakointi. Meidän pitäisi tehdä tupakoinnin lopettamisesta helpompaa, ei vaikeampaa", hän sanoi. The Guardian.


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *