Suuret tuotemerkit katoavat ruotsalaisista kaupoista

Ruotsalaiset kaupat eivät saa enää myydä useita Uwellin, VooPoon, GeekVapen tai JoyeTechin tuotteita. Tämä on selvää sen jälkeen, kun Ruotsin kansanterveysvirasto tarkisti tarjonnan ruotsalaisessa vejpshopparissa. Kiinalaiset valmistajat eivät ole maksaneet Ruotsin lain vaatimia maksuja. Tuotteet on nyt rekisteröitävä uudelleen - prosessi kestää kuusi kuukautta.

"Valitettavasti emme voi tarjota tuotteita Uwellilta, VooPoolta, GeekVapelta tai JoyeTeciltä ennen tämän vuoden loppua tai vuoden 2022 alkua". Siinä sanotaan Niklas Linder, joka ylläpitää Swedish Mixologya, on yksi monista yrityksistä, jotka joutuvat nyt rajoittamaan tarjontaansa ankarasti sen jälkeen, kun Ruotsin kansanterveysvirasto alkoi valvoa sähkösavukkeiden tarjontaa Ruotsin markkinoilla.

Ei maksettu ajoissa

EU:n tupakkatuotedirektiiviin perustuvan Ruotsin lainsäädännön mukaan yritysten, jotka haluavat myydä tuotteitaan Ruotsissa, on rekisteröitävä ne kuusi kuukautta etukäteen kansanterveysvirastossa. Kunkin yksittäisen tuotteen, olipa kyseessä sitten modi, säiliö tai kierukka, lupaan liittyy 3000 kruunun maksu. Kun maksu on maksettu, alkaa 6 kuukauden odotusaika, ennen kuin tuote tulee kauppoihin. Edellä mainittujen yritysten tapauksessa itse tuotteen rekisteröinti on tehty oikein. Mutta he eivät ole maksaneet maksua ajoissa.

"Tuotteita ei ole "hylätty" millään tavalla, ja niitä myydään edelleen normaalisti useimmissa EU-maissa. Mutta erityisesti Ruotsissa ilmoitusmaksua ei ole maksettu, minkä vuoksi yritysten on täytynyt rekisteröidä tuotteet uudelleen saadakseen uuden laskun." Niklas Linder.


Ota yhteyttä Lena Hallengreniin.
Kaikille vejp:n käyttäjille: Haluatko säilyttää monipuolisia makuja e-mehuissasi? Lähetä sähköpostia sosiaaliministerille ja kerro hänelle, miksi maut ovat tärkeitä! Klikkaa banneria ja seuraa ohjeita.Suosittuja tuotemerkkejä

Koska täytetyt tuotteet ovat Ruotsin myydyimpien tuotteiden joukossa, tämä ei ole ongelma vain yrityksille. Asiakkailla on myös vaikeuksia löytää tarvikkeita, kuten keloja ja tarvikkeita säiliöihinsä ja sarjoihinsa. Niklas Lindersekä monet muut yritykset etsivät nyt kuumeisesti korvaajia. Mutta se ei ole helppoa. Monet muut tuotteet, jotka on tällä hetkellä rekisteröity viranomaisille, ovat vaarassa poistua lyhyellä varoitusajalla.

"Ongelmana on ollut se, että me vähittäiskauppiaina emme näe, onko tuote maksettu vai ei. Näemme vain, että se on rekisteröity, ja luonnollisesti oletamme, että kaikki on kunnossa. Kun Ruotsin kansanterveysvirasto tarkisti omaa luetteloaan, se havaitsi, että useat yritykset olivat rekisteröineet monia tuotteita, mutta eivät olleet maksaneet niistä. Sitten ne yhtäkkiä katosivat listalta", sanoo Niklas Linder.

Joudut odottamaan kuusi kuukautta

Kun useat jälleenmyyjät olivat saattaneet tilanteen kyseisten kiinalaisten yritysten tietoon, tuotteet on rekisteröity uudelleen ja maksuja on alettu periä. Tämä ei kuitenkaan auta tällä hetkellä.

"Ruotsin kansanterveysvirasto katsoo, että vaikka tuote olisi aiemmin rekisteröity, on 6 kuukautta viimeisimmästä rekisteröinnistä, ennen kuin tuotetta voidaan myydä uudelleen", Niklas Linder sanoo.

Yksi järjestelmä tupakkatuotteille - ei sähkösavukkeille.

Niklas Linder, joka on myös puheenjohtaja Sähköisten savukkeiden liiketoimintajärjestö (BELC) pahoittelee, että tilanne on ylipäätään syntynyt. Hänen mielestään se on selvä merkki siitä, että järjestelmä rekisteröinteineen ja maksuineen ei ole mukautettu markkinoiden ja niiden toimijoiden luonteeseen.

"Järjestelmä perustuu samaan malliin kuin savukkeiden ja tupakan osalta. Suuryritykset vastaavat valmistuksesta ja jakelusta, rekisteröinnistä ja myyntimäärien valvonnasta", sanoo hän. Niklas Linder

Edellä esitetyn mallin mukaan jakeluyhtiöiden on varmistettava, että kaikki mukauttaminen tapahtuu sujuvasti: rekisteröinnistä tilastoseurantaan, käsikirjoihin ja merkintöihin paikallisten säännösten mukaisesti.
Todellisuudessa asia ei kuitenkaan toimi näin.

Tienvarsiostajat hämmentävät lainsäätäjiä

Ruotsissa, joka on melko pieni markkina-alue, ei ole yhtä suurta vejp-tuotteiden jakelijaa. Pienet itsenäiset vejp-liikkeet vastaavat usein maahantuonnista, paikallisesta räätälöinnistä ja suoramyynnistä. Tuotteet esimerkiksi merkitään usein uudelleen myymälöissä, jotta ne vastaisivat ruotsinkielisiä kuluttajatietoja koskevia vaatimuksia. Näin saadaan laajempi tuotevalikoima, mutta se on lähes laitonta, koska vejp-kauppias eikä myöskään kansanterveysviranomainen tiedä, mitä tuotteita saa myydä tai miten niitä on mukautettava, jotta ne täyttävät viranomaisten vaatimukset. Ja se on myös hämmentänyt lainsäätäjiä, sillä mukaan Niklas Linder.

"Poliitikot ovat luultavasti yllättyneitä siitä, että vejp-teollisuus ei toimi kuten tupakkateollisuus. Monet eivät edes ymmärrä, että nämä kaksi teollisuudenalaa toimivat eri tavoin tai että vejp-teollisuudella ei oikeastaan ole mitään merkittäviä yhteyksiä tupakkateollisuuteen", sanoo hän. Niklas Linder.

Suosii suuria yrityksiä

Linder uskoo, että järjestelmän muuttamiseen ei ole suoraa toivoa, eikä se ole myöskään tavoite.

"EU:n ja Ruotsin poliitikot ja suuret tupakkayhtiöt eivät kannata teollisuutemme toimintatapaa. He haluavat, että koko ala keskitetään, aivan kuten tupakka-alalla, jossa kourallinen toimijoita hallitsee käytännössä koko tuotantoa ja myyntiä maailmanlaajuisesti", sanoo Tupakka-alan ammattilainen. Niklas Linder.

Uusi päivitetty tuoteluettelo julkaistu

Tällä hetkellä Ruotsin sähkösavukemarkkinoilla toimii noin 40 mikro- ja keskisuurta yritystä. Sähkösavukkeiden toimialajärjestö organisoi tällä hetkellä kolmanneksen suuremmista ruotsalaisista yrityksistä.

Ruotsin kansanterveysvirasto on hiljattain päivittänyt Ruotsin luettelon sallituista vejp-tuotteista. Jatkossa luettelossa ovat vain maksulliset tuotteet, eivät vain rekisteröidyt. Niklas Linder kehottaa kaikkia ruotsalaisia yrityksiä tarkistamaan valikoimansa huolellisesti, jotta ongelmilta vältyttäisiin tulevaisuudessa.

BELC:n luetteloon hyväksytyistä sähkösavukkeista (päivitetään säännöllisesti Ruotsin kansanterveysviraston rekisterin mukaisesti).Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissaVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *