Britiske hospitaler uddeler gratis e-cigaretter til rygere

Akutafdelinger på hospitaler i fem britiske byer vil tilbyde rygende patienter e-cigaretter til rygestop. 
"Vi vil gerne plante ideen i hovedet på rygere, som ikke tidligere har overvejet e-cigaretter," siger Caitlin Notley, professor i afhængighedsstudier, som leder projektet.

Et startsæt med e-væsker og instruktioner i, hvordan man bruger dem. Det er, hvad personalet på britiske hospitaler vil tilbyde rygende patienter, der besøger akutafdelingen. Projektet er en del af en større undersøgelse af, hvordan e-cigaretter virker i forbindelse med rygestop. Forskerne håber at kunne inddrage omkring 1.000 rygere i undersøgelsen, som er finansieret af National Institute for Health Research.

"Vi ser 24 millioner patienter om året på akutafdelingerne, og en fjerdedel af dem er rygere. Dette er en god mulighed for at opfordre patienterne til at holde op med at ryge", siger akutlæge Ian Pope i en pressemeddelelse fra University of East Anglia.

E-cigaretter er dobbelt så effektive

Den britiske regering ønsker at reducere antallet af rygere i Storbritannien drastisk. Målet er at reducere rygning fra 14 % til 5 % inden 2030, og e-cigaretter er i øjeblikket den mest populære metode til at holde op med at ryge blandt briterne. Samtidig er en rapport fra det indflydelsesrige Cochrane Review at e-cigaretter ikke kun er mere populære, men også dobbelt så effektive til rygestop sammenlignet med traditionelle metoder (nikotinerstatningsterapi).

"Elektroniske cigaretter giver rygeren en oplevelse, der minder om en cigaret. De holder den i hånden og suger en røglignende damp ind. Det bliver en attraktiv mulighed for rygere. Især hvis de har forsøgt at holde op før uden held." Siger Caitlin Noteley til BBC Nyheder. "Samtidig ved vi, at de er betydeligt mindre skadelige end traditionelle cigaretter. Og at de hjælper rygere med at holde op med at ryge."

Vil evaluere indsatsen

Undersøgelsen vil vare 30 måneder, og i løbet af den tid vil deltagerne regelmæssigt rapportere om, hvordan interventionen virker. Rygerne får to muligheder: en e-cigaret, instruktioner og information om nærliggende rygestopcentre eller blot information om rygestop og kontaktoplysninger til et rygestopcenter. 

"Vi vil se nærmere på, hvilke deltagere det lykkes at holde op med at ryge i begge grupper. Så kan vi vurdere, hvilken intervention der virker bedst", siger Caitlin Notley. "Vi vil samtidig få en idé om, hvad det vil koste at lave lignende interventioner i hele landet."

Ifølge Britisk sundhedsmyndighed Rygere kan reducere risikoen for nikotinafhængighed med næsten 95 procent, hvis de skifter fra rygning til vejping. Agenturet overvåger løbende forskningen i e-cigaretter i rapporten "Vaping in England - an evidence update", som er blevet opdateret hvert år siden 2016. Som vejpkollen tidligere har rapporteret, har hospitaler i Storbritannien i nogen tid tilladt vejpning i hospitalsområdetmens rygning bliver helt forbudt.

Kilder:

Startpakker med damp udleveres på hospitaler

Startpakker til damp udleveres til rygere, der besøger Leicester Royal Infirmary

Gratis e-cigaretter til rygere i forsøg på skadestue


Elektroniske cigaretter til rygestop


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON

Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *