Vapers ympäri maailmaa juhlii Maailman Vape-päivää

Toista vuotta peräkkäin vejp:n jäsenet ympäri maailmaa juhlivat Maailman Vapepäivää. "Vaihtaminen on lopettamista" -lauseen alla tutkijat, aktivistit ja tavalliset vejp:läiset vaativat maailman poliitikkoja muuttamaan mielensä siitä, miten tärkeää haittojen vähentäminen on tupakoitsijoille.

"Sitoudu lopettamaan"
Tämä on Maailman terveysjärjestön viesti tupakoitsijoille Maailman tupakoimattomuuspäivänä (31. toukokuuta). Laastarit, purukumit, nenäsumutteet ja lääkkeet ovat tupakointia helpottavien apuvälineiden listan kärjessä. kannustetaan tupakoitsijoita heittämään savukkeet roskiin..
Mutta se ei riitä, sanoo kuluttajaverkosto INNCOjoka yhdessä eri puolilla maailmaa toimivien jäsentensä ja useiden muiden järjestöjen kanssa on käynnistämässä Maailman Vape-päivä - Sunnuntai 30. toukokuuta. (World Vape Day -tapahtumassa mainostetaan iskulauseella "Switching is quitting" haittojen vähentämistä ja tuotteita, kuten sähkösavukkeita, nikotiinipusseja ja nuuskaa.

"Haluamme osoittaa, että tupakoinnin lopettamiseen on olemassa toinenkin tapa ajatella. WHO:lta puuttuu täysin haittojen vähentämistä koskeva vaatimus, joka sisältyy sen omaan tupakoinnin ehkäisemistä koskevaan yleissopimukseen", sanoo hän. Atakan Befrits, vejpare, aktivisti ja INNCO:n edustaja Vejpkollen:lle.

Ruohonjuuritason järjestöt nostavat äänensä kuuluviin

Toista vuotta peräkkäin vejpare ja tupakan haittoja vähentävät aktivistit käynnistävät oman kampanjansa, jonka tarkoituksena on lisätä tupakoitsijoiden ja poliitikkojen tietoisuutta haittoja vähentävien tuotteiden arvosta. Takana INNCO, Nikotiinin kuluttajajärjestöjen kansainvälinen verkosto.nikotiinin käyttäjille on yli 35 paikallista kuluttajajärjestöä. Atakan Befrits on peräisin New Nicotine Alliance Sweden -järjestöltä.

"Olemme ruohonjuuritason liikettä, joka koostuu entisistä tupakoitsijoista, ja vaadimme saada äänemme kuuluviin. WHO:n mukaan savukkeista sähkösavukkeisiin tai nuuskaan siirtyneet eivät ole lopettaneet tupakointia. Tämä on absurdia. Jos et polta, et polta. Niin yksinkertaista se on. Vaihtaminen on lopettamista"

WHO:n näkemys vejpningin tuhoutumisesta

WHO:n manifestissa ja jäsenmaille annetuissa neuvoissa todetaan, että vaihtoehtoisia nikotiinituotteita on säänneltävä samalla tavalla kuin tupakointia. Tupakkayhtiöt ovat vihollisia, riippumatta siitä, minkä tuotteen ne tuovat markkinoille. "Juhlimme tupakatonta päivää kiinnittääksemme maailman huomion tupakkayhtiöiden vaaralliseen toimintaan", Maailman terveysjärjestö sanoo kampanjasivustollaan.
WHO:n kanta haittoja vähentäviin tuotteisiin aiheuttaa tuhoisat seuraukset tupakoitsijoille, uusille ja vanhoille, sanoo WHO. Atakan Befrits. Hänen mukaansa WHO vääristelee tarkoituksellisesti haittojen vähentämistä muiden etujen hyväksi. 

"WHO:n mukaan kaikki nikotiini, jota lääkeyhtiöt eivät valvo, on määritelmän mukaan osa tupakkateollisuutta. Tämä mielikuva leviää ympäri maailmaa ja johtaa lainsäädäntöön, joka on suoraan haitallista nikotiinin käyttäjille, jotka yrittävät lopettaa tupakoinnin", sanoo Atakan Befrits.

Makujen kieltäminen on epäloogista

Makujen kieltäminen sähkösavukkeissa, mukaan lukien keskusteltiin Ruotsissaja joskus vejp-tuotteiden kokonaiskielto ovat vain muutamia esimerkkejä, sanoo Atakan Befrits.
"Jos tupakan ja savukkeiden polttaminen kiellettäisiin ensin, ymmärtäisin perustelut. Mutta niin kauan kuin tupakointi on sallittua ja ihmiset päättävät käyttää nikotiinia, on tuomittavaa kieltää tai rajoittaa ankarasti vähemmän haitallisia vaihtoehtoja." sanoo Atakan Befrits.

Ruotsalainen kieltolakimyönteinen mentaliteetti on tarttuvaa.

INNCO:n mukaan vaihtoehtoisten, vähemmän haitallisten nikotiinituotteiden saatavuus on siis ihmisoikeus. Erityisesti matalan ja keskitulotason maissa, joissa tupakanpolttoa korvaavia vaihtoehtoja ei tällä hetkellä ole saatavilla. WHO on aktiivisesti kannustanut näitä maita joko säännellä tiukasti tai kieltää nuuskan ja sähkösavukkeiden kaltaiset tuotteet.

"Kyse on kieltolakia noudattavasta ajattelutavasta, joka juontaa juurensa Ruotsin tupakkapolitiikkaan", Atakan Befrits sanoo. "Jos Ruotsi voisi tehdä YHDEN asian parantaakseen tupakoitsijoiden terveyttä maailmassa, se olisi haittojen vähentäminen osana tupakkastrategiaansa". Käsite ei sisälly edes WHO:n tupakkasopimuksen ruotsinkieliseen käännökseen. Siitä on tullut jarru tupakoitsijoiden terveyden parantamiselle paitsi Ruotsissa myös muualla maailmassa. Ruotsia pidetään edelläkävijänä, meillä on nuuskan ansiosta alhainen tupakointiaste, mutta viranomaisemme eivät tunnusta tätä. Koska haittojen vähentäminen ei ole asia, jota me teemme"

Suorat lähetykset ja Twitter-kampanjat

Maailman Vape-päivää voi seurata useilla sosiaalisen median alustoilla, ja se järjestetään sunnuntaina 30. toukokuuta.

Maailman vape-päivien virallinen verkkosivusto
Materiaalit, tiedot ja miten vejpare voi auttaa levittämään "Vaihtaminen on lopettamista" -viestiä.

Maailman Vape-päivän Twitter-kanava.
Virallinen tunniste on #worldvapeday (mutta myös #WVD21).

Regulator Watch -mediakanava lähettää suoraa lähetystä koko päivän ajan, ja sen vieraat tulevat eri puolilta maailmaa ja käsittelevät tupakan haittojen vähentämisen teemaa.
WORLD VAPE DAY 2021 | Pohjois-Amerikan kattavuus | RegWatch (Live)

Seuraa myös hanketta Golden Oldies Capitol Tours Facebookissa- jossa yhdysvaltalaiset vejp-asiakkaat kertovat, miten he lopettivat tupakoinnin.

TIEKARTAN TUKEMINEN!Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *