EU vil begrænse e-cigaretter yderligere

Begrænsning af brugen af e-cigaretter er en del af EU's nye plan for at bekæmpe kræft i Europa, ifølge lækkede medierapporter.
"De vælger at gå imod alle videnskabelige beviser", siger organisationen ETHRA.

EU's nye plan for bekæmpelse af kræft i medlemslandene bliver offentliggjort i begyndelsen af februar. Men detaljer om, hvad planen indeholder, er allerede blevet lækket. Et af hovedmålene er at reducere antallet af rygere fra de nuværende 20 % til 5 % inden 2040. Ifølge Kommissionen er rygning årsag til 90 % af alle tilfælde af lungekræft, så det er en prioritet at begrænse rygning i regionen. Ud over cigaretter ønsker Kommissionen også at begrænse alternativerne til cigaretter: e-cigaretter og andre nikotinprodukter.

Bør fokusere på skadesreduktion

Flere forskere og kommentatorer har opfordret Kommissionen til at fremme udviklingen af mindre skadelige alternativer som f.eks. snus og e-cigaretter. Disse metoder til reduktion af tobaksskader ville reducere kræftrisikoen og samtidig give rygerne mulighed for at beholde nikotinen, hævder de. mange eksperter på området.

"Nogle måder at indtage nikotin på er farligere end andre, det ved vi, og det er ikke alle måder at bruge tobak på, der er livstruende. Jeg ønsker, at Kommissionen anerkender, hvad skadesreduktion af tobak betyder. De bør give information til rygere, så de ved, at snus og e-cigaretter er mindre skadelige alternativer til cigaretter."
Der står Hr. Anders Milton, svensk læge og tidligere formand for den svenske lægeforening, til Vejpkollen.

E-cigaretter og snus forkorter ikke livet

I forbindelse med en Debatindlæg i magasinet Eureporter mærket Hr. Anders Milton Ifølge Anders Milton kan EU-Kommissionen bidrage til at reducere kræft ved f.eks. at gøre e-cigaretter mere attraktive ved at styre priserne i en positiv retning. Han nævner også, at Svensk snus som en dokumenteret mulighed for at reducere skaden ved cigaretrygning.

"I Sverige dør langt færre nikotinbrugere af tobaksrelaterede sygdomme end i andre lande. Vi er et lysende eksempel i verden og Europa. Snus er ikke en helsekost, men det forkorter ikke livet. Og hvis rygere skifter til e-cigaretter, reducerer det ifølge Royal College of Physicians risikoen for forskellige sygdomme med 95 procent." Anders Milton.

Ønsker at begrænse brugen af e-cigaretter

Men ifølge de lækkede data bevæger Kommissionen sig nu i den modsatte retning. Ifølge aviserne Euractive og Politico Kommissionen vil lave e-cigaretter i stedet mindre attraktiv. Det skal bl.a. ske gennem fælles afgifter og et omfattende forbud mod vejpa på offentlige steder. Begrænsninger på smagsvarianter vil også være på dagsordenen, ifølge Magasinet Vaporound

"Hvis dataene er korrekte, er det meget bekymrende. Det tyder på, at Kommissionen ignorerer alle de videnskabelige beviser på skadesreduktion og samtidig ignorerer alle de europæiske forbrugere, der er holdt op med at ryge ved hjælp af e-cigaretter," siger en talsmand fra forbrugerorganisationen ETHRA, europæiske advokater for begrænsning af tobaksskader til Vejpkollen.

38.000 vejp'ere svarede på undersøgelsen

Ifølge en større undersøgelse I 2020 vil mellem 20 og 80 procent af EU's rygende befolkning bruge e-cigaretter, enten dagligt eller lejlighedsvis. Blandt de tidligere ryger Mellem 7 og 15 procent bruger e-cigaretter.

I efteråret gennemførte ETHRA også en Spørgeskemaundersøgelse blandt e-cigaret- og/eller snusbrugere i EU. 38.000 brugere besvarede spørgsmål om smagsvarianter, tilgængelighed og hvad der får alternative nikotinprodukter til at holde dem væk fra traditionelle cigaretter. Resultaterne er endnu ikke færdige. 

Vil kæmpe mod Kommissionen

Ifølge ETHRA er de planlagte tiltag for at begrænse e-cigaretter et direkte slag mod både rygere og e-cigaretbrugere. Vaping er en vej væk fra tobak, siger ETHRA.

"Tusindvis af forbrugere har kommenteret dette spørgsmål i tiden op til Kommissionens nye plan for kræftbekæmpelse. Hvis Kommissionen vælger at gå ned ad denne vej, vil vi ikke have andet valg end at bekæmpe forslaget ved enhver lejlighed," siger han. ETHRA til Vejpkollen.

Det forlyder, at EU-Kommissionen vil offentliggøre sit første udkast til den nye plan for kræftbekæmpelse i midten af ugen.

Kilder til denne artikel:

Kommissionen forestiller sig et tobaksfrit Europa i 2040 i lækket kræftplan

Kommissionens kræftplan lægger op til drastiske nedskæringer i tobaksforbruget inden 2040

Lækket forslag fra Europa-Kommissionen truer vapingKan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *