Tupakkayhtiöt leikkaavat haittojen vähentämistukia

Philip Morris vähentää osuuttaan A Smoke Free World -säätiölle. Tämän paljastaa sveitsiläinen blogilehti Vapolitics. Syyskuun jälkeen 15 työntekijää on jättänyt säätiön, joka pyrkii vähentämään tupakointia maailmanlaajuisesti.

Savuttoman maailman säätiön perustivat kolme vuotta sitten seuraavat tahot. Derek Yachentinen WHO:n tupakoinnin ehkäisytyöntekijä ja yksi avainhenkilöistä, jotka ovat olleet mukana Maailman terveysjärjestön tupakkasopimus. Säätiön tavoitteena on vähentää tupakointia maailmanlaajuisesti kehittämällä vaihtoehtoisia nikotiinituotteita ja tupakoinnin lopettamisohjelmia.

Tupakkayhtiöiden merkittävä panos

Säätiön rahoitus mahdollistui Philip Morrisin kanssa tehdyn sopimuksen ansiosta. PMI sitoutui maksamaan järjestölle vuosittain 80 miljoonaa kruunua 12 vuoden ajan. Suuri rahoitusosuus avasi oven kritiikille useilta tahoilta. Sopimus takaa kuitenkin myös säätiön riippumattomuuden tupakkayhtiön vaikutusvallasta hankkeiden, tutkimuksen ja strategian valinnan osalta. 

Syyskuussa kävi kuitenkin selväksi, että PMI budjetoi vain puolet vuodelle 2021 suunnitellusta rahoitusosuudesta. Ja mukaan Vapolitiques lähde, säätiön entinen työntekijä, 15 henkilöä on kadonnut FFSW:n henkilöstölistalta. 

Haittojen vähentäminen kehitysmaissa

Säätiön perustaja Derek Yach vahvistaa osittain, että Philip Morris on vähentänyt avustustaan ainakin väliaikaisesti Covid-19:n vuoksi. Hän sanoo kuitenkin, että säätiöllä on edelleen hyvät mahdollisuudet tukea haittojen vähentämishankkeita. Tämä on tärkeää kehitysmaissa, joissa tupakoinnin haittojen vähentämiseen tähtäävälle tutkimukselle on vaikea löytää rahoitusta.

"Tupakan haittojen vähentäminen tai tupakoinnin lopettaminen ei kiinnosta Bloombergin kaltaisia suuria jättiläisiä eikä paikallishallinnon terveysviranomaisia. Malesian, Indonesian, Nigerian tai vaikkapa Etelä-Afrikan kaltaisten maiden tutkijat eivät saa rahoitusta tähän tähtääviin hankkeisiin. Tämä on säätiön erikoisalaa, ja olemme edelleen suurin näiden tutkijoiden rahoittaja kehitysmaissa", sanoo tohtori Bloomberg. Derek Yach uutiskanavalle Säätimen kello.

Hän korostaa, että järjestöllä on edelleen hyvät mahdollisuudet jatkaa työtään.

Yritysten siirtymisen seuranta

Savuttoman maailman säätiö perustettiin vuonna 2017, ja se julkaisee säännöllisesti tutkimuksia ja näyttöä tupakan haittojen vähentämisestä. Aiemmin tänä vuonna säätiö käynnisti Tupakan muutosindeksi - säännöllinen mittaus siitä, miten eri tupakkayhtiöt investoivat tai eivät investoi haittoja vähentäviin tuotteisiin.

"Huolimatta sitoumuksista ja lupauksista siirtyä vähemmän haitallisiin tuotteisiin, 95 prosenttia 15 suurimman yrityksen myynnistä koostuu edelleen perinteisistä savukkeista", sanoo Derek Yach

Lähteet:

Vapolitics: Onko Philip Morris katkaisemassa Smoke-free World -säätiön toimintaa?

Mitä on tekeillä? Mitä Savuttoman maailman säätiön henkilökunnalle tapahtuu?

RegWatch: LIP SERVICE? | Savukkeista luopumisen vauhti on vähäinen.


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *