M: Makujen kieltäminen e-nesteissä on väärä tie

Maku- ja altistumiskiellot? Vai henkilökohtainen vastuu ja lainsäädäntö haittojen mukaan? Mitä ruotsalaiset poliitikot ajattelevat sähkösavukkeista ja muista tupakoimattomista nikotiinituotteista? Vejpkollen jatkaa puolueiden tarkastelua - nyt maltillisten kanssa.

Konservatiivit sanovat selvästi ei hallituksen uudelle ANDTS-strategia. Strategia on joukko suuntaviivoja, joilla pyritään muun muassa rajoittamaan pääsyä tupakoimattomat tuotteet, kuten nuuska, nikotiinipussit ja sähkösavukkeet.

"Julkisen sektorin olisi luotava paremmat edellytykset sille, että ihmiset ottavat enemmän henkilökohtaista vastuuta hyvistä elintavoista ilman moralisointia. Nuuskan käyttö ei ole läheskään yhtä haitallista kuin tupakointi. ANDTS-strategiassa tämä on otettava huomioon, kun kehitetään pitkän aikavälin tavoitteita ja ryhdytään konkreettisiin toimenpiteisiin asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi", kirjoittavat maltilliset vihreät esityksessään hallituksen uudesta alkoholi-, huume-, doping-, tupakka- ja peliriippuvuutta koskevasta strategiasta (ANDTS).

"Tupakoitsijat siirtyvät pienin askelin sähkösavukkeisiin"

Mukaan Johan Hultberg, tupakka- ja huumeasioiden maltillinen puhemies sosiaalivaliokunnassa, hallituksen pitäisi arvioida uudelleen lähestymistapaansa sähkösavukkeisiin ja nuuskaan. Muuten tupakan haitat voivat pikemminkin lisääntyä kuin vähentyä Ruotsissa.

"Ruotsissa tupakointi on huomattavasti vähäisempää kuin muissa EU-maissa. Näen vahvoja yhteyksiä nuuskaan. Jäljellä on ryhmä, joka polttaa, ja heille on pienempi askel siirtyä sähkösavukkeisiin kuin nuuskaan. On siis selvästi mahdollista, että ihmiset voivat hyötyä terveydelle, jos he lopettavat tupakoinnin ja vaihtavat muihin vaihtoehtoihin." Johan Hultberg Vejpkollen:hen.

Mitä mieltä olet siitä riskistä, että nuoret aloittavat nikotiinituotteiden käytön?

"Aina on ihmisiä, jotka aloittavat tupakoinnin ja jotka eivät ehkä olisi tehneet sitä ilman sähkösavukkeita tai nikotiinipusseja. Mutta kaiken kaikkiaan on myönteistä, että näitä vaihtoehtoja on tulossa." 

"On oltava politiikka, joka pelastaa ihmishenkiä"

Johan Hultberg tunnustaa haittojen vähentämisen tärkeäksi välineeksi sekä tupakoinnin että huumeiden käytön osalta.

"On tietenkin parempi, ettei kukaan aloita nikotiinin tai muiden aineiden käyttöä lainkaan. Tiedämme kuitenkin, että maailma ei ole mustavalkoinen. Jotkut tekevät sitä joka tapauksessa. Ja silloin tarvitsemme politiikkaa, joka pelastaa ihmishenkiä. Haittojen vähentäminen on osa sitä. Kuten neulojen vaihto huumeriippuvaisille tai vähemmän haitalliset nikotiinituotteet tupakoitsijoille. Tämä ei todellakaan ole ristiriidassa vastuullisen tupakkapolitiikan kanssa, mutta meidän on asetettava prioriteettimme oikein."

Olla uskottava nuorten silmissä

Johan Hultberg katsoo, että viranomaisilla ja poliitikoilla on suuri vastuu siitä, että nuorille kerrotaan nikotiinin käytön erilaisista riskeistä.

"Pidämme sääntelyä tervetulleena, mutta painotamme ennaltaehkäisyä lainsäädännön lisäämisen sijaan. Mielestäni on erittäin tärkeää, että yhteiskunta tekee eron eri nikotiinituotteiden aiheuttamien haittojen välillä. Eri tuotteilla on erilaiset haittaprofiilit. Muuten emme ole uskottavia nuorille suunnatussa viestinnässämme", Johan Hultberg sanoo.

Vaikea tehdä oikein makukieltojen kanssa.

Hallituksen sähkösavukkeita koskeva tutkimus ja tupakatonta nikotiinia sisältävien tuotteiden osalta ehdotti hiljattain kaikkien muiden kuin tupakan makujen kieltämistä e-nesteissä. Johan Hultberg vastustaa kuitenkin voimakkaasti makujen kieltämistä.

"Suhtaudun siihen erittäin epäilevästi. Jos makuja aletaan säännellä, on vaikea löytää oikeaa makua. Tällainen konservatiivinen sääntely hidastaa vähemmän haitallisten tuotteiden kehittämistä. Kannatan ennen kaikkea alan itsesääntelyn ja vastuullisuuden edistämistä."

Hänen mukaansa eri tuotteiden maustamisessa ei ole ensisijaisesti kyse uusien asiakkaiden tavoittamisesta. 

"Se esitetään ikään kuin se olisi jotain uutta. Emme ajattele sitä, että monet tuotteet, kuten nuuska ja perinteiset savukkeet, ovat aina sisältäneet makuaineita. Eikä kyse ole nuorten tavoittelusta, vaan siitä, että makua parannetaan käyttäjien kannalta. Ja tiedämme, miten vaikeaa on säännellä aromiaineita. Olemme käyneet samaa keskustelua alkoholista jo pitkään."

"Miten voimme vähentää riippuvuuden aiheuttamia vahinkoja?" "Miten voimme vähentää riippuvuuden aiheuttamia vahinkoja?"

Johan Hultberg sanoo, että hallituksen uudesta alkoholia, huumeita, dopingia ja tupakkaa koskevasta strategiasta puuttuu hänen mukaansa "näyttöön perustuva lähestymistapa".

"Hallituksella on varmasti hyvät aikeet, mutta ei niin hyviä tuloksia taustapeilissä. Kysymys pitäisi olla siitä, miten vähennämme riippuvuudesta aiheutuvia haittoja. Miten meidän pitäisi toimia yleisten terveystavoitteiden saavuttamiseksi? Meidän on erotettava toisistaan eri tuotteet ja se, miten sääntelemme niitä."

Johtaako mahdollinen hallituksen vaihtuminen maltillisten kanssa muutoksiin ANDTS:n strategiassa?

Strategiat ovat pitkäaikaisia. Siksi on tärkeää, miten käsittelemme niitä parlamentissa nyt. Tupakka- ja huumausainepolitiikasta vallitsee melko laaja yksimielisyys. Mutta esimerkiksi nuuskan ja tupakoimattomien nikotiinituotteiden osalta meillä on erilaisia mielipiteitä. Toisaalta me maltilliset ja keskusta olemme samalla linjalla - siinä, että eri tuotteet erotetaan selvästi toisistaan niiden haitallisten vaikutusten perusteella. Katsotaan siis, mitä tapahtuu hallituksen vaihtuessa", sanoo Johan HultbergPidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
2 Kommentit on “M: Föbjuda smaker i e-vätska är fel väg att gå

  1. Konservatiivien vastaus on erittäin hyvä. Tietääkseni he ovat aina johdonmukaisesti kannattaneet tupakan haittojen minimointia. Euroopan parlamentin jäsen Christoffer Fjellner on jo pitkään kannattanut nuuskan myynnin sallimista kaikkialla EU:ssa, he äänestivät naurettavaa vejp-kieltoa vastaan ulkoravintoloissa jne.

  2. Hyvin muotoiltu ja keskittynyt, mikä puuttuu muusta keskustelusta.
    Haittojen ja kuolemantapausten vähentäminen on aina asetettava etusijalle. Sähkösavukkeet ja nuuska eivät ole osa ongelmaa vaan osa ratkaisua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *