Opfordrer socialministeren til at skifte mening om vejpning

Den britiske lægeforenings klare holdning Brugen af e-cigaretter som rygestopmiddel har fået det svenske parlamentsmedlem David Josefsson (M) til at reagere. Han opfordrer nu den svenske socialminister, Lena Hallengren, til at ændre sin holdning til vejpning.
"Den svenske regerings tobakspolitik er udelukkende baseret på forbud. Vi vil gerne understrege, at der er andre måder at se på nikotin, tobak og rygestop på," siger David Josefsson til Vejpkollen.

David Josefsson (m) er en af flere politikere, der sætter spørgsmålstegn ved Regeringens politik med hensyn til alternative nikotinprodukter. Regeringens forslag til en ny strategi for at tackle skader forårsaget af alkohol, stoffer, doping, narkotika og spil (ANDTS) vil sidestille røgtobak med snus, nikotin pouches og elektroniske cigaretter. Samtidig vil et forbud mod smagsstoffer i e-cigaretter er ude i høring. Hvis det bliver en realitet, vil udviklingen af nye nikotinprodukter sandsynligvis gå i stå, siger Josefsson.

Et mindre skadeligt alternativ

Som tidligere rapporteret af Vejpkollen Royal College of Physicians, RCP (svarende til den svenske lægeforening), at det er vigtigt at skelne mellem forskellige nikotinprodukter. Og at rygere skal gøres opmærksomme på den moderne forskning, der støtter vejpning som et mindre skadeligt alternativ til cigaretter.

"Det er interessant for den svenske debat, når en så velrenommeret organisation som RCP indtager en så klar holdning. At de siger, at e-cigaretter ikke kun er mindre skadelige, men endda vil opfordre rygere til at prøve dem gennem offentlige kampagner", siger han. David Josefsson.

"Det handler om frihed og folkesundhed"

Royal College of Physicians foreslår også, at advarslerne på e-cigaretter klart skal angive, at vejp sandsynligvis er væsentligt mindre farligt end at ryge tobak.

"Er ministeren parat til at tage initiativer i overensstemmelse med anbefalingerne fra Royal College of Physicians vedrørende vejpning i Sverige? Det er spørgsmålet. Jeg håber, at hun vil tage oplysningerne til sig, og at vi får en mere sober debat om tobak og nikotin i Sverige. For mig handler det lige så meget om frihed som om folkesundhed." David Josefsson.

Du kan læse David Josefssons spørgsmål til Lena Hallengren i parlamentet her!



Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON




Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *