Myytit ja tiede kohtaavat nikotiinista kertovassa dokumentissa

Tänä viikonloppuna saa ensi-iltansa dokumenttielokuva "You don't know nicotine", joka kertoo nikotiinista ja sen roolista maailmassa. Siinä pelko ja myytit asettuvat vastakkain tutkimuksen ja epämiellyttävien totuuksien kanssa.
"Tämä on elokuva toivosta", sanoo ohjaaja Aaron Biebert.

Aaron Biebertiltä ja 30 hengen työryhmältä kesti yli kaksi vuotta kerätä materiaalia ja viimeistellä dokumentti "You don't know nicotine". Covid-19:n vuoksi ensi-iltaa lykättiin. Mutta tänä viikonloppuna elokuva julkaistaan striimauspalvelu Ibexissä, ja se on kauan odotettu ensi-ilta. Eikä vähiten viime vuosina syttyneen nikotiinikeskustelun vuoksi.

"Nikotiini on vaikea aihe. Haastattelimme yli 200 ihmistä rakentaaksemme pohjaa elokuvalle. Ja opimme paljon. Mitä nikotiini on, miten se toimii ja mitä tutkimus sanoo? Lähestyimme aihetta objektiivisesta ja neutraalista näkökulmasta. Etsimme totuutta, faktoja nikotiinista. Ei kuulopuheita ja myyttejä", sanoo ohjaaja Aaron Biebert suorassa lähetyksessä Facebookin kautta.

Erilainen näkemys nikotiinista Ruotsissa

Sum Vejpkollen on aiemmin kertonut meille Ruotsista, jossa nuuskan laajamittaisen käytön vuoksi suhde nikotiiniin on hieman erilainen kuin muualla maailmassa. Ruotsilla on tärkeä rooli elokuvassa, sanoo Aaron Biebert.

"Useimmissa maissa nikotiinin terveysriskeistä on tulossa synonyymi tupakoinnin terveysriskeille. Ruotsissa asiat ovat olleet toisin, sekä tutkimuksen että julkisen politiikan osalta", sanoo Aaron Biebert.

Epävarmuus nikotiinista aseena

"Et tunne nikotiinia" saa ensi-iltansa aikana, jolloin nikotiinista käytävässä keskustelussa näkyy myyttejä, ahdistusta, rahaa ja epävarmuutta. Samaan aikaan yli miljardi ihmistä käyttää nikotiinia päivittäin tavalla tai toisella.

"Joidenkin mielestä nikotiinista käytävässä keskustelussa on kyse myyttien levittämisestä ja vahvistamisesta. Epävarmuutta käytetään eräänlaisena aseena. Se on todella epämiellyttävää. Päädytään vain siihen, että kukaan ei luota mihinkään ja harva oikeasti tietää, mistä on kyse." sanoo Aaron Biebert.

Vaihtoehtoiset toimitusmenetelmät ovat tärkeitä

Ja se on huolestuttavaa, sanoo Aaron Biebert. Varsinkin kun nikotiinilla on tärkeä rooli esimerkiksi tupakoinnin lopettamisessa. Vaihtoehtoiset tekniikat, kuten sähkösavukkeet ja nuuska, voivat olla nykypäivän tupakoitsijoille tärkeässä asemassa.

"Monet puhuvat nikotiinista tavalla, jolla voi olla tuhoisia seurauksia. Usein kyse on sitä käyttävien ihmisten häpäisemisestä. Ja sillä voi lopulta olla haitallisia seurauksia", Aaron Biebert sanoo.

"Haluamme kouluttaa - emme taistella"

Hän korostaa myös, että elokuva ei ole ase vaihtoehtoisten nikotiinituotteiden tai minkään muunkaan puolesta käytävässä taistelussa.

"Minulle elokuvan avainsana on "toivo". Me emme taistele. Haluamme valistaa. Nikotiiniin liittyvä tiede ja tutkimus ovat keskeinen osa elokuvaa, mutta se on myös eräänlainen matkadokumentti. Matkustamme ympäri maailmaa. Ja viime kädessä haluamme osoittaa, että sen, mitä tiedämme nikotiinista, ei tarvitse perustua epävarmuuteen - vaan selkeään tieteeseen.

"You don't know nicotine" striimataan 20.-22.11. Ibexillä. Tiettävästi elokuva kuuluu joulukuusta alkaen normaaliin ohjelmistoon.
Lue lisää täältä!


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *