Estland afskaffer skat på e-væske

Et blomstrende sort marked for e-juice fik den estiske regering til at reagere. Fra april 2021 vil afgiften på e-væske derfor blive midlertidigt suspenderet og yderligere undersøgt.

"Det giver estiske vejp-virksomheder mulighed for at sænke priserne på deres produkter og dermed reducere den ulovlige handel ved grænsen", siger Tarmo Kruusimäe, formand for Riigikogus støttegruppe for et røgfrit Estland, til Magasinet err.ee.

Siden 2018 har Estland beskattet e-væske på samme måde som tobaksprodukter. Regeringen har ført en hård linje mod rygning og har ikke set e-cigaretter som et velkomment alternativ til tobaksrygning. 

Mange rygere dør i Estland

Beslutningen betyder, at e-væske vil være fritaget for beskatning i to år. I løbet af den tid håber Kruusimäe, at regeringen vil finde en mere bæredygtig løsning til at reducere rygning i Estland. Samtidig ønsker han, at regeringen finder en måde at afbalancere forbrugernes og forhandlernes interesser på i den fremtidige lovgivning.

"Estland ligger på tredjepladsen i Europa, når det gælder rygerelaterede dødsfald. Dokumenterede mindre skadelige alternativer til cigaretter hjælper rygere med at holde op. Bare ved at tilbyde alternativerne påvirker det det estiske folks sundhed", siger Tarmo Kruusimäe.

Sverige hæver prisen på e-væske yderligere

EU stiller i øjeblikket ingen krav om at beskatte e-væske eller vejp-produkter. Men samtidig er det muligt for de enkelte lande at indføre afgifter på nikotinprodukter. Sverige begyndte at beskatte nikotinholdig e-juice i 2018 med 2 SEK/ml. Fra 2021 og fremefter Den svenske regering hæver skatterne på såkaldt "højkoncentreret nikotinvæske" (15-20 mg/ml) til 4 SEK/ml.

Kilder:
Ændringsforslag om at fritage e-cigaretvæsker fra punktafgift vedtaget


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *