Makukielto viivästyy - vejpare osoitti mieltään parlamentin ulkopuolella.

Hallituksen lakiluonnos sähkösavukkeiden aromikiellosta viivästyy. Se kävi ilmi eilen. Samaan aikaan aktivistit, vejp-aktiivit ja yrittäjät osoittivat mieltään eduskunnan ulkopuolella. Viestinä oli, että hyvänmakuiset sähkösavukkeet auttavat tupakoitsijoita lopettamaan.

Maaliskuun 22. päivänä hallitus esittää lainsäädäntöehdotuksensa jossa kielletään aromit, lukuun ottamatta niitä, jotka antavat "selvän tupakan aromin ja maun", sähkösavukkeissa ja e-nesteissä. Ehdotusta ei kuitenkaan koskaan tehty. Uusi päivämäärä lakiesitykselle on nyt tiettävästi se. 31. maaliskuuta.

"Ainakin se antaa meille enemmän aikaa protestoida ja pysäyttää tämä" toteaa Victor Bryn-Jensen Sähköisten savukkeiden teollisuusjärjestön puheenjohtaja, BELC.

"Maut ovat tärkeitä"

Victor Bryn-Jensen oli yksi noin kahdestakymmenestä vejp:n jäsenestä ja yrittäjästä, jotka kokoontuivat eduskuntatalon ulkopuolelle osoittamaan mieltään makukieltoa vastaan. Organisaatiot Maailman Vapers Alliance korosti viestiä polkupyörään kiinnitetyllä, iloisissa väreissä olevalla banderollilla. 

"Haluamme näyttää eri makujen myönteiset puolet. Ja osoittaa selvästi, että sähkösavukkeet eivät ole tupakointia. Päinvastoin: sähkösavukkeet ovat olemassa, jotta savukkeet pysyisivät poissa. Ja hyvät maut ovat siinä erittäin tärkeitä", sanoo. Michael Landl World Vapers Alliance -järjestöltä.

"Maanantai, joka otti kuvan"

Mielenosoitus siirtyi iltapäivän aikana Mynttorgetilta Tukholman keskustan läpi levittääkseen sanomaansa. 

"Monet ihmiset näkevät meidät, monet ihmiset ottavat kuvia, ja se on myönteistä. Meidän vejpiläisten on nyt käytettävä kaikki mahdollisuudet tulla nähdyksi. Kampanjamme alkaa täältä Ruotsista ja jatkuu tällä viikolla Alankomaihin, jossa myös hallitus valmistelee makukiellon käyttöönottoa", sanoo Michael Landl.

Sosiaaliasioiden komitean päätös toukokuussa

Parlamentin mukaan aikataulun mukainen käsittely makukieltoja koskeva kysymys tulee nyt parlamentin käsiteltäväksi 16. kesäkuuta. Sitä ennen lakiesitys käy läpi sosiaaliasioiden valiokunnan. Sosiaalivaliokunta on eräänlainen pienoisparlamentti, jossa terveysasioihin erikoistuneet kansanedustajat valmistelevat ehdotuksia parlamentin äänestystä varten. "Täällä tehdään todella tärkeät päätökset", sanoo Victor Bryn-Jensen.

"Sosiaalivaliokunnan on määrä keskustella asiasta 10. toukokuuta alkaen ja tehdä päätös 31. toukokuuta mennessä. Sitä ennen on tärkeää, että me vejpar ja muut, joita makukielto koskee, saamme äänemme kuuluviin. Kaikilla mahdollisilla tavoilla", sanoo Victor Bryn-Jensen.

Nikotiinipusseja koskevat säännöt

Sama lakiehdotus sisältää myös uusia sääntöjä nikotiinipusseja varten. Tällä hetkellä nikotiinipussit ovat täysin sääntelemättömiä tuotestandardien, markkinoinnin ja ikärajojen osalta. Victor Bryn-Jensen kannattaa nikotiinipusseja koskevien sääntöjen tiukentamista. Hän sanoo kuitenkin, että näitä tuotteita koskeva kysymys uhkaa jättää varjoonsa makukiellon vakavuuden.

"Kaikki haluavat nikotiinipusseja koskevaa sääntelyä. On olemassa vaara, että makukielto lipsahtaa raosta. Haluamme todella korostaa sitä. Makukielto on valtava rajoitus, ja se vaikuttaa moniin ihmisiin, jotka tarvitsevat makuja sähkösavukkeissa pysyäkseen savuttomina. Se vaikuttaa tietenkin myös sähkösavukkeita myyviin yrityksiin. BELC:n jäsenten keskuudessa 85 prosenttia e-mehujen myynnistä koostuu muista makuista kuin "tupakasta". Victor Bryn-Jensen.

Ei:

Tapahtuman järjesti Mathisson Media joka myös käyttää Vejpkollen:tä. Tapahtuman järjesti Vejpkollen:n kustantaja Stefan Mathisson. Jos haluat kommentoida artikkelia tai hallituksen makukieltoa - ota yhteyttä Vejpkollen:hen tai jätä kommentti alle!Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa1 Kommentti artikkeliin "Smakförbud försenat – vejpare demonstrerade utanför riksdagen."

  1. Pieni pohdinta: vaikka näitä nikotiinipillereitä ei ole säännelty, mitään kauheaa ei ole tapahtunut. Vakavat kauppiaat eivät kuitenkaan myy niitä alaikäisille. Näin oli jo ennen e-pillereiden sääntelyn purkamista. Tietenkin jonkinlainen sääntely on hyvä asia, mutta sen on oltava oikeassa suhteessa riskeihin eikä sen pidä perustua anglosaksiseen puritanismiin. Se on tarpeetonta näiden pienten 10ml:n kanssa, täyttä roskaa. Kukaan ei valittanut silloin eikä nytkään minun e-savukkeistani terassilla😊.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *