Vapere over hele verden fejrer World Vape Day

For andet år i træk fejrer vejpers over hele verden World Vape Day. Under sloganet "Switching is Quitting" opfordrer forskere, aktivister og almindelige vejpers verdens politikere til at ændre mening om vigtigheden af skadesreduktion for rygere.

"Forpligt dig til at holde op"
Det er Verdenssundhedsorganisationens budskab til rygere på World No Tobacco Day (31. maj). Plastre, tyggegummi, næsespray og medicin står øverst på listen over hjælpemidler til at opfordre rygere til at smide deres cigaretter i skraldespanden.
Men det er ikke nok, siger forbrugernetværket INNCOsom sammen med sine medlemmer fra hele verden og flere andre organisationer lancerer Verdens dampdag - Søndag den 30. maj. (Under sloganet "Switching is quitting" promoverer World Vape Day skadesreduktion og produkter som e-cigaretter, nikotin pouches og snus.

"Vi vil gerne vise, at der er en anden måde at tænke rygestop på. At WHO fuldstændig overser kravet om skadesreduktion, som faktisk står i deres egen konvention om tobaksforebyggelse", siger han. Atakan Befrits, vejpare, aktivist og repræsentant for INNCO til Vejpkollen.

Græsrodsorganisationer hæver deres stemmer

For andet år i træk lancerer vejpare og aktivister inden for skadesreduktion af tobak deres egen kampagne for at øge bevidstheden om værdien af skadesreduktionsprodukter blandt rygere og politikere. Bag om INNCO, internationalt netværk af nikotinforbrugerorganisationerI Danmark er der over 35 lokale forbrugerorganisationer for nikotinbrugere. Atakan Befrits kommer fra New Nicotine Alliance Sverige.

"Vi er græsrodsbevægelser bestående af tidligere rygere, og vi kræver at blive hørt. WHO siger, at de, der skifter fra cigaretter til e-cigaretter eller snus, ikke er holdt op med at ryge. Det er absurd. Hvis man ikke ryger, så ryger man ikke. Så enkelt er det. At skifte er at holde op med at ryge."

WHO's syn på vejpning ødelæggende

WHO's manifest og råd til medlemslandene er at regulere alternative nikotinprodukter på samme måde som røgtobak. Tobaksfirmaer er fjenden, uanset hvilket produkt de lancerer. "Vi fejrer No Tobacco Day for at henlede verdens opmærksomhed på tobaksfirmaernes farlige aktiviteter," siger Verdenssundhedsorganisationen på sin kampagnehjemmeside.
WHO's holdning til skadesreducerende produkter har ødelæggende konsekvenser for rygere, nye som gamle, siger Atakan Befrits. Ifølge ham fordrejer WHO bevidst pointen med skadesreduktion til fordel for andre interesser. 

"Ifølge WHO er al nikotin, som ikke kontrolleres af medicinalvirksomheder, pr. definition en del af tobaksindustrien. Det er et billede, der spreder sig over hele verden, og som fører til lovgivning, der er direkte skadelig for nikotinbrugere, der forsøger at holde op med at ryge tobak", siger han. Atakan Befrits.

Forbud mod smagsstoffer er ulogisk

Forbud mod smagsstoffer i e-cigaretter, herunder diskuteret i Sverigeog nogle gange totalt forbud mod vejp-produkter er blot nogle få eksempler, siger Atakan Befrits.
"Hvis rygning af tobak og cigaretter blev forbudt først, ville jeg forstå ræsonnementet. Men så længe rygning er tilladt, og folk vælger at bruge nikotin, er det forkasteligt at forbyde eller kraftigt begrænse de mindre skadelige alternativer." siger Atakan Befrits.

Svensk forbudsmentalitet er smitsom

Ifølge INNCO er adgang til alternative, mindre skadelige nikotinprodukter derfor en menneskeret. Især i lav- og mellemindkomstlande, hvor adgangen til alternativer til røgtobak i øjeblikket er ikke-eksisterende. WHO har aktivt opfordret disse lande til at enten regulere kraftigt eller forbyde produkter som snus og elektroniske cigaretter.

"Det er en forbudsmentalitet, som kan spores tilbage til den svenske tobakspolitik", siger Atakan Befrits. "Hvis Sverige kunne gøre EN ting for at forbedre sundheden for rygere i verden, ville det være at indføre skadesreduktion som en del af sin tobaksstrategi. Begrebet er ikke engang med i den svenske oversættelse af WHO's tobakskonvention. Det er blevet en bremseklods for at forbedre rygernes sundhed, ikke kun i Sverige, men i resten af verden. Sverige ses som et foregangsland, vi har lave rygeprocenter på grund af snus, men vores myndigheder anerkender det ikke. For skadesreduktion er ikke noget, vi gør."

Live-udsendelser og Twitter-kampagner

World Vape Day kan følges på flere sociale medieplatforme og finder sted søndag den 30. maj.

World vape days officielle hjemmeside
Materialer, information og hvordan vejpare kan hjælpe med at sprede budskabet "At skifte er at holde op".

World Vape Day Twitter-kanal.
Det officielle tag er #worldvapeday (men også #WVD21).

Mediekanalen Regulator Watch vil sende live hele dagen med gæster fra forskellige dele af verden om temaet Tobacco Harm Reduction.
WORLD VAPE DAY 2021 | Nordamerikansk dækning | RegWatch (Live)

Følg også projektet Golden Oldies Capitol Tours på Facebook- hvor amerikanske vejpers fortæller om, hvordan de holdt op med at ryge.

STØT OP OM KØREPLANEN!Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *