Vasaran ja alasin välissä - tupakoitsijat, sähkösavukkeet ja tupakkayhtiöt

Haittojen vähentämisestä ja sähkösavukkeista käydään kiivasta keskustelua. Eikä vähiten sen jälkeen, kun tupakkayhtiöt tulivat mukaan taisteluun. Mutta mitä ne todella haluavat? Ja miksi savukevalmistajat välittävät sähkösavukkeista? Vejpkollen vieraili Philip Morrisin luona.

Tupakan ja haittojen vähentämisen, erityisesti sähkösavukkeiden, maailma on kuin miinakenttä. Pelikenttä, jossa jokainen askel saattaa laukaista räjähdyksen. 
Sitä on hyvin vaikea saada oikein.
On hyvin helppoa tehdä virheitä.
Ajattelen tätä seisoessani Philip Morrisin - yhden maailman suurimmista tupakkayhtiöistä - aulassa. Toimisto on aika hieno, mutta ei niin näyttävä kuin voisi odottaa yhdeltä maailman suurimmista yrityksistä. Muutama nojatuoli, pöytä, nurkassa huokaileva kahvinkeitin. Ei mitään ylenpalttista. Hyvin hiljaista. 

Jotain ei-toivottua

Huoneen keskellä on kuitenkin yksi syy siihen, miksi keskustelu haittojen vähentämisestä ja sähkösavukkeista on niin monimutkaista. Lasivitriini, jossa on Philip Morrisin oma versio vejp-tuotteesta - IQOS - elektroninen järjestelmä tupakan lämmittämiseen.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan se on tuote, joka vähentää nikotiinin hengittämiseen liittyviä riskejä. Se on kuitenkin myös tuote, joka jakaa poliitikot, terveystutkijat, aktivistit ja itse asiassa vejp:n käyttäjät useisiin vastakkaisiin leireihin. Toisaalta ne, jotka näkevät kaikki edut, joita haittojen vähentäminen tervetulleeksi. Toisaalta ne, jotka näkevät kaiken, mikä tulee peräisin tupakkayhtiö jotain ei-toivottua.

Lääkäri, joka vaihtoi puolta

Olen täällä tapaamassa Claude Guiron, Philip Morrisin pohjoismaisten toimintojen tieteellinen johtaja. Koulutukseltaan hän on kardiologi, mutta hän tulee suoraan lääketeollisuudesta ja on nyt PMI:n palveluksessa välittääkseen erityistä viestiä: savuton yhteiskunta on mahdollinen, haittojen vähentäminen toimii ja tupakkayhtiöillä on osa ratkaisuista. IQOS, elektronisesti lämmitetty tupakka, on yksi niistä. Muita ovat perinteiset sähkösavukkeet, nuuska ja nikotiinipussit.

"Meillä on nykyään teknologia, ja pelkästään viimeisten viiden vuoden aikana on kehitetty nopeasti useita savuttomia tuotteita. PMI:n tavoitteena on tulla savuttomaksi yritykseksi, mutta sitä varten meidän on saatava tupakoitsijat lopettamaan tupakointi. Tiedämme myös, että nykyiset tupakoinnin lopettamiseen tarkoitetut lääkkeet eivät toimi kaikilla. Monet tupakoitsijat haluavat jatkaa nikotiinin käyttöä, joten nuuska, nikotiinipussit ja sähkösavukkeet ovat tärkeitä vaihtoehtoja. " sanoo Claude Guiron.

Kutsuttu kuoleman enkeliksi

Claude Gurion on lääkäri, joka vaihtoi puolta. Huumeista tupakkaan. Pyhimyksestä harhaoppiseksi. En tiedä, onko vertaus oikeudenmukainen. Mutta ei ole epäilystäkään siitä, että muut haluavat käyttää raamatullisia termejä kuvaamaan Claude Guironia. Häntä ja Philip Morrisia kutsuttiin hiljattain "kuoleman enkeli" Aftonbladetin kolumnisti Peter Kadhammar. Kyseessä on voimakas ilmaisu, jonka kuka tahansa vastuullinen kustantaja poistaisi normaalisti. Mutta ei Claude Guironin ja Philip Morrisin tapauksessa. Se on hanskat kädessä. Kaikki tupakkateollisuuden viestit ovat määritelmän mukaan vaarallisia. Se koskee myös ketä tahansa heidän palkkalistoillaan olevaa henkilöä. 

Stigma

Claude Guiron on tietoinen myös tästä. Sen hoitaminen on vähän kuin työnkuva.

"Tupakointiin liittyy valtava leimautuminen. Tupakkayhtiöillä ei tietenkään ole hyvä maine. On astuttava taaksepäin ja mietittävä, miksi teemme näin. Kyse on siitä, että tupakoitsijoille tarjotaan hyväksyttävä vaihtoehto savukkeille. Ja on uskomattoman inspiroivaa olla mukana. Luottamuksen rakentaminen vie tietysti aikaa. Mutta se tekee työstä myös mielekästä", Claude Guiron sanoo.

Haluavat kieltää savukkeet

Phillip Morris herätti maailmanlaajuista huomiota, kun toimitusjohtaja Jacek Olczak ehdotti, että kaiken savukkeiden myynnin Yhdistyneessä kuningaskunnassa pitäisi olla... kielletty 10 vuoden kuluessa. Maailman johtaviin savukeyhtiöihin kuuluvan yrityksen hieman odottamaton siirto. Ja varsin ongelmallinen. Miksi yritys haluaisi kieltää tuotteen, jolla se tienaa miljardeja?
Vastaus: vaihtoehtoiset tuotteet: sähkösavukkeet, nikotiinipussit, nuuska. Ja IQOS.

Haittojen vähentäminen politiikassa

Ei ollut sattumaa, että PMI keskittyi Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Haittojen vähentäminen on olennainen osa Yhdistyneen kuningaskunnan tupakkapolitiikkaa, ja sähkösavukkeet ovat ottaneet paikkansa kuin huipputeknologia tupakoinnin asteittainen lopettaminen perinteisten lääkkeiden ohella.

"Sähkösavukkeet eivät ole riskittömiä, mutta huomattavasti vähemmän haitallisia kuin savukkeet. Tupakoitsijoiden tulisi siksi harkita siirtymistä vejpningiin." Britannian terveysviranomaiset toistavat kerta toisensa jälkeen julkisissa lausunnoissaan.

Samanlaisia strategioita on nähtävissä New Seelanti ja jossain määrin YHDYSVALLAT, jossa IQOS, luokiteltiin äskettäin haittoja vähentäväksi tuotteeksi (myös ruotsalainen nuuska on saanut tällaisen luokituksen).

Aseta savukkeille viimeinen käyttöpäivä

Claude Guiron katsoo, että myös ruotsalaisten poliitikkojen olisi harkittava asiaa.

"Sovi päivämäärä. Päivämäärä, jolloin viimeinen savuke myydään. Siihen asti nostakaa analogisten savukkeiden veroja ja pitäkää ne alhaisina vaihtoehtojen osalta. Antakaa vähemmän haitallisten tuotteiden tulla houkuttelevammiksi tupakoitsijoille. Sallikaa valmistajien antaa tietoa suhteellisista haittariskeistä. Tupakoitsijoille - ei tupakoimattomille."

Nikotiini

Claude Guiron kuulostaa ihan samalta kuin kuka tahansa haittojen vähentämisen aktivisti. Kyse on vain suhteelliset riskitvarmistaa, että tupakoitsijoille tiedotetaan asianmukaisesti nikotiinin ja savun haitallisista vaikutuksista. että savuttoman elämän ei tarvitse tarkoittaa täydellistä pidättäytymistä nikotiinista - että nikotiini ei ole vihollinen.

"Aiomme auttaa tupakoitsijoita lopettamaan tupakoinnin monin eri tavoin. Niille tupakoitsijoille, joille lääkitys ja terapia eivät auta, on oltava enemmän vaihtoehtoja", Guiron sanoo.

Vihollinen isolla F:llä

Erona on tietenkin se, että Claude Guiron edustaa jotain erilaista. Hän ei ole vasemmistolainen vejpshopin omistaja tai intohimoinen ex-tupakoitsija, joka pössyttelee sähkötupakkaa. Hän edustaa suurta tupakkayhtiötä. Isoa tupakkayhtiötä. Kaiken sen mukanaan tuoman.
Monille hän on vihollinen isolla F:llä. 

Haittojen vähentäminen - uusi tavoite

Siitä lähtien, kun tupakkayhtiöt alkoivat käyttää termiä "haittojen vähentäminen", itse käsitteestä on tullut tavoite, melkein enemmän kuin itse tupakoinnista. Aktivistiryhmät, kuten Savuton sukupolvi, Tobaksfakta - molemmat rahoittaa Ruotsin kansanterveysvirastokutsuu tupakan haittojen vähentämistä myytiksi - Troijan hevoseksi, joka voi suosia tupakkayhtiöitä, jos annamme filosofian imeytyä politiikkaan. 

Haittojen minimointi muilla aloilla

Samaan aikaan haittojen minimointiHuume- ja seksuaalipolitiikassa neulojen vaihto ja kondomit ovat esimerkkejä haittojen vähentämisestä. Liikenteessä pyöräilykypärät ja turvavyöt ovat innovaatioita, jotka tekevät riskikäyttäytymisestä vähemmän vaarallista. Kukaan ei usko tosissaan, että lopetamme pyöräilyn ja autoilun vain siksi, että se voi johtaa kuolemaan johtaviin onnettomuuksiin. Vielä vähemmän nuoret lopettavat spontaanit seksisuhteet vain siksi, että ne voivat johtaa ei-toivottuihin raskauksiin tai sukupuolitauteihin. Kaikki huumeiden käyttäjät eivät myöskään lopeta huumeiden käyttöä vain siksi, että on "parasta" olla käyttämättä niitä. He hyötyvät paljon puhtaista neuloista ja avoimista ovista hoitoon ja tukeen.
Useimmat ihmiset ovat samaa mieltä siitä, että haittojen minimointi voi pelastaa ihmishenkiä. 

Myytti?

Tämä ei kuitenkaan koske tupakointia. Ei ainakaan Ruotsissa.
"Tupakan haittojen vähentäminen on tupakkayhtiöiden levittämä myytti. Nykyään tupakoinnin lopettamista haluaville on saatavilla parempaa apua lääkkeiden ja terveydenhuollon tuen avulla", sanoo Ruotsin kansanterveysviraston yksikönpäällikkö. Josefin P. Jonsson seminaarissa Almedalenissa vielä vuonna 2021.

Keneen voi siis luottaa? Asiantuntijat ovat ristiriidassa keskenään, tulkitsevat tiedettä eri tavalla. On helppo tehdä väärin, vaikea tehdä oikein. Niin tupakoitsijoille kuin poliitikoillekin.

Vakiintunut käsite

Claude Guiron on vakuuttunut siitä, että tätä suuntausta ei voi pysäyttää. E-savukkeet, nikotiinin vejping, ovat pohjimmiltaan ruohonjuuritasolta kasvanut innovaatio. Mutta se on tullut jäädäkseen. Samaan aikaan tupakkayhtiöt eivät ole häviämässä, vaan ne sopeutuvat markkinoihin, joilla yhä harvempi haluaa tupakoida. Ne ovat ottamassa paikkansa, jo pelkästään valtavan taloudellisen kapasiteettinsa vuoksi. On naiivia sulkea ne pois tupakoinnin haittojen vähentämisestä käytävästä keskustelusta, hän sanoo. 

"Haittojen vähentäminen on käsite, joka on vahvistettu tutkimuksessa ja osoittautunut tehokkaaksi tavaksi vähentää tappavan tuotteen haittoja", Guiron sanoo. "Emme sano tätä vain me. On olemassa runsaasti riippumatonta tutkimusta ja selkeitä esimerkkejä siitä, että haittojen vähentäminen toimii. Ruotsi on hyvä esimerkki, jossa nuuskan ja nikotiinipussien kaltaisia vaihtoehtoja on ollut saatavilla jo pitkään. Siellä tupakointiaste on laskenut 6 prosenttiin. Yhdistyneessä kuningaskunnassa, jossa sähkösavukkeet ovat yleistyneet, tupakointi vähenee nopeasti. Japanissa, jossa heat-not-burn-tuotteiden myynti kasvaa nopeasti, tupakointi vähenee entisestään."

Vaihtoehtoja savukkeille

Claude Guiron sanoo, että monet yritykset ja viranomaiset eri puolilla maailmaa ovat kiinnittäneet katseensa Ruotsiin. "Kyse ei ole tupakkatuotteita koskevista tiukoista säännöistämme. Kyse on siitä, että tupakkaa myydään täällä hyvin, kun taas tupakan aiheuttamat haitat ovat suhteellisen vähäisiä.

"He näkevät, että rajoittava lainsäädäntö ei pelkästään toimi. Maissa, joissa ei sallita vaihtoehtoja, tupakoinnin määrä on paljon korkeampi. Suomi ja Tanska, jossa sähkösavukkeita ja nuuskaa koskeva lainsäädäntö on tiukempi, tupakoitsijoiden osuus on suurempi (14 prosenttia) kuin Ruotsissa ja Norjassa." 

Taloudellinen laskelma taustalla

Claude Guiron sanoo, että nuuska on ollut keskeinen tuote. Kyseessä on ilmiö, joka on alusta alkaen vähentänyt tupakoinnin normalisointia. Kansanterveysviranomaiset ja tupakanvastainen liike eivät varmasti ole samaa mieltä tästä analyysistä. Mutta monet tupakkayhtiöt, jotka perustavat lähes kaiken toimintansa taloudelliseen realismiin, näkevät mahdollisuuksia laajentaa tuotevalikoimaansa seuraavilla tuotteilla vähemmän haitallisia tuotteita. jotka todella myyvät.

Haluavat vähentää savukkeiden myyntiä

PMI haluaa tietenkin olla tämän kehityksen eturintamassa. Mutta kilpailijat, kuten British American Tobacco ja Japan Tobacco, ovat mukana, vähintään yhtä motivoituneita. IQOS:n lisäksi PMI on investoinut nuuskaan, nikotiinipusseihin ja sähkösavukkeisiin. Osa tuotteista on saatavilla Ruotsin markkinoilla, osa ei. 

"Tupakkayhtiöt eivät ole maailman nopeimpia innovaattoreita. Olemme erittäin hyviä siinä, että levitämme tuotteita massakulutukseen tehokkaan jakelun avulla. Emme kehitä kaikkea itse, vaan ostamme myös teknologiaa, kehitämme sitä edelleen ja tuomme sen saataville maailmanlaajuisesti. Sillä ei ole väliä, minkä tyyppisestä tuotteesta on kyse - savukkeista, sähkösavukkeista, nuuskanesteestä tai nikotiinipusseista. Taustalla on tietenkin aina taloudellinen laskelma", sanoo Nicola. Claude Guiron. "Nykyään 30 prosenttia PMI:n liikevaihdosta tulee savuttomista tuotteista. Tavoitteena on, että kaikki tekee niin. Mutta se tapahtuu vähitellen, vuoteen 2025 mennessä se on 50 prosenttia. Mutta kaikkia lanseerauksia edeltää taloudellinen laskelma. Onko mahdollista myydä tuotteita?"

WHO pysäytti tupakkateollisuuden

Myyminen vaatii kuitenkin muutakin kuin hyviä argumentteja. Nikotiini- ja tupakkatuotteiden markkinointia rajoitetaan tällä hetkellä ankarasti. Siihen kuuluu perinteinen lobbaaminen ja sellaisten tutkimustulosten julkistaminen, jotka lisäisivät tupakoitsijoiden kiinnostusta. Mutta mukaan WHO:n tupakkasopimus Vuodesta 2003 alkaen tupakkateollisuuden ei pitäisi antaa vaikuttaa allekirjoittajamaiden terveyspolitiikkaan. Riippumatta siitä, mitä Phillip Morris tai mikä tahansa muu tupakkayhtiö sanoo, niiden PITÄÄ määritelmän mukaan puhua kuuroille korville. Näin on myös Ruotsissa.

"Se on tietenkin hyvin turhauttavaa. WHO:n lausunto on peräisin eri ajalta", Guiron sanoo. "Vuoden 2003 jälkeen on tapahtunut paljon. Olemme nähneet uskomattomia innovaatioita tuotteissa, jotka tuottavat nikotiinia vähemmän haitallisella tavalla. Viranomaisilla on vaikeuksia pysyä perässä, osittain siksi, että yleissopimus estää yhteydenpidon yritysten kanssa. Loppujen lopuksi me olemme kehittämiemme tuotteiden asiantuntijoita. Tämän näemme myös analysoidessamme tupakointia ja haittojen vähentämistä koskevaa tietoa tupakoitsijoiden keskuudessa. Se on hyvin heikkoa. Ainoa asia, jonka voimme tehdä, on olla avoimempia, kirjoittaa mielipidekirjoituksia ja kutsua ihmisiä avoimiin luentoihin. Mutta se on hyvin vinoutunutta."

Tupakoitsijat eivät saa oikeaa tietoa

Claude Guiron sanoo, että ennakkoluulot heijastuvat haittojen vähentämiseen tähtäävien toimien kohderyhmälle suunnattuun tietoon. Tupakoitsijat. Kun Yhdistyneen kuningaskunnan kansanterveysvirasto 2020 tupakoitsijat kysyivät mitä he tietävät sähkösavukkeista, kävi selväksi, että jokin ei ole oikein. Lähes puolet tupakoitsijoista uskoi, että vejping eli sähkösavukkeiden käyttö on yhtä haitallista tai jopa haitallisempaa kuin tupakointi. Yhdistyneen kuningaskunnan viranomaisten mukaan tiede osoittaa selvästi, että asia on päinvastoin. Säännellyn sähkösavukkeen käyttö tarkoittaa, että tupakoitsijat altistuvat huomattavasti pienemmälle riskille, lähes 95 prosenttia alhaisempi. 

"Tupakoitsijat kuolevat savun ja palamisen vuoksi. Tietämys tästä on itse asiassa melko vähäistä, jopa lääkäreiden ja tupakoinnin lopettamisen parissa työskentelevien keskuudessa. Mikä vielä pahempaa, 30 prosenttia sydänkohtauksen saaneista tupakoitsijoista jatkaa tupakointia sen jälkeen. Ja lähes 40 prosenttia keuhkoahtaumatautia sairastavista potilaista jatkaa tupakointia, vaikka se pahentaa sairautta", Guiron sanoo. 

IQOS - lisää tutkimusta tarvitaan

IQOS:n haittaprofiili on myös samanlainen kuin perinteisten sähkösavukkeiden. Se on kuitenkin Yhdistyneen kuningaskunnan terveysviranomaiset toteaa, että teknologia on paljon uudempaa ja että suuri osa IQOS-tutkimuksesta on peräisin Philip Morrisilta.

"Tarvitaan lisää riippumatonta tutkimusta. IQOS:n käyttö on vähemmän haitallista kuin savukkeiden polttaminen, mutta sitä, onko se 95 prosenttia vähemmän vaarallista, emme todellakaan tiedä vielä", Claude Guiron myöntää.

"Nopeammin, jos kaikki vetävät samaan suuntaan"

Mutta kuka todella kuuntelee "kuoleman enkeliä"? Tupakkayhtiöt tienaavat edelleen paljon rahaa savukkeiden myynnistä. Ja vaikka savuttomat tuotteet, kuten nikotiinipussit ja sähkösavukkeet, kasvavat kiihtyvää vauhtia, suurin kysyntä on edelleen tupakalla. Tupakoitsijat ovat kuitenkin avainasemassa, Guiron sanoo. Heidän valintansa voivat hänen mukaansa muuttaa koko toimialaa.

"Meillä on vielä 500 000 päivittäistä tupakoijaa Ruotsissa. Monet heistä eivät halua lopettaa tupakointia. Tämä on suuri ryhmä, jota voidaan auttaa uusilla tekniikoilla, kuten sähkösavukkeilla tai lämpöä ei polttavilla tuotteilla. Ongelmana on, että jos lopetamme savukkeiden myynnin, joku muu myy niitä sen sijaan. Ei siis ole kovin todennäköistä, että joku lopettaa savukkeiden myynnin yhdessä yössä. Meidän on muutettava kokonainen teollisuudenala. Sitten on kyse tupakoinnin asteittaisesta lopettamisesta. Savuttomat tuotteet vievät tilaa pikkuhiljaa. PMI panostaa voimakkaasti siirtymiseen. Mutta se olisi nopeampaa, jos viranomaiset ja poliitikot toimisivat samaan suuntaan"

Aromit - huolenaihe

Takaisin eteiseen. IQOS, Claude Guiron ja epäselvä tulevaisuus. Ruotsin valtiopäivillä keskustellaan keväällä haittojen vähentämisestä uuden alkoholi-, huume-, doping-, tupakka- ja rahapelistrategian (ANDTS) yhteydessä. Myöhemmin myös mahdollinen sähkösavukkeiden makukielto ja e-neste. Guiron sanoo, että kysymys on monimutkainen ja vaatii huolellista harkintaa.

"Maustaminen on tietenkin poliitikkojen huolenaihe. Mutta jos tuotteiden halutaan edistävän haittojen vähentämistä, niiden on oltava houkuttelevia tupakoitsijoille. On kiistanalaista, vetoavatko jotkin maut enemmän nuoriin kuin toiset. Mutta sen sijaan, että kielletään kaikki, ehkä olisi asianmukaista sallia tiettyjen makujen myynti vain vejp-erikoisliikkeissä. Tärkeintä on, että säilytämme ikärajat ja että meillä on sääntelykehys, joka takaa laadun ja turvallisuuden. Tällainen järjestelmä on käytössä esimerkiksi Uudessa-Seelannissa, jossa vain luvan saaneet erikoisliikkeet saavat myydä muita makuja kuin tupakkaa, mentolia ja minttua", Claude Guiron sanoo.

Kuoleman enkeli

Jätän Philip Morrisin ja lähden ulos Tukholman hämärään. Joku on heittänyt palavan savukkeen jalkakäytävälle. Se makaa siellä muiden tupakantumppien joukossa. Erilainen miinakenttä. Ajattelen Peter Kadhammaria ja kuoleman enkeliä. Valtaa ja sitä, kuka ottaa oikeuden käyttää sitä. Toinen miinakenttä, jossa pienikin harha-askel laukaisee räjähdyksen. On helppo tehdä virheitä - kun ihmishenkiä on vaakalaudalla. Eikö olekin?Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa3 Kommentit on “Mellan släggan och städet – rökare, e-cigaretter och tobaksbolag

  1. "Lämpö ei polta" -tekniikasta puhuttaessa minulle tuli mieleen, että se ei ole oikeastaan lainkaan uutta, sillä kannabiksen maailmassa "kuivayrttihöyrystimiä" on käytetty jo 90-luvun alusta lähtien. Ja tietysti sen pitäisi olla paljon vähemmän haitallista, kun tupakkaa tai kannabista ei tarvitse polttaa, joten terva-aineita, hiilimonoksidia ja muita myrkyllisiä tai vaarallisia kaasuja ei tarvitse olla rakettitieteilijä ymmärtääkseen tämän, ja lisäksi se on hyvin huomaamaton ilman voimakkaita hajuja. Henkilökohtaisesti suhtaudun myönteisesti kaikkiin riskien vähentämistekniikoihin, olipa kyse sitten tupakasta/nikotiinista tai kannabiksesta/THC/CBD:stä. Henkilökohtaisesti en halua käyttää nuuskaa tai Hnb:tä, pysyn vejpenissä.

    1. Kiitos kommentista! Kyllä, se on täysin oikein. Vaping ei ole oikeastaan mitään "uutta". Ensimmäiset yritykset luoda sähkösavuketta olivat 60-luvulla (epäonnistui muun muassa huonojen akkujen vuoksi). IQOS Heats on periaatteessa tupakkaglyseriiniä. Mitä teet herbiliserillä? Ei glyseriiniä, eikö niin?

      1. Ei, tietääkseni mitään lisäaineita ei käytetä, kun 1TP8Kannabista käytetään kuivayrttihöyrystimessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *