Filmen, der vil påvirke rygere og politikere

Roadie og YouTuber Karl-Åke Johansson vil hjælpe rygere med at holde op med at ryge. Han lancerer nu en kortfilm for at nå ud til politikere, myndigheder og journalister. Og den handler om e-cigaretter.

E-cigaretter, eller vejpning, er stærkt reguleret i Sverige med en aldersgrænse på 18 år, begrænsede nikotinniveauer, kontrol af, hvilke produkter der må være på markedet, og en afgift på nikotinvæsker. Desuden er det ved lov forbudt for virksomheder, der sælger elektroniske cigaretter, at reklamere.

"Vi har en offentlig sundhedsmyndighed, der nægter at indse, hvilken utrolig fordel e-cigaretter kan være for folkesundheden", siger han. Karl-Åke JohanssonIT-tekniker, dedikeret e-cigaretbruger og tidligere storryger.

E-cigaretter er mindre skadelige end cigaretter

I dag bruger over 100.000 svenskere e-cigaretter. Størstedelen af dem er nuværende eller tidligere rygere. Men der burde være flere, siger Karl-Åke Johansson. Forskning viser, at e-cigaretter er betydeligt mindre skadelige end traditionelle cigaretter. Rygere, der kan skifte til e-cigaretter, forbedrer deres helbred, selv om de stadig bruger nikotin. Men det handler ikke kun om rygerne, siger Karl-Åke Johansson.

"Rygning koster sundhedssystemet omkring 70 milliarder svenske kroner om året. Med 70 milliarder kroner ekstra ville vi ikke have nogen sundhedskøer tilbage. At få rygere til at skifte til e-cigaretter kunne frigøre mange af disse penge til andre formål. Hvis bare politikerne ville vågne op og se sandheden", siger han. Karl-Åke Johansson.

"Hold helt op med at ryge eller dø"

Men det er svært at få budskabet igennem, siger han. Folkhälsomyndigheten i Sverige har en forsigtig negativ holdning til e-cigaretter og andre produkter, der kan reducere skaderne ved tobaksrygning. Og politikerne lovgiver i overensstemmelse hermed.

"Vi er et lille land og har en offentlig sundhedsmyndighed, som på urimelig vis nægter at indse, hvilken utrolig fordel e-cigaretter kunne være for folkesundheden. Deres holdning til rygning er 'stop eller dø'. Skadesreduktion er en vederstyggelighed for dem. Det er den virkelighed, der bliver tromlet ud, og det påvirker selvfølgelig også interessen for e-cigaretter blandt rygere." Siger Karl-Åke Johansson.

Bedre end medicin ifølge forskning

Myndighedernes holdning til vejpning er en af hovedårsagerne til, at relativt få rygere prøver vejpning for at holde op med at ryge i Sverige, siger Karl-Åke Johansson. Ifølge en nylig rapport fra Cochrane-biblioteket, som opsummerer den nyeste viden om behandlinger i sundhedsvæsenet, øger e-cigaretter chancerne for at holde op med at ryge dobbelt så meget som andre nikotinpræparater.

"Virksomhederne må ikke sige noget"

Johansson efterlyser nu mere engagement i emnet, især fra politikere og sundhedsforskere.

"Vi har brug for en politisk holdningsændring. I dag vokser antallet af brugere kun gennem mund til mund-metoden. Reklameforbuddet betyder, at virksomheder, der sælger e-cigaretter, ikke engang kan tale om fordelene ved e-cigaretter for rygere, der vil holde op med at ryge, for slet ikke at tale om at reklamere for dem," siger han.

Mangel på en interesseorganisation

Samtidig er brugerne nødt til at organisere sig, siger Karl-Åke Johansson. Det er noget, som vejpere i mange lande har gjort. I Danmark har Dansk vejp Forening, Dadafo, over 3000 medlemmer.

"Vi mangler helt klart en interesseorganisation, der kan tale vores sag. De svenske vejp-virksomheder har en organisation, men langt de fleste brugere har ingen stemme", siger Karl-Åke Johansson.

"Filmen er et værktøj"

Nu håber han, at filmen i det mindste vil få lidt opmærksomhed. Om ikke andet så blandt rygere.

"Filmen vil være et værktøj på mange niveauer. Den vil tale til rygere, som står over for valget og smerten ved at prøve e-cigaretter. Den vil kunne sendes til medierne for at få dem til at skifte mening. Men håbet er også at nå ud til politikerne og give dem et andet syn på rygning og e-cigaretter." siger Karl-Åke Johansson.

Hvordan formidler du filmen? 

"Via sociale medier. Facebook er et stærkt medie. Det er også på YouTube-kanaler Elite 100. Ved at sprede den i vejp-grupperne og opfordre til deling kan den nå ud til et overraskende stort antal mennesker."

Har du fået nogen reaktioner?

"Jeg har fået mange reaktioner. Den sødeste var nok: "Jeg græd, mens jeg krammede min vejp""

Hvad fik dig til at beslutte at lave 'Save Lives'?

"Musikstykket. Det var virkelig det, der startede det hele. Damian Mortersom skrev musikken og teksten til sangen "Svært ved at trække vejret", er en af vores ældste e-cig-anmeldere på YouTube. Jeg hørte ham synge sangen for et par år siden og har tænkt på, hvad jeg skulle gøre med den lige siden. Budskabet er så spot on. Med min YouTube-kanal er min viden om video og mixning vokset, og så fik jeg ideen. Jeg blev så glad, da Damian tilbød mig at bruge hans musik gratis. Jeg har faktisk også en engelsk version af filmen i støbeskeen.

Se filmen "Red liv!" her:

https://youtu.be/G0fr6EG7SDU

Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *