Ny afgift på nikotin rammer vejpningen hårdt

Butikker langs vejene går konkurs, flere rygere og dårligere folkesundhed. Det er resultatet af regeringens nye afgift på højt nikotinindhold, mener Niklas Linder, formand for den svenske brancheorganisation for elektroniske cigaretter.

Det bliver dyrere at vejpa fra begyndelsen af året. I sit budget for 2021 vil regeringen beskatte væsker med højt nikotinindhold (15-20 mg/ml) med 4000 SEK pr. liter. Det betyder, at prisen på en færdigblandet juice eller et nikotinshot vil stige med 50 SEK. 

"Hvis forhandlerne skal få det til at fungere, vil vi sandsynligvis se priser på omkring 100 SEK for de mindste flasker færdigblandet e-juice. Lidt lavere for et nikotinshot", siger Niklas Linder, formand for BELC, brancheorganisationen for elektroniske cigaretter.

Ministeriet tænkte forkert

Sum Vejpkollen tidligere rapporteretDen nye afgift er baseret på et forslag fra finansministeriet. Den tidligere afgift på 2.000 euro pr. liter gjaldt kun for nikotin i koncentrationer op til 15 mg/ml. Det var ikke den oprindelige hensigt, da ministeriet ønskede at beskatte alle e-væsker op til 20 mg/ml. Men et år efter at afgiften blev indført, blev det klart, at højere koncentrationer ikke kunne beskattes af kemitekniske årsager. Ifølge Kemikalieinspektionen betragtes nikotinvæsker med koncentrationer på mere end 15 mg/ml ikke som et forbrugerprodukt i Sverige og kan derfor ikke beskattes. Samtidig er denne type e-væske fuldt ud godkendt til salg i EU, hvilket den svenske lovgivning skal tage højde for.

Samlet set betød det, at der ikke var nogen skatteindtægter på disse væsker.

For at kompensere for dette vil finansministeriet i samråd med kemikalieinspektionen nu oprette en ny produktkategori: nikotinvæsker med høj styrke. Disse vil blive beskattet dobbelt så meget som væsker med koncentrationer under 15 mg/ml. På den måde skal de tabte penge hentes ind igen. Noget, som regeringen nu regner med i sit budget for 2021.

Samme afgift på alle nikotinniveauer

Nogle respondenter mener dog, at forslaget er inkonsekvent, især fordi det skaber to lignende produktkategorier med forskellige punktafgifter. Flere brancheorganisationer, herunder BELC, foreslår derfor, at nikotinvæsker skal beskattes efter samme princip - med den nuværende afgift på 2.000 SEK pr. liter - uanset nikotinstyrke. Lobbyorganisationen Tobaksfakta hævder på sin side, at afgiften er for lav og bør hæves regelmæssigt for at modvirke brugen af e-cigaretter.

Tidligere ryger stopper med at ryge

I sidste ende valgte regeringen at acceptere det finske ministeriums forslag i sin helhed. Og konsekvenserne er alvorlige, ikke kun for e-cigaretbrugere.

"Det faktum, at færre rygere nu vælger at skifte til e-cigaretter, er noget, regeringen er nødt til at regne med. Med den forringelse af folkesundheden, som det i sidste ende betyder", siger Niklas Linder.

Ifølge Electronic Cigarette Industry Organisation er dette en naturlig konsekvens af regeringens politik.

"E-væske vil blive dyrere, hvilket fjerner et af incitamenterne til at skifte til et sundere alternativ." siger Niklas Linder.

"Forvent konkurser"

Han mener også, at den nye afgift med store prisstigninger vil påvirke mange mindre virksomheder. "Der er ikke store fortjenstmargener på nikotin i dag," siger han. Og forbrugerne har mulighed for at købe nikotin i udlandet i stedet.

"Det bliver meget hårdt for de svenske butikker og vejpshoppers. Vi vil sandsynligvis se flere konkurser og lukninger i 2021/2022" siger Niklas Linder.

Kilder:

Regeringens forslag til finanslov for 2021 (side 394)


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *