”Sveriges vejpare måste ryta ifrån mot smakförbudet”

“Vejparna är folkets röst. Att företagen ryter ifrån låter inte ens närheten av lika högt som när stora allmänheten säger nej”
Det säger Victor Bryn-Jensen, HR-chef på Cigge, en av Sveriges största återförsäljare av e-cigaretter. Nu uppmanar han användare att kontakta socialminister Lena Hallengren för att protestera mot det planerade smakförbudet.


Kontakta Lena Hallengren.
Till alla vejpare: Vill du behålla varierade smaker i e-juicen? Mejla socialministern och berätta varför smaker är viktiga! Klicka på bannern och följ instruktionerna.Förslaget att förbjuda smaker (förutom så kallade tobakssmaker) i e-vätska är ute på remiss och regeringen kan lägga ett skarpt lagförslag redan under hösten. Men trots att ingenting är klart ännu, kraftsamlar svenska företag för att stoppa det planerade lagförslaget. Ett förbud kommer att få drastiska konsekvenser för både företag och användare, menar Victor Bryn-Jensen. HR-chef på Cigge.

”Eftersom det berör mellan 75-80% av alla e-juicer, så försvinner de ju från hyllorna. Tyvärr blir det troligen vara slutet för många företag i Sverige. Den stora majoriteten kunder vill faktiskt inte ha tobaksmaker.” säger Victor Bryn-Jensen till Vejpkollen.

Budskapet: smaker är viktiga

I korthet innebär regeringens förslag att all e-vätska, med eller utan nikotin “som inte har en tydlig smak och doft av tobak” ska förbjudas. Liknande lagar har passerats i Danmark och är nära förestående även i Nederländerna. Motiveringen är oro för ett ökat nikotinbruk bland unga. Och ungdomar gillar mest fruktsmaker, hävdar den svenska utredningen.

Men frågan är mer komplicerad än så, menar Victor Bryn-Jensen. De flesta av Cigges kunder är före detta rökare eller rökare som vill sluta med röktobak.

“Bara för att man är vuxen slutar man inte att gilla frukt, godis och sött! Vi hoppas kunderna ger Lena Hallengren budskapet om att smaker är viktiga, även för vuxna. Att de måste lyssna på folket och studierna som finns! Säger Viktor Bryn-Jensen.

Lobbygrupper och nikotinläkemedel

Förslaget är en del av en större samling åtgärder för att begränsa tillgången på nikotinprodukter i Sverige. Förbud mot lockande smaksättningar har även varit fokus för flera lobbyorganisationer under en längre tid. Senast under ett seminarium i Almedalen ställde sig företrädare för organisationen Tobaksfakta tillsammans med Folkhälsomyndigheten positiva till ett smakförbud. E-cigaretter som rökavvänjning är inte ett bra alternativ, menade Josefin P. Jonsson, enhetschef på folkhälsomyndigheten.

”Vi har ju fina nikotinläkemedel som rökare kan använda för att sluta röka” sade Josefin P. Jonson under seminariet.

Ett effektivt hjälpmedel

Det råder i dagsläget delade meningar om e-cigaretter och rökavvänjning. Enligt en av världens största hälsoinstitutioner, Royal College of Physicians (Brittiska läkaresällskapet), är e-cigaretter ett viktigt verktyg för att minska rökningen, inte bara i Storbritannien utan i hela världen. 

“Balanserad information om e-cigaretter och andra skadereducerande produkter måste nå ut till rökarna, bland annat genom statligt finansierade mediakampanjer som uppmuntrar rökare att byta från rökning till vejpning” skrev RCP i ett pressmeddelande under sommaren.

Mer populära än läkemedel

RCP har i flera omfattande rapporter, tillsammans med Brittiska Folkhälsomyndigheten (PHE), konstaterat att e-cigaretter kan minska skadorna av ett nikotinberoende med närmare 95 procent. Men detta förutsätter att rökare kan förmås att byta sin nikotinkälla, från cigaretter till bevisat mindre skadliga e-cigaretter. Produkterna måste vara tilltalande, samtidigt som de inte ska locka icke-rökare, enligt Royal Colege of Physicians. Vejpning är samtidigt, genom sin popularitet, en av de mest effektiva metoderna för att minska rökningen, menar PHE.

“Antalet lyckade försök att sluta röka är samma för för e-cigaretter som för läkemedlet Varenicline. Skillnaden är att endast fem procent av rökarna väljer varenicline medan 13 procent väljer e-cigaretter. Det betyder att vejpning hjälper betydligt fler rökare att sluta röka varje år” skriver Brittiska folkhälsomyndigheten i sin senaste uppdatering av “Vaping in England: an evidence update

Uppmanar företagen att aktivera kunderna.

I dag använder närmare 200 000 svenskar e-cigaretter. En tredjedel av dessa är dagliganvändare. Victor Bryn-Jensen uppmanar nu andra vejpshoppar, producenter och återförsäljare av e-cigaretter att göra gemensam sak med Cigge.

“Vejparna är folkets röst. Att företagen ryter ifrån låter inte ens närheten av lika högt som när stora allmänheten säger nej. ”We vape we vote” mentaliteten som spreds ut på gatorna i USA inför hotet om ett nationellt smakförbud gjorde skillnad. Därför behöver vi att våra kunder, Sveriges vejpare, ryter ifrån lika högt nu om inte ännu högre!” säger Victor Bryn-Jensen till Vejpkollen.

Utreda skillnader mellan cigaretter och e-cigg

Remisstiden för förslaget om smakförbud går ut onsdagen den 1 september. Sveriges riksdag har tidigare i år motsatt sig regeringens strategi att begränsa nikotinanvändandet i Sverige. Socialutskottet har istället bett regeringen att utreda skillnader när det gäller skaderisker mellan olika nikotinprodukter som e-cigaretter, snus och röktobak (cigaretter).

Här kan du läsa mer:

Kampanj för att rädda smakerna


Hårdare regler för tobaksfria nikotinprodukter (SOU 2021:22)
Nicotine without smoke (Royal College of Physicians rapport)Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON6 Kommentarer om "”Sveriges vejpare måste ryta ifrån mot smakförbudet”"

 1. Jag tycker dom borde ha kvar smakerna på vaping annars kan jag ju börja röka cigg lika väl jag slutade röka efter 33 år av cigg. Då jag testad vaping med hallon lakrits smak som jag älskar än idag tar ni bort smakerna då är det ni i regeringen som vill vi ska få cancer col med mera. För utan goda smaker kan jag ju röka cigg igen vill ni det i regeringen??

 2. jag har försökt att skriva under men mitt mail stutsar tillbaka när jag försöker lista ut varför verkar det som att socialdepartementet har blockat mail från den server som protestinsamlingen sänder ifrån.

  1. Låter skumt! Mailet skickas ju aktivt från din egen mail, men det kan ju bero på rubriksättningen i mailet (om alla tar samma 😉 Testa att skicka med annan rubrik och se om det kommer fram.

 3. Efter 42 års rökande (försökt sluta flera ggr) så firar jag snart 6 år utan cig, och är nere på nikotinfritt.
  Tar dom bort smaker är jag körd…blandar juicen själv och är så glad/tacksam att jag håller mig ifrån cig
  Man kan undra om dom som vill ta bort smakerna själva försökt sluta röka 😡
  Det är en jäkla dubbelmoral i det här landet…reklam på tv för sprit och spel är okej, men folk som vill hålla sig från rökning ska bannas. Lika med alla dessa energidrycker som finns i hur många smaker/sorter som helst…hur skadliga är dom? Jag är snart 60…. inte ens detta ska jag få styra över själv. Det är skamligt hur Sverige blivit 🤮

  1. Jag tror att många känner igen sig i det du berättar. Och nej, jag tror inte heller att många av de som ligger bakom förslaget om smakförbud (och andra långtgående restriktioner av e-cigaretter) har särskilt mycket erfarenhet av att sluta röka. Det handlar om starka och slipade lobbygrupper här, det finns ekonomiska intressen och tydliga direktiv om att inte släppa in rökare (eller vejpare) i debatten. Jättebra att du kommenterar och berättar. Och heja dig! /stefan, chefred Vejpkollen

 4. Lena Hallengren är en inpiskad nymoralist och puritan precis som hennes föregångare Gabriel Wikström och Annika Strandhäll, dom kommer aldrig att ändra sig, allt nikotinbruk ska väck enligt dom, förmodligen vill du förbjuda smaksättningar av snus och nikotinprillor. Det är synd om många svenska vejpshoppar går i konkurs på grund av detta. Jag blandar redan idag min ångfria e-juice som gör att jag utan problem kan vejpa var jag vill utomhus dom på uteserveringar. Jag har tidigare beställt grejer från en fransk vejpshop så jag får väl beställa grejer smakessenser från dom. Frankrike liksom Storbritannien verkar ha intagit en väldigt förnuftig hållning till vejpning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *