Brexit: nye love for e-cigs på vej

Politikere i Storbritannien ønsker at ændre lovgivningen for vejp-produkter i landet. Et forslag i Underhuset foreslår nu at undtage e-cigaretter fra de regler, der er baseret på EU's tobaksproduktdirektiv (TPD).

"Forslaget er et første skridt i retning af at fjerne reglerne om tankstørrelser, nikotinflaskestørrelser og loftet over den maksimale nikotinstyrke". Skriver onlinemagasinet Vapes' planet.

Det europæiske tobaksvaredirektiv (TPD) regulerer alle tobaksvarer eller tobakslignende produkter i EU's medlemsstater. For e-cigaretter omfatter det maksimale nikotinindhold (20 mg/ml), flaskestørrelser (10 ml for nikotinholdige væsker), tankstørrelser (maks. 2 ml, når de sælges) og mærkning på pakkerne (tydelig sundhedsadvarsel for nikotin).

Ligesom andre direktiver er TPD blevet implementeret i alle EU-lande og er blevet en del af den nationale lovgivning på forskellige måder. Men nu, hvor Storbritannien officielt har forladt EU, behøver lovene ikke længere at være baseret på EU's tobaksproduktdirektiv. Og det åbner døren for forandring.

Lavere nikotinniveauer hjælper ikke rygere

Tilbage i 2018, da Underhusets videnskabelige udvalg undersøgte EU's e-cigaretdirektiv, blev der udtrykt bekymring over detaljerne i direktivet. Siden 2016 har StorbritannienStorbritannien har anerkendt e-cigaretter som et vigtigt redskab til at reducere rygning i landet. Ifølge det britiske sundhedsministerium har vejpning potentiale til at reducere skader med 95 procent for rygere. Men direktivet blev en del af Tobacco Products Act, selv om det ikke stemte overens med resultaterne af den hjemlige forskning.

"Nikotinloftet på 20 mg/ml har sandsynligvis forhindret mange rygere i at udforske e-cigaretter. Årsagen er, at de simpelthen ikke finder vejping tilstrækkeligt tilfredsstillende sammenlignet med rygning."
Der står Lynne DawkinsProfessor i tobaks- og nikotinforskning ved London South Bank University til RegWatch-nyhedskanalen.

Nikotinadvarsler er en unødvendig forskrækkelse

Ifølge Lynne Dawkins, som har forsket i adfærd og brugsvaner hos vejp-brugere i Storbritannien I næsten 10 år har TPD reduceret e-cigaretternes potentiale som rygestopværktøj. Ud over de lavere nikotinstyrker peger hun på de advarsler, som direktivet kræver skal stå på emballagen. Disse advarsler er beregnet til at afskrække nye brugere, men er ofte ineffektive, siger hun.

"30 % af rygerne har ikke engang prøvet e-cigaretter. En af grundene er frygten for, at de 'bytter en afhængighed ud med en anden'. Vi har også set, at stærke nikotinadvarsler på pakkerne kun forstærker den frygt hos rygerne." siger Lynne Dawkins, som nu håber, at Brexit vil medføre positive ændringer.

"Lovgivningen bør være baseret på moderne forskning. TPD blev skabt, da forskningen i e-cigaretter ikke var særlig avanceret. Nikotinindtaget er et godt eksempel. I dag ved vi, at brugere af vejp kompenserer for et lavere nikotinindhold med højere effekt, længere pust og et større forbrug af e-juice. De følger samme mønster som rygere, der bruger svagere cigaretter. Selv om sundhedsrisikoen er betydeligt lavere end ved rygning, er det en unødvendig risiko, som vi burde kunne undgå." Siger Lynne Dawkins til RegWatch.

Åbner op for forandring

Forslaget om at ændre lovgivningen om e-cigaretter er i øjeblikket til andenbehandling i Underhuset. Og ifølge Planet of the Vapes er der lang vej igen, før der kan komme nogen ændringer.

"Forslaget betyder ikke, at lovene forsvinder fra den ene dag til den anden, men det åbner døren for store ændringer i fremtiden", skriver Planet of the Vapes.

Kilder:
Lovforslag om elektroniske cigaretter (regulering) 2019-21 (dampens planet)

NIKOTINKRITIKERE | Kan nikotinbegrænsninger gøre mere skade end gavn? (RegWatch)


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *