Britannian sairaalat jakavat ilmaisia sähkösavukkeita tupakoitsijoille

Viiden brittikaupungin sairaaloiden päivystysosastot tarjoavat tupakoiville potilaille sähkösavukkeita, jotka auttavat heitä lopettamaan tupakoinnin. 
"Haluamme istuttaa ajatuksen sellaisten tupakoitsijoiden mieleen, jotka eivät ole aiemmin harkinneet sähkösavukkeita", sanoo hanketta johtava riippuvuustutkimuksen professori Caitlin Notley.

E-nesteiden aloituspakkaus ja käyttöohjeet. Näin brittiläisten sairaaloiden henkilökunta tarjoaa tupakoiville potilaille, jotka käyvät päivystysosastolla. Hanke on osa laajempaa tutkimusta siitä, miten sähkösavukkeet toimivat tupakoinnin lopettamisessa. Tutkijat toivovat, että noin 1 000 tupakoitsijaa osallistuu tutkimukseen, jota rahoittaa National Institute for Health Research.

"Päivystysosastoilla hoidetaan vuosittain 24 miljoonaa potilasta, joista neljännes on tupakoitsijoita. Tämä on hyvä tilaisuus rohkaista potilaita lopettamaan tupakointi", sanoi päivystyslääkäri Ian Pope a East Anglian yliopiston lehdistötiedote.

E-savukkeet kaksi kertaa tehokkaampia

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus haluaa vähentää tupakointia Yhdistyneessä kuningaskunnassa huomattavasti. Tavoitteena on vähentää tupakointia 14 prosentista 5 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä, ja sähkösavukkeet ovat tällä hetkellä suosituin tapa lopettaa tupakointi brittien keskuudessa. Samaan aikaan vaikutusvaltaisen Cochrane Review -katsauksen raportti että sähkösavukkeet ovat paitsi suositumpia myös kaksi kertaa tehokkaampia tupakoinnin lopettamisessa verrattuna perinteisiin menetelmiin (nikotiinikorvaushoito).

"Sähköiset savukkeet tarjoavat samanlaisen kokemuksen kuin tupakoitsija savukkeen kanssa. Sitä pidetään kädessä ja imetään savun kaltaista höyryä. Siitä tulee houkutteleva vaihtoehto tupakoitsijoille. Varsinkin jos he ovat yrittäneet lopettaa aiemmin ja epäonnistuneet." Sanoo Caitlin Noteley osoitteeseen BBC News. "Samalla tiedämme, että ne ovat huomattavasti vähemmän haitallisia kuin perinteiset savukkeet. Ja että ne auttavat tupakoitsijoita lopettamaan tupakoinnin."

Arvioi ponnisteluja

Tutkimus kestää 30 kuukautta, ja sen aikana osallistujat raportoivat säännöllisesti siitä, miten interventio toimii. Tupakoitsijoille annetaan kaksi vaihtoehtoa: sähkösavuke, ohjeet ja tietoa läheisistä tupakoinnin lopettamiskeskuksista tai vain tietoa tupakoinnin lopettamisesta ja tupakoinnin lopettamiskeskuksen yhteystiedot. 

"Aiomme tutkia tarkemmin, ketkä osallistujista onnistuvat lopettamaan tupakoinnin molemmissa ryhmissä. Sitten voimme arvioida, mikä interventio toimii parhaiten", sanoo Caitlin Notley. "Samalla saamme käsityksen siitä, mitä vastaavanlaisten toimenpiteiden toteuttaminen koko maassa maksaisi."

Mukaan Yhdistyneen kuningaskunnan terveysviranomainen tupakoitsijat voivat vähentää nikotiiniriippuvuuden riskiä lähes 95 prosenttia, jos he vaihtavat tupakoinnin vejpingiin. Virasto seuraa jatkuvasti sähkösavukkeita koskevaa tutkimusta raportissa "Vaping in England - an evidence update", jota on päivitetty vuosittain vuodesta 2016 lähtien. Kuten vejpkollen on aiemmin raportoinut, Yhdistyneen kuningaskunnan sairaalat ovat jo jonkin aikaa sallineet vejpning sairaala-alueella, kun taas tupakointi kielletään kokonaan.

Lähteet:

Sairaaloissa jaetaan vape-pakkauksia aluksi

Leicesterin kuninkaallisessa sairaalassa vieraileville tupakoitsijoille annettavat haihdutuksen aloituspakkaukset

Ilmaiset sähkösavukkeet tupakoitsijoille A&E-kokeilussa


Sähköiset savukkeet tupakoinnin lopettamiseen


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa

Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *