Myter möter vetenskap i dokumentär om nikotin

I helgen är det premiär för filmen ”You don´t know nicotine” – en dokumentär som handlar om nikotin och dess roll i världen. Rädsla och myter ställs mot forskning och obehagliga sanningar.
”Det här är en film om hopp, egentligen” säger regissören Aaron Biebert.

Det tog Aaron Biebert och ett team av 30 personer över två år att samla in material och färdigställa dokumentären ”You don´t know nicotine”. På grund av Covid-19 blev premiären uppskjuten. Men i helgen släpps filmen på streamingsajten Ibex. Och det är en efterlängtad premiär. Inte minst på grund av debatten om nikotin som blossat upp under de senaste åren.

”Nikotin är ett tufft ämne. Vi har intervjuat över 200 personer för att bygga grunden för filmen. Och vi fick lära oss mycket. Vad är nikotin, hur fungerar det och vad säger forskningen? Vi har angripit ämnet ur ett objektivt och neutralt perspektiv. Vi söker efter sanningen här, fakta om nikotin. Inte hörsägen och myter” säger regissören Aaron Biebert i en livesändning via Facebook.

Synen på nikotin annorlunda i Sverige

Som Vejpkollen tidigare har berättat har Sverige, som på grund en utbredd anvädning av snus, en något annorlunda relation till nikotin jämfört med resten av världen. Sverige har en viktig roll i filmen, berättar Aaron Biebert.

”Frågan om nikotinets hälsorisker blir synonym med rökningens hälsorisker i de allra flesta länder. I Sverige har det sett annorlunda ut, både när det gäller forskning och myndighetsutövning” säger Aaron Biebert.

Osäkerhet om nikotin ett vapen

”You don´t know nicotine” har premiär en tid när debatten om nikotinet speglar myter, oro, pengar och osäkerhet. Samtidigt använder över en miljard människor nikotin, dagligen, på ett eller annat sätt.

”För vissa handlar debatten om nikotin om att sprida och förstärka myterna. Osäkerhet använs som ett slags vapen. Det är riktigt obehagligt. Det slutar bara med att ingen litar på någonting och att få faktiskt vet vad det handlar om.” säger Aaron Biebert.

Alternativa leveransmetoder viktiga

Och det är oroande, menar Aaron Biebert. Särkilt som nikotin har en viktig roll att spela vid exempelvis rökavvänjning. Alternativa tekniker, som e-cigaretter och snus, kan spela en viktig roll för dagens rökare.

”Många pratar om nikotin på ett sätt som kan få förödande konsekvenser. Ofta handlar det om att skambelägga personer som använder det. Och i slutändan kan det få skadliga följder” säger Aaron Biebert.

”Vi vill utbilda – inte strida”

Han betonar också att filmen inte är ett vapen i kampen för alternativa nikotinprodukter, eller något annat.

”För mig är ledordet i filmen ”hopp”. Vi krigar inte. Vi vill utbilda. Vetenskapen och forskning kring nikotin är en central del i filmen, men det är samtidgt en slags resedokumentär. Vi rör oss över hela världen. Och i slutändan vill vi visa att den kunskap vi har om nikotin inte behöver bygga på osäkerhet – utan på tydlig vetenskap.

”You don´t know nicotine” streamar 20 till 22 november på Ibex. Enligt uppgift ingår filmen i det vanliga utbudet från december.
Läs mer här!


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *