"Ruotsin vejp:n käyttäjien on vastustettava makukieltoa"

"Tiet ovat kansan ääni. Yritysten ei-ääni ei kuulosta läheskään yhtä kovalta kuin kansalaisten ei-ääni"
Näin sanoo Victor Bryn-Jensen, henkilöstöjohtaja Ciggessä, joka on yksi Ruotsin suurimmista sähkösavukkeiden vähittäismyyjistä. Hän kehottaa nyt käyttäjiä ottamaan yhteyttä sosiaaliministeri Lena Hallengreniin vastustaakseen suunniteltua makukieltoa.


Ota yhteyttä Lena Hallengreniin.
Kaikille vejp:n käyttäjille: Haluatko säilyttää monipuolisia makuja e-mehuissasi? Lähetä sähköpostia sosiaaliministerille ja kerro hänelle, miksi maut ovat tärkeitä! Klikkaa banneria ja seuraa ohjeita.Ehdotus, jonka mukaan kieltää aromit (lukuun ottamatta niin kutsuttuja tupakka-aromeja). e-nesteiden osalta on lausuntokierroksella, ja hallitus voi esittää lakiluonnoksen jo tänä syksynä. Vaikka mitään ei ole vielä lyöty lukkoon, ruotsalaisyritykset pyrkivät estämään suunnitellun lakiesityksen. Kiellolla olisi rajuja seurauksia sekä yrityksille että käyttäjille, sanovat Victor Bryn-Jensen. Ciggen henkilöstöpäällikkö.

"Koska se vaikuttaa 75-80%:hen kaikista e-mehuista, ne katoavat hyllyistä. Valitettavasti se on todennäköisesti loppu monille yrityksille Ruotsissa. Valtaosa asiakkaista ei oikeastaan halua tupakan makuja." sanoo Victor Bryn-Jensen Vejpkollen:hen.

Viesti: maku on tärkeä

Lyhyesti sanottuna hallituksen ehdotuksessa kiellettäisiin kaikki e-nesteet, nikotiinilla tai ilman, "joissa ei ole selvää tupakan makua ja aromia". Samanlaisia lakeja on hyväksytty Tanskassa, ja Alankomaissa ne ovat tulossa voimaan. Syynä on huoli nikotiinin käytön lisääntymisestä nuorten keskuudessa. Ja nuoret pitävät eniten hedelmänmakuisista tuotteista, väittää ruotsalainen tutkimus.

Asia on kuitenkin monimutkaisempi, sanoo Victor Bryn-Jensen. Suurin osa Ciggen asiakkaista on entisiä tupakoitsijoita tai tupakoitsijoita, jotka haluavat lopettaa tupakoinnin.

"Se, että olet aikuinen, ei tarkoita, että et enää pidä hedelmistä, makeisista ja suolaisista herkuista! Toivomme, että asiakkaat antavat Lena Hallengrenille viestin siitä, että maut ovat tärkeitä, myös aikuisille. Että heidän on kuunneltava ihmisiä ja tutkimuksia! Sanoo Viktor Bryn-Jensen.

Lobbausryhmät ja nikotiinilääkkeet

Ehdotus on osa laajempaa toimenpidekokonaisuutta, jolla rajoitetaan nikotiinituotteiden saatavuutta Ruotsissa. Houkuttelevien makujen kieltäminen on ollut jo jonkin aikaa myös useiden lobbausjärjestöjen tavoitteena. Viimeksi seminaari Almedalenissa Tobaksfakta-järjestön edustajat kannattivat yhdessä Ruotsin kansanterveysviraston kanssa makukieltoa. Sähkösavukkeet tupakoinnin lopettamistoimenpiteenä eivät ole hyvä vaihtoehto, sanoi Josefin P. Jonsson, Ruotsin kansanterveysviraston yksikönpäällikkö.

"Meillä on loistavia nikotiinilääkkeitä, joita tupakoitsijat voivat käyttää tupakoinnin lopettamiseen", sanoi Josefin P. Jonson seminaarin aikana.

Tehokas väline

Mielipiteet sähkösavukkeista ja tupakoinnin lopettamisesta ovat tällä hetkellä jakautuneet. Yhden maailman suurimman terveysalan instituution, Royal College of Physiciansin, mukaan sähkösavukkeet ovat tärkeä väline tupakoinnin vähentämiseksi paitsi Yhdistyneessä kuningaskunnassa myös maailmanlaajuisesti. 

"Tupakoitsijat on saatava tasapainoista tietoa sähkösavukkeista ja muista haittoja vähentävistä tuotteista, myös valtion rahoittamien mediakampanjoiden avulla, jotka kannustavat tupakoitsijoita siirtymään tupakoinnista vejpningiin", kirjoitti hän. RCP antoi kesällä lehdistötiedotteen.

Suositumpi kuin lääkkeet

RCP on useissa kattavissa raporteissaan yhdessä seuraavien tahojen kanssa tehnyt yhteistyötä UK Public Health England (PHE)tutkimuksessa todettiin, että sähkösavukkeet voivat vähentää nikotiiniriippuvuuden haittoja lähes 95 prosenttia. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että tupakoitsijat saadaan suostuteltua vaihtamaan nikotiininlähteensä savukkeista todistetusti vähemmän haitallisiin sähkösavukkeisiin. Tuotteiden on oltava houkuttelevia, mutta niiden ei pidä houkutella tupakoimattomia, Royal Colege of Physicians -järjestön mukaan. Samaan aikaan höyryttämisen suosio tekee siitä yhden niistä tehokkaimmat menetelmät vähentää tupakointia, sanoo PHE.

"Onnistuneiden lopetusyritysten määrä on sama sähkösavukkeilla kuin Varenikliini-lääkkeellä. Ero on siinä, että vain viisi prosenttia tupakoitsijoista valitsee varenikliinin, kun taas 13 prosenttia valitsee sähkösavukkeet. Tämä tarkoittaa, että vejpning auttaa vuosittain huomattavasti useampia tupakoitsijoita lopettamaan tupakoinnin", kirjoittaa Yhdistyneen kuningaskunnan kansanterveysvirasto viimeisimmässä päivityksessään "Vaping in England: päivitetty näyttö"

kehottaa yrityksiä aktivoimaan asiakkaita.

Nykyään lähes 200 000 ruotsalaista käyttää sähkösavukkeita. Näistä kolmannes on päivittäisiä käyttäjiä. Victor Bryn-Jensen kehottaa nyt muita vejp-ostajia, sähkösavukkeiden tuottajia ja vähittäismyyjiä liittymään Ciggeen.

"Tiet ovat kansan ääni. Yritysten ääni ei kuulosta läheskään yhtä kovalta kuin kansalaisten ei-ääni. "We vape we vote" -mentaliteetti, joka levisi Yhdysvaltojen kaduille kansallisen makukiellon uhan edessä, vaikutti asiaan. Siksi tarvitsemme asiakkaidemme, Ruotsin vejp-asiakkaiden, puhuvan nyt yhtä äänekkäästi, ellei jopa kovempaa!" sanoo Victor Bryn-Jensen Vejpkollen:hen.

Tutki savukkeiden ja sähkösavukkeiden välisiä eroja.

Makukieltoehdotusta koskeva kuulemisaika päättyy keskiviikkona 1. syyskuuta. Aiemmin tänä vuonna Ruotsin parlamentti vastusti hallituksen strategiaa nikotiinin käytön rajoittamiseksi Ruotsissa. Sosiaalivaliokunta on sen sijaan pyytänyt hallitusta tutkia eroja seuraavissa asioissa loukkaantumisriski eri nikotiinituotteiden, kuten sähkösavukkeiden, nuuskan ja tupakan (savukkeiden) välillä.

Voit lukea lisää täältä:

Kampanja makujen pelastamiseksi


Tupakoimattomia nikotiinituotteita koskevat tiukemmat säännöt (SOU 2021:22)
Nikotiini ilman savua (Royal College of Physiciansin raportti)Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa6 Kommentit on “”Sveriges vejpare måste ryta ifrån mot smakförbudet”

 1. Minusta heidän pitäisi pitää makuja höyrystyksessä, muuten voin alkaa polttaa sikareita aivan yhtä hyvin kuin lopetin tupakoinnin 33 vuoden sikarivuosien jälkeen. Kun testasin höyryttämistä vadelman lakritsin makuisena, jota rakastan edelleen, jos poistatte makuja, niin te hallituksessa haluatte, että saamme syöpäsairauksia ja enemmän. Koska ilman hyviä makuja voin polttaa savukkeita uudelleen, haluatteko te sitä hallituksessa?

 2. Olen yrittänyt allekirjoittaa, mutta sähköpostini kimpoaa takaisin, kun yritän selvittää miksi, näyttää siltä, että sosiaaliministeriö on estänyt sähköpostit palvelimelta, jolta protestivetoomus lähetetään.

  1. Kuulostaa oudolta! Sähköposti lähetetään aktiivisesti omasta sähköpostista, mutta se voi riippua sähköpostin otsikosta (jos kaikki ottavat saman 😉 Kokeile lähettää eri otsikolla ja katso tuleeko se perille.

 3. 42 vuoden tupakoinnin jälkeen (olen yrittänyt lopettaa useita kertoja) juhlin pian 6 vuotta ilman savuketta ja olen nikotiiniton.
  Jos he poistavat makuja, olen kusessa... Sekoitan mehun itse ja olen niin onnellinen/kiitollinen, että pysyn erossa sikarista.
  Ihmetyttää, ovatko ne, jotka haluavat poistaa makuja, yrittäneet itse lopettaa tupakoinnin 😡.
  Tässä maassa on helvetinmoinen kaksinaismoraali... Viinan ja uhkapelien mainokset televisiossa ovat sallittuja, mutta ihmiset, jotka haluavat pysyä erossa tupakoinnista, pitäisi kieltää. Sama koskee kaikkia näitä energiajuomia, joita on niin monia makuja/lajikkeita... kuinka haitallisia ne ovat? Olen melkein 60.... ei edes tätä pitäisi saada hillitä itseäni. Häpeällistä miten Ruotsista on tullut 🤮.

  1. Uskon, että monet ihmiset tunnistavat itsensä siinä, mitä sanotte. Enkä usko, että monilla makukieltoehdotuksen (ja muiden sähkösavukkeita koskevien kauaskantoisten rajoitusten) takana olevista ihmisistä on myöskään paljon kokemusta tupakoinnin lopettamisesta. Täällä on vahvoja ja hienostuneita lobbausryhmiä, on taloudellisia intressejä ja selkeitä ohjeita, joiden mukaan tupakoitsijoita (tai vejp:n käyttäjiä) ei saa päästää mukaan keskusteluun. Hienoa, että kommentoit ja jaat. Ja tsemppiä sinulle! /stefan, päätoimittaja Vejpkollen

 4. Lena Hallengren on piiskattu uusmoralisti ja puritaani aivan kuten hänen edeltäjänsä Gabriel Wikström ja Annika Strandhäll, he eivät koskaan muuta mielipiteitään, kaikki nikotiinin käyttö pitäisi heidän mukaansa herättää, luultavasti haluatte kieltää nuuskan makuja ja nikotiinipillereitä. On sääli, jos moni ruotsalainen vejpshoppar menee konkurssiin tämän takia. Sekoitan jo tänään höyryttömän e-mehuni, mikä tarkoittaa, että voin vejpa missä haluan ulkona ulkoravintoloissa ilman ongelmia. Olen aiemmin tilannut tavaraa ranskalaisesta vejpshopista, joten saatan hyvinkin tilata heiltä tavaran makuesansseja. Ranska, kuten Yhdistynyt kuningaskunta, näyttää omaksuneen hyvin järkevän lähestymistavan vejpingiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *