World Vape Day skal få rygere til at kvitte smøgerne

Vejpare udfordrer WHO med deres egne rygestop-historier

"Dampning er den største trussel mod rygning i verden, og e-cigaretter giver rygere mulighed for frivilligt at droppe cigaretterne."
World Vape Day 2020 arrangeres under dette slogan, dagen før WHO No Tobacco Day, for at protestere mod vildledende kampagner og for at informere rygere om muligheden for at holde op på deres egne betingelser.

Lørdag den 30. maj vil vejp'ere over hele verden fejre e-cigaretter som et værktøj til at holde op med at ryge. Bag om aktionen "World Vape Day 2020" består af ca. 40 uafhængige forbrugerorganisationer fra 34 lande. Gennem en række sociale medier opfordrer medlemmerne rygere til at skifte til mindre skadelige alternativer: e-cigaretter.

"Vi har alle oplevet og udholdt koordinerede kampagner mod skadesreducerende produkter i løbet af det sidste år. Vi vil gerne bruge World Vape Day til at sende et positivt budskab til rygere over hele verden." skriver non-profit-paraplyorganisationen INNCO som organiserer foreningerne bag World Vape Day 2020 på globalt plan.

WHO tager fejl om e-cigaretter

World Vape Day finder sted dagen før WHO's No Tobacco Day - da WHO planlægger at gøre opmærksom på rygning, men også e-cigaretter, som en trussel mod folkesundheden. WHO siger, at e-cigaretter bare er en ny taktik fra tobaksfirmaer for at tiltrække en ny generation af rygere. Og ifølge WHO fungerer vejping dårligt til rygestop.

Men som Vejpkollen tidligere rapporteret WHO er blevet stærkt kritiseret af flere uafhængige forskere for sin holdning. Og organisationerne bag World Vape Day vil gennem deres handlinger vise verden, at WHO ganske enkelt tager fejl.

"Sikrere nikotinprodukter som e-cigaretter har givet rygerne magt og værktøjer til at vælge cigaretterne fra. Det er den største trussel mod rygning i årtier. Disse produkter har potentiale til at redde millioner af liv." Siger Nancy Loucas fra koalitionen af fortalere for begrænsning af tobaksskader i Asien og Stillehavet til Avisen Manila Times.

Politik og økonomi bag forbud

Flere lande har valgt at forbyde e-cigaretter og vejp-produkter i de senere år, men i de fleste tilfælde tillader de, at cigaretsalget fortsætter som normalt. Et eksempel er Indien, som forbød e-cigaretter sidste efterår. Og i Indien er der 260.000 brugere af vejp, som nu risikerer at begynde at ryge igen. På papiret er forbuddet en måde at holde unge mennesker væk fra nikotin. Men ifølge Sammenslutning af dampere i Indien, AVI Rygning og tobaksbrug er vigtigt for den indiske stat. De 108 millioner indere, der ryger i dag, betaler høje tobaksafgifter og bidrager væsentligt til de statsejede tobaksselskabers overskud, ifølge AVI. E-cigaretter truer dog både skatteindtægter og overskud.

"At forbyde et mindre skadeligt alternativ til rygning beskytter kun tobaksindustrien. Og der har den indiske stat store interesser. Hvordan kan vi påstå, at der er økonomisk fremgang, når vi stadig er afhængige af skatter og overskud fra tobaksprodukter? På bekostning af folks sundhed? Adgang til skadesreducerende produkter er en ret, som alle indere bør have." Siger Samrat Chowdhery, Formand for AVI i en pressemeddelelse.

Folk giver det sande billede af e-cigaretter

AVI planlægger flere arrangementer på lørdag. Blandt andet en livestream, hvor tidligere rygere, der nu bruger e-cigaretter, fortæller om deres vej til at blive røgfri.

"Vaping fremstilles og behandles udelukkende som en industri. Men det sande billede af menneskerne omkring dem, rygerne, som får hjælp til at holde op med at ryge ved hjælp af en vejp, er aldrig med i beskrivelserne. Og det er tusindvis af mennesker, som har opnået store forbedringer i deres liv og helbred. Vi vil gerne fortælle vores historier, om vores kamp for at holde op med at ryge, og om hvordan det lykkedes os ved hjælp af e-cigaretter. Ved at nægte folk et mere sikkert alternativ til cigaretter betaler myndighederne en høj pris," siger han. Samrat Chowdery.

#Worldvapeday 

På grund af Covid-19 vil der ikke blive arrangeret fysiske demonstrationer under World Vape Day. Men ifølge INNCO er det op til de lokale grupper at organisere deres aktiviteter efter eget skøn. 

Du kan følge aktiviteterne på de fleste sociale medier, bl.a. på Facebook og Twitter via hashtagget #worldvapeday.

llor:

INNCO (International Network of Nicotine Consumer Organisations) kampagneside "World Vape Day"

WHO-kampagne mod e-cigaretter

World Vapers Alliance

Og:

Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREONSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *