"Der er ingen grund til at smage til med fristende smagsstoffer"

Efter anbefaling fra regeringens efterforskere kan et stærkt forslag om at forbyde smagsstoffer i e-cigaretter og e-væske blive fremlagt for parlamentet i efteråret. Vejpkollen har spurgt repræsentanter for de politiske partier, hvad de mener om vejping og skadesreduktion for rygere. Først ud er Socialdemokraterne.

Lena Emilsson (s) er den tolder, der repræsenterer socialdemokraterne om tobaksspørgsmål i Udvalget om Sociale Anliggender. Hun har været åbenlyst kritisk over for e-cigaretter og snus som alternativer til tobaksrygning. Samtidig ser hun værdien af vejpning som en metode til at holde op med at ryge.
"Men hvis vi opvejer risikoen ved, at unge begynder på vejpa, mod dem, der ønsker at holde op med at ryge ved hjælp af e-cigaretter med smag, så tror jeg, at de unge opvejer risikoen betydeligt," siger hun til Vejpkollen.

Ifølge CAN bruger omkring 70.000 svenskere e-cigaretter dagligt. En stor del af disse er tidligere rygere.
I det lys, hvordan ser du så på e-cigaretter i forhold til rygning og rygestop, især med hensyn til folkesundhed? Fordele og risici?

"Det er vigtigt at reducere antallet af rygere, fordi tobaksrygning forårsager så meget skade. Hvis man kan holde op med at ryge ved hjælp af e-cigaretter, er det godt. Men e-cigaretter bør heller ikke bruges af sundhedsmæssige årsager."

Synes du, at e-cigaretter er et fornuftigt alternativ til traditionel rygning?

"Det bedste er at holde op med at ryge uden at skifte til noget andet værktøj, der minder dig om rygning. Hvis man ikke kan det, har e-cigaretten en funktion. Men ulempen, som jeg ser det, er, at den minder dig så meget om rygning, at du ikke kan bryde vanen. Et rygestop handler om, at man også skal bryde alle rygevaner. Derfor tror jeg mere på plastre eller tyggegummi. Men så skal man også skære ned på nikotinen."

"Ikke godt for unge mennesker at starte"

Unge mennesker prøver e-cigaretter. 40 procent af gymnasieeleverne har prøvet dem, og en (1) procent bruger e-cigaretter dagligt. Ifølge CAN er de fleste allerede rygere, når de prøver e-cigaretter, og nysgerrighed siges at være den mest almindelige årsag. Sverige har en aldersgrænse for køb af både cigaretter og e-cigaretter og en lovgivning, der begrænser markedsføringen.

Vil du gøre mere for at begrænse brugen blandt unge? Hvis ja, hvad?

"Det er slet ikke godt for unge mennesker at begynde at bruge e-cigaretter. Da det normalt ikke handler om rygestop, er det ikke godt." 

"Smagsstoffer i e-cigaretter bør forbydes"

Smagsstoffer i e-juice er et aktuelt emne, både i EU og her i Sverige. Nogle interesseorganisationer mener, at smagsvarianter bør begrænses (for ikke at tiltrække unge brugere), mens andre, primært brugere, ser dem som afgørende for at skifte fra cigaretter til vejpning.

Hvordan ser du på reguleringen af forskellige smagsvarianter? Og kan disse to interesser forenes?

"Smagstilsætning af e-cigaretter bør forbydes. Der er ingen grund til at smage på dem med forskellige fristende smage, som appellerer til unge mennesker. Jeg tror, at den bedste måde at afskrække unge fra at bruge e-cigaretter på er at stoppe smagstilsætningen. Er det virkelig sådan, at vejpningen som alternativ er mindre tiltrækkende, bare fordi man fjerner smagsstofferne? Nej, det tror jeg ikke. Man skal veje de unge op mod dem, der gerne vil stoppe med at ryge ved hjælp af e-cigaretter med smag, og så tror jeg, at de unge vejer meget tungere."

"Bryd vanen helt i stedet"

Der findes en masse uafhængig forskning om e-cigaretter, noget i Sverige, men mest i andre lande. Den britiske forskning er den mest omfattende og har stor indflydelse på den britiske sundhedsmyndigheds holdning til e-cigaretter. Myndigheden opmuntrer aktivt rygere til at holde op med at bruge e-cigaretter og understreger ofte vigtigheden af skadesreduktion for rygere og samfundet (95 % mindre risiko for kræft og hjerte-kar-sygdomme, ifølge agenturet).

Hvad er dit syn på det? Og tror du, at noget lignende kunne ske i Sverige?

"Jeg har svært ved at tro, at de offentlige sundhedsmyndigheder går ud og siger, at man skal skifte til e-cigaretter. De fortæller folk, at de skal stoppe med at ryge, men ikke hvordan."

Men hvorfor er tilgangen til reduktion af tobaksskader så forskellig i Sverige i forhold til for eksempel Storbritannien?

"I Sverige har man ikke talt meget om skadesreduktion, men i stedet fokuseret på at holde helt op med at ryge. Der har været mange kampagner for f.eks. plastre og tyggegummi, som udelukkende har fokuseret på at bryde rygevanen. Skadesreduktion er et begreb, der er dukket op senere, mest sammen med snus. Synspunktet i Sverige har altid været, at rygestop er den bedste løsning."

Forslag til et omfattende forbud mod aromaer

Regeringens undersøgelse er nu ude i høring for at få kommentarer fra interessenter. Indtil videre er der ikke noget færdigt forslag. Ikke desto mindre foreslår udrederen et omfattende forbud mod smagsstoffer i e-væske, med undtagelse af tobakssmagsstoffer. Dette er uanset, om væsken er nikotinfri eller ej.

Vejpkollen vil løbende overvåge udviklingen i løbet af efteråret. Du kan som læser støtte overvågningen via Patreon.


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
1 Kommentar om "”Det finns ingen anledning att smaksätta med lockande smaker”"

 1. Hvorfor forstår politikerne det ikke?
  Lena Emilsson har som menneske og politiker aldrig bevæget sig uden for den menneskelige zone.
  Han synes heller ikke at kende nogen, der har.
  Det betyder, at de har brugt en eller anden form for farligt stof.
  Jeg kan ikke holde op med at spise det på grund af den trang, min krop skriger efter.
  Fedtstoffer, der er så mange i den mad, vi spiser, og i den luft, vi indånder.
  En alkoholikers system bør forbyde spiritus med forskellige smagsvarianter af præcis den samme ting.
  Kondomer med smag, min Gud, vi kunne alle blive nymfomaner.
  Så vil jeg gerne stille spørgsmålet til Lena Emilsson og Fhm.
  Har forbud nogensinde fået det forbudte til at forsvinde fra markedet?
  Det tror jeg ikke, staten taber på.
  Flere syge mennesker, færre skatteindtægter, flere (inspektører) politi- eller regeringsansatte, der skal betales. Hvem er mest berørt, de mennesker, der betaler skat. Og hvem nyder godt af det, den nu kriminelle ejuiceproducent med smagsprofil?
  Hvor mange indtægter genererer cigaretter og tobak i dag, så sundhedsvæsenet måske kan give dem et lidt længere eller måske et helt sundt liv. Det minder om forbudstiden i USA i 1920-33, hvor alkohol blev forbudt. Hvordan gik det med det?
  Øget kriminalitet.
  Der er masser af sådanne eksempler.
  Politikere, kig i bakspejlet og spørg jer selv, hvad der skete sidste gang, vi indførte et forbud.
  Endnu en gang vejping med aromatiseret ejuice ER 95% mindre skadeligt end cigaretter. Undersøgelserne er der. Åbn øjnene og deltag. Følg ikke lobbyisterne i EU-parlamentet i Bruxelles.
  Tænk på vores svenske patienter, der lider i kølvandet på cigaretter og tobak.
  Tak for ordet.
  Kærlig hilsen Stefan og Karl-Åke ❤

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *