Ny skatt på nikotin slår hårt mot vejpningen

Vejpshoppar i konkurs, fler rökare och sämre folkhälsa. Det blir resultatet av regeringens nya skatt på höghaltig nikotin, menar Niklas Linder, ordförande i Branschorganisationen för elektroniska cigaretter.

Det kommer att bli dyrare att vejpa från och med årskiftet. I sin budget för 2021 kommer regeringen beskatta att höghaltiga nikotinvätskor (15-20 mg/ml) med 4000 kr/l. Det betyder att priset för en färdigblandad juice, eller en nikotinshot, höjs med 50 kr. 

“Om återförsäljarna ska få det att gå runt, lär vi se priser runt 100 kronor för de minsta flaskorna färdigblandad e-juice. Något lägre för en nikotinshot” säger Niklas Linder, ordförande i BELC, Branschorganisationen för elektroniska cigaretter.

Departementet tänkte fel

Som Vejpkollen tidigare rapporterat, bygger den nya skatten på ett förslag från finansdepartementet. Den tidigare skatten, 2000 kr/l, gäller bara på nikotin med koncentrationer upp till 15 mg/ml. Och det var inte tanken från början, då departementet ville beskatta all e-vätska upp till 20 mg/ml. Men ett år efter att skatten infördes stod det klart att högre koncentrationer inte kunde beskattas på grund av kemitekniska skäl. Nikotinvätskor med högre koncentrationer än 15 mg/ml är nämligen, enligt Kemikalieinspektionen, inte en att betrakta som en konsumtionsprodukt i Sverige och därför inte möjlig att beskatta. Samtidigt är den typen av e-vätska fullt tillåten att sälja inom EU, något som sveriges lagar måste ta hänsyn till.

Samnantaget betydde det att skatteintäkterna på dessa vätskor uteblev.

För att kompensera detta vill nu finansdepartementet, i samråd med kemikalieinspektionen, skapa en ny produktkategori: höghaltiga nikotinvätskor. Dessa ska beskattas dubbelt så högt, som vätskor med koncentrationer lägre än 15 mg/ml. På det sättet ska de förlorade pengarna hämtas in. Något som regeringen nu räknar med i sin budget för 2021.

Samma skatt på alla nikotinhalter

Några remissinstanser menar dock att förslaget är inkonsekvent. I synnerhet då det skapar två liknande produktkategorier med olika punktskatter. Flera branschorganisationer, bland andra BELC, föreslår därför att nikotinvätska bör beskattas enligt samma princip – med dagens gällande skatt på 2000 kr/l – oavsett nikotinstyrka. Lobbyorganisationen Tobaksfakta menar å sin sida att skatten är för låg och att höjningar bör ske regelbundet för att förhindra användandet av e-cigaretter.

Förre rökare slutar röka

I slutändan valde regeringen att godkänna finnansdepartementets förslag i sin helhet. Och konsekvenserna kännbara, inte bara för e-cigarettanvändare.

“Att färre rökare nu väljer går över till e-cigaretter är något som regeringen får räkna med. Med den försämring av folkhälsan som det i slutändan innebär” säger Niklas Linder.

Enligt Branschorganisationen för elektroniska cigaretter, är det en naturlig konsekvens av regeringens politik.

“E-vätskan kommer att bli dyrare, och då försvinner ett av incitamenten till att byta till ett hälsosammare alternativ.” säger Niklas Linder.

”Räkna med konkurser”

Han tror också att den nya skatten, med stora prishöjningar kommer att drabba flera mindre företag. Några större vinstmarginaler på nikotin finns inte idag, menar han. Och konsumenter har möjligheten att köpa nikotin utomlands istället.

”Detta blir mycket ansträngande för svenska butiker och vejpshoppar. Vi lär se fler konkurser och nedläggningar 2021/2022” säger Niklas Linder.

Källor:

Regeringen budgetproposition för 2021 (sid 394)


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON




Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *