M: Forbud mod smagsstoffer i e-væske er den forkerte vej at gå

Forbud mod smag og eksponering? Eller personligt ansvar og lovgivning afhængig af skade? Hvad mener de svenske politikere om e-cigaretter og andre tobaksfrie nikotinprodukter? Vejpkollen fortsætter sin granskning af partierne - nu med Moderaterne.

De Konservative siger klart nej til regeringens nye ANDTS-strategi. Strategien er en række retningslinjer, der blandt andet har til formål at begrænse adgangen til tobaksfrie produkter som snus, nikotin pouches og e-cigaretter

"Den offentlige sektor bør skabe bedre forudsætninger for, at folk tager et større personligt ansvar for gode levevaner uden at moralisere. Snus er ikke nær så skadeligt som at ryge cigaretter. Det skal ANDTS-strategien tage højde for, når der udvikles langsigtede mål og iværksættes konkrete tiltag for at nå de opstillede mål," skriver Moderaterne i deres forslag til regeringens nye strategi for alkohol-, narkotika-, doping-, tobaks- og spilafhængighed (ANDTS).

"Rygere tager mindre skridt mod e-cigaretter"

Ifølge Johan Hultberg, moderat talsmand for tobaks- og narkotikaspørgsmål i socialudvalget, bør regeringen revurdere sin tilgang til e-cigaretter og snus. Ellers kan skaderne fra tobak stige i stedet for at falde i Sverige.

"Vi har radikalt lavere rygerater i Sverige sammenlignet med andre EU-lande. Jeg ser en stærk forbindelse til snus. Der er en gruppe tilbage, som ryger, og det er et mindre skridt for dem at skifte til e-cigaretter end til snus. Så der er helt klart en potentiel sundhedsfordel ved, at folk holder op med at ryge og skifter til andre alternativer." Johan Hultberg til Vejpkollen.

Hvad mener du om risikoen for, at unge mennesker begynder at bruge nikotinprodukter?

"Der er altid nogle mennesker, der begynder, og som måske ikke ville have gjort det uden e-cigaretter eller nikotin pouches. Men overordnet set er det positivt, at disse alternativer er på vej." 

"Vi skal have en politik, der redder liv"

Johan Hultberg anerkender skadesreduktion som et vigtigt redskab, både når det gælder tobaksrygning og stofbrug.

"Det er selvfølgelig bedre, at ingen begynder at bruge nikotin eller andre stoffer overhovedet. Men vi ved, at verden ikke er sort og hvid. Nogle vil gøre det alligevel. Og så er vi nødt til at have politikker, der redder liv. Skadesreduktion er en del af det. Ligesom udveksling af nåle til stofmisbrugere eller mindre skadelige nikotinprodukter til rygere. Der er virkelig ingen modsætning mellem det og en ansvarlig tobakspolitik, men vi er nødt til at prioritere rigtigt."

Vær troværdig over for unge mennesker

Johan Hultberg mener, at myndigheder og politikere har et stort ansvar for at kommunikere de forskellige risici ved nikotinbrug til unge mennesker.

"Vi hilser regulering velkommen, men lægger vægt på forebyggelse frem for mere lovgivning. Jeg synes, det er ekstremt vigtigt, at samfundet skelner mellem de skader, der forårsages af forskellige nikotinprodukter. Forskellige produkter har forskellige skadesprofiler. Ellers er vi ikke troværdige i vores kommunikation til de unge," siger Johan Hultberg.

Svært at gøre det rigtigt med smagsforbud

Regeringens undersøgelse af e-cigaretter og tobaksfrie nikotinprodukter foreslog for nylig at forbyde alle ikke-tobakssmagsstoffer i e-væske. Men at forbyde smagsstoffer er noget, Johan Hultberg er stærkt imod.

"Jeg er dybt skeptisk over for det. Hvis man begynder at regulere smagsvarianter, er det svært at finde den rigtige. Denne form for konservativ regulering bremser udviklingen af mindre skadelige produkter. Jeg går først og fremmest ind for at opmuntre til selvregulering og ansvar i industrien."

Han siger, at smagstilsætning af forskellige produkter ikke primært handler om at nå ud til nye kunder. 

"Det bliver præsenteret, som om det er noget nyt. Vi tænker ikke på, at mange produkter som snus og traditionelle cigaretter altid har indeholdt smagsstoffer. Og det handler ikke om at ramme de unge, men om at forbedre smagen for brugerne. Og vi ved, hvor svært det er at regulere aromaer. Vi har haft den samme diskussion om alkohol i lang tid."

"Hvordan reducerer vi skaderne af afhængighed?"

Johan Hultberg siger, at regeringens nye strategi for alkohol, narkotika, doping og tobak mangler, hvad han kalder "evidensbaserede tilgange".

"Regeringen har helt sikkert gode intentioner, men ikke så gode resultater i bakspejlet. Spørgsmålet bør være, hvordan vi reducerer skaden ved afhængighed. Hvordan skal vi handle for at nå de overordnede sundhedsmål? Vi er nødt til at skelne mellem forskellige produkter, og hvordan vi regulerer dem."

Vil et muligt regeringsskifte med Moderaterne føre til ændringer i ANDTS-strategien?

Strategierne er langsigtede. Derfor er det vigtigt, hvordan vi håndterer dem i Parlamentet nu. Der er ret stor enighed om tobaks- og narkotikapolitikken. Men når det gælder f.eks. snus og tobaksfrie nikotinprodukter, har vi forskellige meninger. På den anden side er vi moderate og centrum på samme linje - når det gælder om at skelne klart mellem forskellige produkter baseret på deres skadelige virkninger. Så vi må se, hvad der sker med et regeringsskifte," siger Johan HultbergKan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
2 Kommentarer on “M: Föbjuda smaker i e-vätska är fel väg att gå

  1. Svaret fra de konservative er meget godt. De har, så vidt jeg ved, altid været ret konsekvente i deres støtte til minimering af tobaksskader. MEP Christoffer Fjellner har længe arbejdet for, at snus skal kunne sælges i hele EU, de stemte imod det latterlige vejp-forbud på udendørs restauranter osv.

  2. Godt formuleret og med et fokus, der mangler i resten af debatten.
    Det overordnede mål om at reducere skader og dødsfald skal altid komme først. E-cigaretter og snus er ikke en del af problemet, men en del af løsningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *