Danmark vil forbyde e-juice med smag

Folketinget stemte i denne uge for at forbyde smagsstoffer i e-væsker. Det sker på trods af, at forbuddet er i strid med EU-traktaten og den frie handel i Unionen. Forbuddet træder i kraft i april 2022 og omfatter alle e-væsker med smag, undtagen tobakssmag og mentol. 

"Der er en blanding af frustration, overraskelse og forvirring i øjeblikket", siger Kim Dabelstein Petersen, formand for Dansk vejp-forening DADAFO.

Den danske regering har valgt at forbyde stort set alle smagsvarianter i e-væske. Samtidig vil regeringen forbyde både eksponering og "lokkende" emballage. Det vil ifølge DADAFO betyde enden på vejpning som en effektiv rygestopmetode i Danmark. Samtidig vil loven slå benene væk under vejp-kunderne i landet.

"Hvis ikke virksomhederne tager retslige skridt, vil de miste deres forretning inden for to år", siger han. Kim Dabelstein Petersen til Vejpkollen.

Overtrædelse af EU-traktaten

Som Vejpkollen tidligere rapporteret EU-Kommissionen mener, at det danske forbud mod e-juice med smag ikke er i overensstemmelse med EU's harmoniserede marked. Og da e-juice med smag er til salg i andre EU-lande, er smagsforbuddet en direkte handelshindring.

"Det er en overtrædelse af EU-traktaten. Folketinget traf et valg om at tillade smagstilsætninger, da de implementerede det europæiske tobaksproduktdirektiv i loven." siger Kim Dabelstein Petersen.

Neutral emballage

Forbuddet er en del af den danske regerings indsats for at reducere rygning i Danmark. Planen er at etablere en omfattende lovgivningsmæssig ramme for alle tobaksprodukter, herunder e-cigaretter. Forslaget omfatter også regler om såkaldt "plain-packaging", hvor tobaksvarer ikke må sælges i andet end neutrale, "ikke-attraktive" pakker. Dette vil også gælde for vejp-produkter.

Smagsforbud truer frihandel

I et brev til den danske sundhedsminister, Magnus Hr. Heunicke Så sent som i november opfordrede EU-Kommissionen den danske regering til at udskyde det planlagte forbud. I hvert fald indtil spørgsmålet om aromaer er blevet behandlet i forbindelse med revisionen af det europæiske tobaksvaredirektiv (TPD).

"Det nuværende forslag går imod den midlertidige undtagelse, som EU-lovgivningen tillader for disse produkter. Vi vil tage fat på reguleringen af aromaer i revisionen af det nuværende tobaksproduktdirektiv og ser frem til at arbejde tæt sammen om dette i 2021." skrev Europa-Kommissionen

"Smag er ikke en trussel mod helbredet"

Den danske regering mener derimod, at det er muligt at forbyde smag. I en svar til kommissionen Regeringen sammenligner smagsstoffer i e-væske med smagsstoffer i tobak og henviser til, at smagsforbuddet har til formål at beskytte unge mennesker mod potentielt skadelige produkter.

"De påberåber sig den såkaldte 'sundhedsklausul', som gør det muligt for EU-landene at forbyde produkter på lokalt plan, der er en direkte trussel mod folks sundhed. Men argumentet om, at smagstilsætninger tiltrækker unge mennesker, handler mere om følelsesmæssige argumenter, mistænksomhed og uvidenhed. E-juice med smag er ikke i sig selv en reel sundhedsfare. Og så gælder sundhedsklausulen ikke", siger han. Kim Dabelstein Petersen.

"Ingen ved, hvad der sker"

Jeanett Bergfriedt Andersen, talsmand for Dansk Forening for E-cigaretter, BECIG, siger, at forvirringen er næsten total efter beslutningen i parlamentet. Mange havde håbet, at regeringen ville tage opfordringen fra EU mere alvorligt.

"Jeg tror, at regeringen er tvunget til at vente med at indføre loven. Men ingen ved, hvad der sker lige nu", siger Jeanett Bergfriedt Andersen til Vejpkollen.

BECIG har forsøgt at få en klarere besked fra myndighederne i denne uge om, hvad der vil gælde, men uden held. Noget, der er bekymrende for virksomhederne

"På nuværende tidspunkt ved vi ikke, om vi får lov til kun at sælge e-juice med tobakssmag efter 1. april 2022", siger han. Jeanett Bergfriedt Andersen.

Vigtigt for virksomheder at handle lovligt

Ifølge Kim Dabelstein Petersen og DADAFO er det vigtigt, at vejp-virksomhederne handler hurtigt nu. Ellers vil de stå uden de fleste af deres indtægtsgivende produkter i 2022.

"Vi opfordrer vejpshopperne til at gå i retten. Ellers vil de miste deres forretning. Den danske regering ved godt, at de har skrevet en lov, der er i strid med EU-traktaten. Der er også muligheder for, at Europa-Kommissionen kan handle juridisk. Men i mellemtiden vil loven stå ved magt," siger Kim Dabelstein Petersen.

Tobaksfirmaer overtager e-cigs

Hvis, eller når, vejp-kunderne forsvinder, er e-cigaretmarkedet åbent for en anden industri, siger Kim Dabelstein Petersen. Tobaksindustrien.

"Tobaksfirmaerne har stort set intet at gøre med vejp-markedet i Danmark i dag. 95 procent er uafhængige virksomheder. Smagsstoffer er ikke vigtige for tobaksfirmaerne. De bruger dem kun til markedsføring. Når konkurrencen forsvinder, tager de over. Vi vil kun have British American Tobacco og deres VYPE. Hvis formålet med loven er at få tobaksfirmaerne ud af markedet, så er den danske regerings strategi helt latterlig." siger Kim Dabelstein Petersen.

E-cigs dobbelt så effektive som nikotinmedicin

Ifølge DADAFO bruger 75.000 danskere i dag e-cigaretter for at holde sig væk fra de analoge cigaretter. Sundheds- og ældreministeriet anbefaler på sin side, ligesom den svenske sundhedsstyrelse, ikke e-cigaretter som et værktøj til rygestop. Begrundelsen er, at e-cigaretter ikke er et godkendt lægemiddel. I mellemtiden viser en nyligt udgivet rapport fra det indflydelsesrige Cochrane-institut, at e-cigaretter er dobbelt så effektiv til at stoppe med at rygesammenlignet med medicin, der kun indeholder nikotin.


Foreningen ETHRA, som drives af 23 uafhængige forbrugerorganisationer i EU, lancerede i efteråret en spørgeskemaundersøgelse hvor vejp-brugere svarer på spørgsmål om deres brug af e-cigaretter og e-væske. Indtil videre har 35.000 brugere svaret på undersøgelsen, som er åben indtil udgangen af året. Målet er at give et klarere billede af, hvordan e-cigaretter bruges i dag forud for den kommende revision af det europæiske tobaksproduktdirektiv (TPD).


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *