Uusi nikotiinivero on kova isku vejpningenille.

Tienvarsikaupat menevät konkurssiin, tupakoitsijat lisääntyvät ja kansanterveys heikkenee. Nämä ovat Ruotsin sähkösavuketeollisuusjärjestön puheenjohtajan Niklas Linderin mukaan hallituksen uuden korkeaa nikotiinipitoisuutta koskevan veron seurauksia.

Se on kalliimpi kuin vejpa vuoden alusta alkaen. Hallitus verottaa vuoden 2021 talousarviossaan korkean nikotiinipitoisuuden omaavia nesteitä (15-20 mg/ml) 4000 kruunulla litralta. Tämä tarkoittaa, että valmiiksi sekoitetun mehun eli nikotiinipiikin hinta nousee 50 kruunulla. 

"Jos vähittäiskauppiaat saavat sen toimimaan, pienimpien valmiiksi sekoitettujen e-mehupullojen hinnat ovat todennäköisesti noin 100 kruunua. Hieman alhaisemmat hinnat nikotiinipistoksille", sanoo Niklas Linder, sähkösavuketeollisuuden järjestön BELC:n puheenjohtaja.

Ministeriö ajatteli väärin

Sum Vejpkollen aiemmin raportoituUusi vero perustuu valtiovarainministeriön ehdotukseen. Aiempi vero, joka oli 2 000 euroa litralta, koski vain nikotiinipitoisuuksia, jotka olivat enintään 15 mg/ml. Tämä ei ollut alkuperäinen tarkoitus, sillä ministeriö halusi verottaa kaikkia e-nesteitä enintään 20 mg/ml:n pitoisuuksiin asti. Vuosi veron käyttöönoton jälkeen kävi kuitenkin selväksi, että korkeampia pitoisuuksia ei voitu verottaa kemiallisista syistä. Ruotsin kemikaaliviraston mukaan nikotiininesteitä, joiden pitoisuus on yli 15 mg/ml, ei pidetä Ruotsissa kulutustuotteena, eikä niitä näin ollen voida verottaa. Samaan aikaan tämäntyyppiset e-nesteet ovat täysin sallittuja myytäväksi EU:ssa, mikä on otettava huomioon Ruotsin lainsäädännössä.

Kaiken kaikkiaan tämä merkitsi sitä, että näistä nesteistä ei saatu verotuloja.

Tämän kompensoimiseksi valtiovarainministeriö haluaa nyt kemikaalivalvontavirastoa kuullen luoda uuden tuoteryhmän: korkeavahvuiset nikotiininesteet. Niitä verotetaan kaksinkertaisella verokannalla verrattuna nesteisiin, joiden pitoisuus on alle 15 mg/ml. Näin menetetyt rahat saadaan takaisin. Hallitus luottaa nyt siihen vuoden 2021 talousarviossaan.

Sama vero kaikilla nikotiinitasoilla

Eräät vastaajat pitävät ehdotusta kuitenkin epäjohdonmukaisena erityisesti siksi, että siinä luodaan kaksi samankaltaista tuoteryhmää, joihin sovelletaan eri valmisteveroja. Useat alan järjestöt, BELC mukaan luettuna, ehdottavatkin, että nikotiininesteitä olisi verotettava saman periaatteen mukaisesti - nykyisellä 2 000 Ruotsin kruunun verolla litralta - nikotiinivahvuudesta riippumatta. Edunvalvontajärjestö Tobaksfakta puolestaan väittää, että vero on liian alhainen ja että sitä olisi korotettava säännöllisesti sähkösavukkeiden käytön vähentämiseksi.

Entinen tupakoitsija lopettaa tupakoinnin

Lopulta hallitus päätti hyväksyä Suomen ministeriön ehdotuksen kokonaisuudessaan. Ja seuraukset ovat vakavia, ei vain sähkösavukkeiden käyttäjille.

"Hallituksen on otettava huomioon se, että yhä harvempi tupakoitsija siirtyy käyttämään sähkösavukkeita. Kansanterveyden heikkenemisen vuoksi, jota se viime kädessä tarkoittaa", sanoo Niklas Linder.

Sähköisen savukkeen teollisuusjärjestön mukaan tämä on luonnollinen seuraus hallituksen politiikasta.

"E-neste kallistuu, mikä poistaa yhden kannustimen siirtyä terveellisempään vaihtoehtoon." sanoo Niklas Linder.

"Odota konkursseja"

Hän uskoo myös, että uusi vero ja suuret hinnankorotukset vaikuttavat moniin pienempiin yrityksiin. "Nikotiinilla ei ole nykyään suuria voittomarginaaleja", hän sanoo. Lisäksi kuluttajilla on mahdollisuus ostaa nikotiinia ulkomailta.

"Tämä on hyvin vaikeaa ruotsalaisille kaupoille ja vejpshoppersille. Näemme todennäköisesti lisää konkursseja ja sulkemisia vuosina 2021/2022", sanoo Niklas Linder.

Lähteet:

Hallituksen talousarvioesitys vuodelle 2021 (sivu 394)


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *