"Sveriges vejp'ere må sige fra over for smagsforbuddet"

"Vejene er folkets stemme. Virksomheder, der siger nej, lyder ikke nær så højt som offentligheden, der siger nej."
Det siger Victor Bryn-Jensen, HR-chef hos Cigge, en af Sveriges største forhandlere af e-cigaretter. Han opfordrer nu brugerne til at kontakte socialminister Lena Hallengren for at protestere mod det planlagte smagsforbud.


Kontakt Lena Hallengren.
Til alle vejp'ere: Vil du beholde varierede smage i din e-juice? Send en e-mail til socialministeren og fortæl hende, hvorfor smagsvarianter er vigtige! Klik på banneret og følg instruktionerne.Forslaget om, at forbyde smagsstoffer (undtagen såkaldte tobakssmagsstoffer) i e-væsker er ude i høring, og regeringen kan præsentere et lovforslag allerede til efteråret. Men selv om intet er på plads endnu, står de svenske virksomheder sammen om at stoppe det planlagte lovforslag. Et forbud vil få drastiske konsekvenser for både virksomheder og brugere, siger Victor Bryn-Jensen. HR-chef hos Cigge.

"Da det berører mellem 75-80% af alle e-juicer, vil de forsvinde fra hylderne. Desværre vil det nok være enden for mange virksomheder i Sverige. Langt de fleste kunder vil faktisk ikke have tobakssmag." siger Victor Bryn-Jensen til Vejpkollen.

Budskabet: Smag er vigtig

Kort sagt vil regeringens forslag forbyde alle e-væsker, med eller uden nikotin, "som ikke har en tydelig smag og aroma af tobak". Lignende love er blevet vedtaget i Danmark og er på vej i Holland. Motivationen er bekymring for øget nikotinforbrug blandt unge. Og unge mennesker kan bedst lide frugtsmag, hævder den svenske undersøgelse.

Men spørgsmålet er mere kompliceret end som så, siger Victor Bryn-Jensen. De fleste af Cigges kunder er tidligere rygere eller rygere, der ønsker at holde op med at ryge tobak.

"Bare fordi man er voksen, betyder det ikke, at man holder op med at kunne lide frugt, slik og salte sager! Vi håber, at kunderne vil give Lena Hallengren besked om, at smag er vigtig, også for voksne. At de er nødt til at lytte til de mennesker og undersøgelser, der er derude! Siger Viktor Bryn-Jensen.

Lobbygrupper og nikotinmedicin

Forslaget er en del af et større sæt foranstaltninger, der skal begrænse tilgængeligheden af nikotinprodukter i Sverige. Forbud mod fristende smagsvarianter har også været i fokus for flere lobbyorganisationer i nogen tid. Senest i løbet af et seminar i Almedalen Repræsentanter for organisationen Tobaksfakta gik sammen med Folkhälsomyndigheten i Sverige ind for et smagsforbud. E-cigaretter som rygestopforanstaltning er ikke en god løsning, sagde Josefin P. Jonsson, enhedschef på Folkhälsomyndigheten i Sverige.

"Vi har gode nikotinpræparater, som rygere kan bruge til at holde op med at ryge", sagde han. Josefin P. Jonson under seminaret.

Et effektivt værktøj

Der er i øjeblikket delte meninger om e-cigaretter og rygestop. Ifølge en af verdens største sundhedsinstitutioner, Royal College of Physicians E-cigaretter er et vigtigt værktøj for at reducere rygning, ikke kun i Storbritannien, men i hele verden. 

"Afbalanceret information om e-cigaretter og andre skadesreducerende produkter skal nå ud til rygere, herunder gennem statsfinansierede mediekampagner, der opfordrer rygere til at skifte fra rygning til vejpning" skrev RCP i en pressemeddelelse i løbet af sommeren.

Mere populær end medicin

I flere omfattende rapporter har RCP sammen med Storbritanniens offentlige sundhed (PHE)fandt, at e-cigaretter kan reducere skaderne ved nikotinafhængighed med næsten 95 procent. Men det kræver, at rygere kan overtales til at skifte deres nikotinkilde fra cigaretter til dokumenteret mindre skadelige e-cigaretter. Produkterne skal være tiltalende, samtidig med at de ikke må tiltrække ikke-rygere, ifølge Royal Colege of Physicians. Samtidig gør dampningens popularitet den til en af de mest de mest effektive metoder for at reducere rygning, siger PHE.

"Antallet af vellykkede rygestopforsøg er det samme for e-cigaretter som for lægemidlet Varenicline. Forskellen er, at kun fem procent af rygerne vælger vareniclin, mens 13 procent vælger e-cigaretter. Det betyder, at vejpning hjælper betydeligt flere rygere med at holde op med at ryge hvert år," skriver det britiske folkesundhedsagentur i sin seneste opdatering af "Dampning i England: en opdatering af evidensen"

Opfordrer virksomheder til at aktivere kunder.

I dag er næsten 200.000 svenskere bruger e-cigaretter. En tredjedel af disse er daglige brugere. Victor Bryn-Jensen opfordrer nu andre vejp-shoppere, producenter og forhandlere af e-cigaretter til at slutte sig til Cigge.

"Vejene er folkets stemme. Virksomheder, der siger fra, lyder ikke nær så højt som den brede offentlighed, der siger nej. Den "we vape we vote"-mentalitet, der spredte sig til gaderne i USA i lyset af truslen om et nationalt smagsforbud, gjorde en forskel. Derfor har vi brug for, at vores kunder, Sveriges vejpers, siger fra lige så højt nu, hvis ikke højere!" siger Victor Bryn-Jensen til Vejpkollen.

Undersøg forskelle mellem cigaretter og e-cigs

Høringsperioden for forslaget om smagsforbud slutter onsdag den 1. september. Tidligere i år modsatte det svenske parlament sig regeringens strategi for at begrænse nikotinforbruget i Sverige. Udvalget for Sociale Anliggender har i stedet bedt regeringen for at undersøge forskelle med hensyn til risiko for skader mellem forskellige nikotinprodukter som e-cigaretter, snus og røgtobak (cigaretter).

Du kan læse mere her:

Kampagne for at redde smagsstoffer


Strengere regler for tobaksfrie nikotinprodukter (SOU 2021:22)
Nikotin uden røg (rapport fra Royal College of Physicians)Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON6 Kommentarer on “”Sveriges vejpare måste ryta ifrån mot smakförbudet”

 1. Jeg synes, de skal beholde smagene på vaping, ellers kan jeg begynde at ryge cigs lige så godt, som jeg stoppede med at ryge efter 33 år med cigs. Da jeg testede vaping med hindbærlakridssmag, som jeg stadig elsker i dag, fjerner du smagene, så er det dig i regeringen, der vil have os til at få kræftkol og mere. For uden gode smagsstoffer kan jeg ryge cigaretter igen, vil I have det i regeringen?

 2. Jeg har forsøgt at skrive under, men min e-mail kommer tilbage, og når jeg prøver at finde ud af hvorfor, ser det ud til, at Socialministeriet har blokeret for e-mails fra den server, som protestunderskriftsindsamlingen sendes fra.

  1. Det lyder underligt! E-mailen sendes aktivt fra din egen e-mail, men det kan afhænge af overskriften i e-mailen (hvis alle tager den samme 😉 Prøv at sende med en anden overskrift og se, om den kommer frem.

 3. Efter 42 års rygning (jeg har forsøgt at holde op flere gange) kan jeg snart fejre 6 år uden en cigaret, og jeg er nu helt fri for nikotin.
  Hvis de fjerner smagsstoffer, er jeg på røven ... Jeg blander selv juicen og er så glad/taknemmelig for, at jeg holder mig væk fra cigarer.
  Man spørger sig selv, om de, der vil fjerne smagsstofferne, selv har prøvet at holde op med at ryge 😡.
  Der er en helvedes dobbeltmoral i dette land ... reklamer på tv for sprut og spil er fine, men folk, der ønsker at holde sig væk fra rygning, bør forbydes. Det samme med alle disse energidrikke, der findes i så mange varianter ... hvor skadelige er de? Jeg er næsten 60.... ikke engang dette burde jeg have lov til at kontrollere mig selv. Det er skammeligt, hvordan Sverige er blevet 🤮

  1. Jeg tror, at mange vil kunne genkende sig selv i det, du siger. Og nej, jeg tror heller ikke, at mange af dem, der står bag forslaget om smagsforbud (og andre vidtgående restriktioner på e-cigaretter), har megen erfaring med at holde op med at ryge. Der er stærke og sofistikerede lobbygrupper her, der er økonomiske interesser og klare direktiver om ikke at lade rygere (eller vejpere) komme til orde i debatten. Det er dejligt, at du kommenterer og deler. Og skål for dig! /stefan, chefredaktør Vejpkollen

 4. Lena Hallengren er en pisket nymoralist og puritaner ligesom hendes forgængere Gabriel Wikström og Annika Strandhäll, de vil aldrig ændre mening, al nikotinbrug skal vækkes ifølge dem, sandsynligvis vil man forbyde smagsvarianter af snus og nikotinpiller. Det er en skam, hvis mange svenske vejpshoppar går konkurs på grund af dette. Jeg blander allerede min dampfrie e-juice i dag, hvilket betyder, at jeg kan vejpa, hvor jeg vil udendørs på udendørs restauranter uden problemer. Jeg har tidligere bestilt ting fra en fransk vejpshop, så jeg kan godt bestille smagsessenser fra dem. Frankrig synes ligesom Storbritannien at have taget en meget fornuftig tilgang til vejping.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *