Elokuva, joka vaikuttaa tupakoitsijoihin ja poliitikkoihin

Roadie ja YouTuber Karl-Åke Johansson haluaa auttaa tupakoitsijoita lopettamaan. Hän on nyt käynnistämässä lyhytelokuvaa, jolla hän tavoittaa poliitikot, viranomaiset ja toimittajat. Ja se kertoo sähkösavukkeista.

Ruotsissa sähkösavukkeita eli vejpning-savukkeita säännellään tiukasti: ikäraja on 18 vuotta, nikotiinipitoisuuksia on rajoitettu, markkinoilla olevia tuotteita valvotaan ja nikotiininesteistä kannetaan veroa. Lisäksi sähkösavukkeita myyviltä yrityksiltä on laissa kielletty mainonta.

"Meillä on kansanterveysviranomainen, joka kieltäytyy ymmärtämästä, miten uskomatonta hyötyä sähkösavukkeista voisi olla kansanterveydelle", sanoo Karl-Åke Johansson, IT-teknikko, vannoutunut sähkösavukkeen käyttäjä ja entinen tupakoitsija.

E-savukkeet vähemmän haitallisia kuin savukkeet

Nykyään yli 100 000 ruotsalaista käyttää sähkösavukkeita. Suurin osa heistä on nykyisiä tai entisiä tupakoitsijoita. Mutta heitä pitäisi olla enemmän, sanoo Karl-Åke Johansson. Tutkimukset osoittavat, että sähkösavukkeet ovat huomattavasti vähemmän haitallisia kuin perinteiset savukkeet. Tupakoitsijoiden, jotka voivat siirtyä sähkösavukkeisiin, terveys paranee, vaikka he käyttäisivätkin edelleen nikotiinia. Karl-Åke Johansson sanoo, että kyse ei ole vain tupakoitsijoista.

"Tupakointi maksaa terveydenhuoltojärjestelmälle noin 70 miljardia kruunua vuodessa. Jos saisimme 70 miljardia kruunua lisää, meillä ei olisi enää yhtään jonoa terveydenhuollossa. Jos tupakoitsijat saataisiin siirtymään sähkösavukkeisiin, voitaisiin vapauttaa paljon rahaa muihin tarkoituksiin. Kunpa poliitikot vain heräisivät ja näkisivät totuuden", sanoo Karl-Åke Johansson.

"Lopeta tupakointi kokonaan tai kuole"

Hänen mukaansa viestiä on kuitenkin vaikea saada perille. Ruotsin kansanterveysvirasto suhtautuu varovaisen kielteisesti sähkösavukkeisiin ja muihin tuotteisiin, jotka voivat vähentää tupakoinnin haittoja. Ja poliitikot säätävät lakeja sen mukaisesti.

"Olemme pieni maa, ja meillä on kansanterveysviranomainen, joka kieltäytyy kohtuuttomasti ymmärtämästä, miten uskomatonta hyötyä sähkösavukkeista voisi olla kansanterveydelle. Heidän asenteensa tupakointiin on 'lopeta tai kuole'. Haittojen vähentäminen on heille kauhistus. Tätä todellisuutta rummutetaan, ja se vaikuttaa tietenkin myös tupakoitsijoiden kiinnostukseen sähkösavukkeita kohtaan." Sanoo Karl-Åke Johansson.

Tutkimuksen mukaan parempi kuin lääkkeet

Viranomaisten suhtautuminen vejpningiin on yksi tärkeimmistä syistä siihen, että suhteellisen harvat tupakoitsijat kokeilevat vejpningiä tupakoinnin lopettamiseksi Ruotsissa, sanoo Karl-Åke Johansson. Tuoreen raportin mukaan Cochrane-kirjasto, jossa esitetään yhteenveto terveydenhuollon hoitojen nykytilasta, sähkösavukkeet lisäävät tupakoinnin lopettamismahdollisuuksia kaksi kertaa enemmän kuin muut nikotiinilääkkeet.

"Yritykset eivät saa sanoa mitään"

Johansson kehottaa nyt erityisesti poliitikkoja ja terveystutkijoita sitoutumaan asiaan enemmän.

"Tarvitsemme muutosta poliittisissa asenteissa. Nykyään käyttäjien määrä kasvaa vain suullisesti. Mainontakielto tarkoittaa, että sähkösavukkeita myyvät yritykset eivät voi edes puhua sähkösavukkeiden hyödyistä tupakoinnin lopettamisessa, saati sitten mainostaa sitä", hän sanoo.

Etujärjestön puuttuminen

Samaan aikaan käyttäjien on organisoitava itsensä, sanoo Karl-Åke Johansson. Tämä on jotain, mitä vejp:n jäsenet ovat tehneet monissa maissa. Tanskassa Tanskan vejp-yhdistys, Dadafo, yli 3000 jäsentä.

"Meiltä puuttuu ehdottomasti etujärjestö, joka puhuisi puolestamme. Ruotsalaisilla vejp-yrityksillä on järjestö, mutta valtaosalla käyttäjistä ei ole äänivaltaa", sanoo hän. Karl-Åke Johansson.

"Elokuva on työkalu"

Nyt hän toivoo, että elokuva herättää ainakin jonkin verran huomiota. Vaikka vain tupakoitsijoiden keskuudessa.

"Elokuva on työkalu monella tasolla. Se puhuttelee tupakoitsijoita, jotka ovat valinnan ja tuskan edessä kokeillessaan sähkösavukkeita. Se voidaan lähettää medialle, jotta se muuttaisi heidän mielensä. Mutta toiveena on myös tavoittaa poliitikot ja antaa heille erilainen näkemys tupakoinnista ja sähkösavukkeista." sanoo Karl-Åke Johansson.

Miten levitätte elokuvaa? 

"Sosiaalisen median kautta. Facebook on tehokas väline. Se on myös YouTube-kanavat Elite 100. Levittämällä sitä vejp-ryhmissä ja kannustamalla jakamiseen se voi tavoittaa yllättävän suuren määrän ihmisiä."

Oletteko saaneet reaktioita?

"Olen saanut monia reaktioita. Mukavin oli varmaan: "Itkin halatessani vejp:tä"""

Mikä sai sinut päättämään tehdä Save Lives -projektin?

"Musiikkikappale. Siitä kaikki alkoi. Damian Morter, joka kirjoitti musiikin ja sanat kappaleeseen "Vaikea hengittää", on yksi vanhimmista e-sikariarvostelijoistamme YouTubessa. Kuulin hänen laulavan kappaleen muutama vuosi sitten ja olen siitä lähtien miettinyt, mitä tehdä sillä. Viesti on niin osuva. YouTube-kanavani myötä tietämykseni videoista ja miksaamisesta on kasvanut, ja sitten sain idean. Olin niin iloinen, kun Damian tarjoutui käyttämään hänen musiikkiaan ilmaiseksi. Minulla on itse asiassa työn alla myös englanninkielinen versio elokuvasta.

Katso elokuva "Pelastakaa ihmishenkiä!" täältä:

https://youtu.be/G0fr6EG7SDU

Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *