Philip Morris slutar sälja cigaretter i England

Philip Morris slutar sälja cigaretter i England inom 10 år. Samtidigt föreslår tobaksjätten, som ligger bakom Marlboro, ett totalförbud mot röktobak.
“Tekniken gör det möjligt att ersätta cigaretterna med mindre skadliga alternativ” säger Moira Gilchrist, ansvarig för strategisk och teknisk information vid PMI till CNN.

Enligt cigaretttillverkaren Philip Morris International, PMI, bör myndigheter betrakta cigaretter och röktobak på samma sätt som bensin och bilar. Nyförsäljning av bensindrivna bilar blir enligt planerna förbjuden från 2030 i England. PMI föreslår nu att ett liknande förbud även ska gälla cigaretter.

”Under rätt förhållanden kan Philip Morris sluta sälja cigaretter i Storbritannien inom 10 år. Vi har genom tekniska framsteg och snabb utveckling fått möjligheter att ersätta cigaretterna med mindre skadliga alternativ, för de som fortfarande vill röka eller inte kan sluta” säger Moira Gilchrist, ansvarig för strategisk och teknisk information vid Philip Morris International till CNN.

Rökningen minskar – vejpningen ökar

Att Philip Morris aktivt uppmanar brittiska politiker att förbjuda cigaretter kommer inte helt oväntat. Brittiska myndigheter har sedan sedan 10 år tillbaka arbetat mer aktivt för att minska rökningen i landet. Utökade rökförbud, krav på neutrala förpackningar, förbud mot marknadsföring och sluta-röka-kampanjer har stått i fokus för insatserna. Rökningen minskar i takt med att rökare byter till mindre skadliga nikotinprodukter, enligt Brittiska studier. 

Hårt reglerade – effektiva för rökavvänjning

E-cigaretter och andra alternativa nikotinprodukter är hårt reglerade, men används också som verktyg för att nå målet om ett rökfritt Storbritannien 2030. Enligt brittiska studier är e-cigaretter det mest populära sättet att sluta röka bland engelska rökare. Samtidigt är metoden dubbelt så effektiv jämfört med nikotinläkemedel, enligt Cochrane Library.

Tobaksbolagen och e-cigaretter

Och detta är något tobaksbolag som Philip Morris under senare år tagit fasta på. Men konkurrensen är hård. Marknaden för e-cigaretter domineras idag av mindre oberoende företag, utan direkt koppling till tobaksindustrin. PMI:s huvudkonkurrent British American Tobacco satsar på både e-cigaretter och nikotinpåsar, även om försäljningen än så länge inte uppnått förväntningarna.

Satsar på heat-not-burn

PMI har samtidigt investerat i ett så kallat heat-not-burn system, IQOS, en variant av en elektronisk cigarett som bygger på tobak istället för e-vätska. IQOS har än så länge inte slagit igenom på samma sätt som andra vejpprodukter i England. Men ett förbud mot cigaretter skulle med stor sannolikhet ändra på det.

“Våra cigaretter kommer att försvinna och det bästa rökarna kan gör är att sluta röka. För de som inte kan eller vill det, är det näst bästa att byta till mindre skadliga och bättre alternativ” säger PMI VD Jacek Olczak i en intervju med The Mail. 

Vill förändra industrin från grunden

Phillip Morris International, som står bakom ett av världens mest kända cigarettmärken, Marlboro, siktar på att hälften av intäkterna kan komma från rökfria produkter inom bara fyra år. Samtidigt vill Jacek Olczak och PMI förändra hela tobaksindustrin, från grunden.

“Jag vill göra PMI till ett rökfritt företag. Men det handlar inte bara om oss. Vi vill jobba tillsammans med myndigheter, lagstiftare, ideella organisationer och andra tobaksbolag för att skapa ett rökfritt samhälle – inom en rimlig tidsram” säger Jacek Olczak.

Får kritik av anti-rök organisationer

Trots PMI:s ambition att ändra britternas rökvanor får det multinationella bolaget kritik. Inte minst från anti-rökorganisationen ASH, Action on Smoking and Health. ASH förespråkar bland annat e-cigaretter som ett bra substitut till cigaretter. Men det betyder inte att PMI är en bra förebild, enligt ASH.

”PMI har talat om att fasa ut cigarettrökningen länge nu. Men hur ska vi ta dem på allvar när företaget ligger bakom var tionde såld cigarett i världen?” Säger Deborah Arnott, ordförande i ASH till BBC

Rökningen dödar fler än Covid-19

Skadorna relaterade till rökning kostar brittiska sjukvården fortfarande motsvarande 20 miljarder kronor om året. Enligt ASH dog lika många människor av rökning som av covid-19 under 2020. Och enligt Debora Arnott borde PMI liksom andra tobaksbolag vara med och direkt tvingas betala för de projekt och kampanjer för rökavvänjning som brittiska myndigheter lanserar. 

”De borde åläggas att hjälpa till ekonomiskt. Fina ord räcker tyvärr inte” säger Deborah Arnott.


Fakta: Heat-Not-Burn

  • PMI:s vejpprodukt IQOS, men även BAT:s GLO, är en kombination av en cigarett (tobak) och en e-cigarett (upphettning).
  • I vissa länder, som Japan, är IQOS en framgångshistoria, där över en fjärdedel av PMI:s kunder föredrar IQOS framför traditionella cigaretter. I resten av världen, exempelvis Europa, är IQOS mindre populär även om den finns till försäljning i de flesta EU länderna.
  • I Sverige säljer några större kedjor som som Pressbyrån IQOS. Heat-not-burn systemet finns även i vissa närbutiker.

Få oberoende studier om IQOS

  • Heat-not-burn (HNB) produkter har funnits på marknaden sedan 2014. Tekniken bygger på upphettning av tobak: en hylsa som innehåller en tobaksblandning hettas upp på samma sätt som e-vätska hettas upp i en e-cigarett. På det sättet bildas en ånga vid lägre temperatur och utan förbränning.
  • Hälsoriskerna med HNB produkter är sannolikt mindre än med tobaksrökning. Men brittiska folkhälsomyndigheten, som är världsledande inom tobaksskadereducering, konstaterar samtidigt att underlaget för att bedöma hälsoriskerna med HNB, är tunt i dagsläget.
    “Sannolikt avger HNB-produkter färre giftiga kemikalier än cigaretter, men samtidigt fler skadliga ämnen än vanliga e-cigaretter” skriver Brittiska hälsomyndigheten, i sin årliga rapport om risker med e-cigaretter och liknande produkter, 2018
Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON1 Kommentar till "Philip Morris slutar sälja cigaretter i England"

  1. Hur är din reaktion på detta Stefan?
    När detta går emot strömmen i USA å EU mm. Varför är reaktionerna inte större i resten av världen. Vinsten av kapitalet kommer ju kanske inte bli lika stora. Eller inte alls pga människor tänker mer o mer på hälsan. Å tobaksindustrin å stater klämmer ut de sista dropparna från de gyllene tider av Stor rökare mm. Vad tror du blir nästa steg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *