Svenske vejpare organiserer sig i et hurtigt tempo

Over 400 medlemmer på en weekend. Den svenske Vejpare-forening fik en flyvende start, efter at rygtet havde spredt sig på de sociale medier.
"Vi har nået dem, der er aktive i grupperne på Facebook, og det er vi meget taknemmelige for. Nu skal vi have fat i resten," siger Karl-Åke Johansson, som sammen med Vejpkollen har taget initiativ til foreningen.

Sedan Regeringen annoncerede sine planer om at forbyde smagsstoffer i e-cigaretter og e-væske, er bekymringen vokset blandt svenske brugere. Især på fora som Facebook, hvor socialminister Lena Hallengrens udtalelse om e-cigaretter, smagsstoffer og unge vakte stærke reaktioner. Budskabet var, at alle smagsvarianter undtagen tobak ville blive forbudt.

"Tusindvis af os i Sverige har reddet vores liv med disse produkter. Desværre vil mange nok vende tilbage til den ekstremt dødelige røgtobak, hvis I går videre med det her", sagde han. Therese StrömEn af de mange engagerede vejpere på Facebook til at Vejpkollen om regeringens undersøgelse.

Den svenske Vejpare-forening blev grundlagt

I forbindelse med undersøgelsen publicerede Vejpkollen en række artikler om, hvordan svenske politikere ser på e-cigaretter ud fra forskellige perspektiver. Et flertal af dem anser aromaer for at være problematiske. Forbud var en mulighed, som mange fandt rimelig. Ifølge det svenske Center for Alkohol- og Narkotikainformation (CAN) bruger næsten 200.000 svenskere e-cigaretter. Omkring 100.000 er daglige brugere af vejp. Karl-Åke Johansson, som tog initiativ til at Den svenske Vejpare-foreningsiger, at politikerne er nødt til at få et bredere syn på smagenes betydning.

"Vores mål som organisation er, i det mindste på kort sigt, at indsende et høringssvar til regeringens undersøgelse af smagsforbuddet. Et andet mål er at nå ud til politikerne og fortælle dem, hvad vejpning betyder for os som tidligere rygere, der er holdt op med at ryge ved hjælp af teknologien," siger Karl-Åke Johansson.

"Vi kæmper både for os og for virksomhederne"

I skrivende stund har 425 personer søgt om medlemskab. Men det er ikke nok, siger Karl-Åke Johansson.

"For at få vægt har vi brug for flere mennesker. Men størstedelen af vejp-brugerne i Sverige er nok ikke på Facebook eller andre sociale medier. De er e-cigaretbrugere, som bare går i butikken, en vejpshop, en nærbutik eller online, fra tid til anden. De køber måske en coil eller en juice, og det er fint. Vi har brug for hjælp til at nå dem," siger Karl-Åke Johansson.

Ifølge Karl-Åke Johasson er detailhandlernes engagement i rekrutteringen meget vigtigt. Ikke mindst for deres egen skyld.

"Vi kæmper ikke kun for vejp'ernes ret til vejpa, men indirekte også for vejp-shoppernes ret til at eksistere på markedet. Selv om vi kæmper for vores behov, er kampen både for os og for dem. Det er i alles interesse, at vi får flere muskler", siger Karl-Åke Johansson.

"Virksomheder skal rekruttere kunder"

Han håber nu, at alle vejpshoppere, også dem med rene onlinebutikker, vil informere deres kunder om den svenske Vejpare-forening. Og at de gør det med det samme.

"Vi har ikke meget tid til at gøre en forskel. Det er gratis at være med, og hvert eneste navn er vigtigt. Jeg håber, at alle butikker vil sætte et af vores opslag op med qr-koden direkte til applikationen. Onlinebutikker bør lægge et link op med information. Fysiske butikker, der har tablets, kan lægge det på forsiden, så kunderne nemt kan finde formularen", siger Johansson.

Regeringens rapport med forslag om et smagsforbud er i øjeblikket ude til høring. Svarene skal være registreret inden 1. september.

Bliv medlem af den svenske Vejpare-forening HER!

Og du kan læse mere om FSV og få materialer til at linke og printe HER!


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *