Kæmper for e-cigaretter i Europa

ETHRA kæmper for brugernes interesser i EU

Vilkårene for e-cigaretter og vejpning kan ændre sig drastisk i de kommende år. Smagsrestriktioner, høj beskatning og direkte forbud er på dagsordenen, når EU reviderer sine direktiver. Men i frontlinjen står organisationen ETHRA, som forsvarer brugernes ret til skadesreducerende produkter i fremtiden.

På samme tid som Verdens dampdag vil finde sted Organisationen ETHRA udgiver et manifest til fremme af vejping og andre metoder til skadesreduktion i EU. Målet er at give stemme til de millioner af tidligere rygere, som nu er holdt op med at ryge ved hjælp af e-cigaretter og snus.

"Vi repræsenterer brugerne"

Jessica Harding, aktiv i New Nicotine Alliance UK, er talsmand for ETHRA

"EU og WHO planlægger i øjeblikket foranstaltninger, der skal lukke for forsyningen af alle skadesreducerende produkter. Det sker på trods af den betydelige positive effekt på folkesundheden, som disse produkter har vist sig at have. De gør det uden nogen form for videnskabelig støtte og uden at tage hensyn til dem, der bruger produkterne til at holde op med at ryge. Vi repræsenterer brugerne. Det er en stor gruppe i samfundet, som det burde være svært at ignorere." Siger Jessica Harding til Vejpkollen.

"Højlydte taler ændrer ikke noget"

Selv om flere lande har levende vejp-foreninger, er lovgivningen både lokalt og på EU-niveau gradvist blevet mere omfattende. Og ifølge ETHRA er det ekstremt vigtigt for vejp'ere at organisere sig internationalt. Især nu, hvor flere lande overvejer endnu strammere restriktioner. Den Dansk smagsforbud i e-juice og den Svensk beskatning er eksempler på lovgivning, der let smitter af fra et land til et andet. I sidste ende gælder det for hele EU.

"Trafikanterne er meget passionerede og højlydte på de sociale medier. Men bare at reagere på vildledende information og anden propaganda vil desværre ikke føre til nogen reel forandring." Siger Jessica Harding.

"Det er vigtigt, at vi har noget at skulle have sagt"

ETHRA er en lobbyorganisation, der er autoriseret til at repræsentere snus- og e-cigaretbrugere som en gruppe over for EU's direktorat for sundhed og fødevarer. ETHRA støttes af forbrugerdrevne organisationer fra hele Europa.

"Vi kan opnå meget ved at arbejde sammen i Europa, ikke mindst når det gælder den kommende revision af TPD, EU's tobaksdirektiv (som også omfatter e-cigaretter). Mange mennesker er måske ikke klar over, hvilke ændringer der er på vej. Eller hvor vigtigt det er, at vi er involveret og har indflydelse på en eller anden måde," siger Jessica Harding.

Søger fornuftig lovgivning

ETHRA finansieres gennem sine lokale medlemmer og tager ikke imod bidrag fra detailhandlere. Men ved hjælp af sit manifest (som du kan læse på svensk her), håber de at kunne bidrage til en mere restriktiv lovgivning om e-cigaretter og andre skadesreducerende produkter i EU.

"Reguleringen af e-cigaretter bør være fornuftig. Vi ønsker en regulering, der anerkender fordelene ved denne teknologi, som er blevet så vigtig for millioner af europæere. For ikke at tale om de millioner af rygere, der kan holde op med at ryge ved hjælp af denne teknologi i fremtiden." Jessica Harding til Vejpkollen.

Kilder:
EU og opfattelsen af e-cigaretter
Den europæiske forening for begrænsning af tobaksskader (ETHRA)

Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREONSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *