Tanska kieltää maustetut sähköiset mehut

Tanskan parlamentti äänesti tällä viikolla e-nesteiden aromien kieltämisestä. Tämä siitä huolimatta, että kielto on vastoin EU:n perustamissopimusta ja vapaata kauppaa unionissa. Kielto tulee voimaan huhtikuussa 2022, ja se koskee kaikkia maustettuja sähköisiä mehuja tupakan makuja ja mentolia lukuun ottamatta. 

"Tällä hetkellä vallitsee turhautumisen, yllätyksen ja hämmennyksen sekoitus", sanoo Kim Dabelstein Petersen, puheenjohtaja, joka on puheenjohtaja Tanskan vejp-yhdistys DADAFO.

Tanskan hallitus on päättänyt kieltää lähes kaikki makuaineet e-nesteissä. Samalla hallitus kieltää sekä altistumisen että "houkuttelevat" pakkaukset. Tämä merkitsisi DADAFOn mukaan vejpningin loppua tehokkaana tupakoinnin lopettamismenetelmänä Tanskassa. Samalla laki lyö jalat alta pois vejp-ostajille maassa.

"Jos yritykset eivät ryhdy oikeustoimiin, ne menettävät liiketoimintansa kahden vuoden kuluessa", sanoo Kim Dabelstein Petersen Vejpkollen:hen.

EU:n perustamissopimuksen rikkominen

Kuten Vejpkollen aiemmin raportoitu Euroopan komissio katsoo, että Tanskan maustettuja sähköisiä mehuja koskeva kielto ei ole EU:n yhdenmukaistettujen markkinoiden mukainen. Ja koska maustettuja sähköisiä mehuja myydään muissa EU-maissa, makukielto on suora kaupan este.

"Se on EU:n perustamissopimuksen vastaista. Tanskan parlamentti teki valinnan sallia aromit, kun se pani Euroopan tupakkatuotedirektiivin täytäntöön." sanoo Kim Dabelstein Petersen.

Neutraali pakkaus

Kielto on osa Tanskan hallituksen pyrkimyksiä vähentää tupakointia Tanskassa. Suunnitelmana on luoda kattava sääntelykehys kaikille tupakkatuotteille, myös sähkösavukkeille. Ehdotukseen sisältyy myös säännöksiä niin sanotuista "plain-packaging" -pakkauksista, joissa tupakkatuotteita ei saa myydä muissa kuin neutraaleissa, "ei-houkuttelevissa" pakkauksissa. Tätä sovelletaan myös vejp-tuotteisiin.

Makukiellot uhkaavat vapaakauppaa

Tanskan terveysministerille osoitetussa kirjeessä Magnus Magnus Herra Heunicke Vielä marraskuussa Euroopan komissio kehotti Tanskan hallitusta lykkäämään suunniteltua kieltoa. Ainakin siihen asti, kunnes aromiaineita koskevaa kysymystä on käsitelty tupakkatuotteita koskevan eurooppalaisen direktiivin tarkistuksessa.

"Nykyinen ehdotus on vastoin EU:n lainsäädännössä näille tuotteille sallittua väliaikaista poikkeusta. Aiomme käsitellä aromiaineita koskevaa sääntelyä nykyisen tupakkatuotedirektiivin tarkistuksen yhteydessä ja odotamme innolla tiivistä yhteistyötä tässä asiassa vuonna 2021." Euroopan komissio kirjoitti

"Maku ei ole uhka terveydelle"

Tanskan hallitus puolestaan uskoo, että makukiellot ovat mahdollisia. Eräässä vastaus komissiolle Hallitus vertaa e-nesteiden makuja tupakan makuihin ja toteaa, että makukiellon tarkoituksena on suojella nuoria mahdollisesti haitallisilta tuotteilta.

"Ne vetoavat niin sanottuun terveyslausekkeeseen, jonka nojalla EU:n jäsenvaltiot voivat kieltää paikallistasolla tuotteet, jotka uhkaavat suoraan ihmisten terveyttä. Väite, jonka mukaan maut houkuttelevat nuoria, perustuu kuitenkin enemmänkin tunneperäisiin argumentteihin, epäluuloihin ja tietämättömyyteen. Maustetut sähköiset mehut eivät itsessään ole todellinen terveysriski. Ja silloin terveyslauseketta ei sovelleta", sanoo Kim Dabelstein Petersen.

"Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu"

Jeanett Bergfriedt Andersen, Tanskan sähkösavukkeiden yhdistyksen tiedottaja, BECIGsanoo, että sekaannus on lähes täydellinen parlamentin päätöksen jälkeen. Monet toivoivat, että hallitus ottaisi EU:n kehotuksen vakavammin.

"Uskon, että hallituksen on pakko odottaa lain käyttöönottoa. Mutta kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu juuri nyt", sanoo Jeanett Bergfriedt Andersen Vejpkollen:hen.

BECIG on yrittänyt tällä viikolla saada viranomaisilta selkeämpää viestiä siitä, mitä sovelletaan, mutta tuloksetta. Tämä on huolestuttavaa yritysten kannalta.

"Tässä vaiheessa emme tiedä, saammeko myydä vain tupakanmakuisia sähköisiä mehuja 1. huhtikuuta 2022 jälkeen", sanoo. Jeanett Bergfriedt Andersen.

Yritysten on tärkeää toimia laillisesti

Kim Dabelstein Petersenin ja DADAFOn mukaan on tärkeää, että vejp-yritykset toimivat nyt nopeasti. Muuten ne jäävät ilman suurinta osaa tuloja tuottavista tuotteistaan vuoteen 2022 mennessä.

"Kehotamme vejpshoppersia menemään oikeuteen. Muuten he menettävät liiketoimintansa. Tanskan hallitus tietää, että se kirjoitti lain, joka on vastoin EU:n perussopimusta. Myös Euroopan komissiolla on mahdollisuuksia toimia oikeudellisesti. Mutta sillä välin laki pysyy voimassa", sanoo Kim Dabelstein Petersen.

Tupakkayhtiöt ottavat haltuunsa e-sikit

Jos tai kun vejp-ostajat katoavat, sähkösavukemarkkinat ovat avoinna toiselle toimialalle, sanoo Kim Dabelstein Petersen. Tupakkateollisuus.

"Tupakkayhtiöillä ei ole juuri mitään tekemistä Tanskan vejp-markkinoiden kanssa. 95 prosenttia on itsenäisiä yrityksiä. Aromit eivät ole tupakkayhtiöille tärkeitä. Ne käyttävät niitä vain markkinoinnissa. Kun kilpailu katoaa, ne ottavat vallan. Meillä on vain British American Tobacco ja sen VYPE. Jos lain tarkoituksena on saada tupakkayhtiöt pois markkinoilta, Tanskan hallituksen strategia on aivan naurettava." sanoo Kim Dabelstein Petersen.

E-sikit kaksi kertaa tehokkaampia kuin nikotiinilääkkeet

DADAFOn mukaan 75 000 tanskalaista käyttää tällä hetkellä sähkösavukkeita pysyäkseen erossa analogisista savukkeista. Terveys- ja vanhusministeriö ei puolestaan Ruotsin kansanterveysviraston tavoin suosittele sähkösavukkeita tupakoinnin lopettamisen välineeksi. Perusteluna on, että sähkösavukkeet eivät ole hyväksytty lääke. Samaan aikaan vaikutusvaltaisen Cochrane-instituutin äskettäin julkaisema raportti osoittaa, että sähkösavukkeet ovat tupakoinnin lopettamisessa kaksi kertaa tehokkaampiverrattuna pelkkää nikotiinia sisältäviin lääkkeisiin.


EU:n 23 riippumattoman kuluttajayhdistyksen johtama ETHRA-järjestö käynnisti syksyllä kyselylomaketutkimus jossa vejp-käyttäjät vastaavat kysymyksiin sähkösavukkeiden ja e-nesteen käytöstä. Tähän mennessä 35 000 käyttäjää on vastannut kyselyyn, joka on avoinna vuoden loppuun asti. Tavoitteena on saada selkeämpi kuva siitä, miten sähkösavukkeita käytetään nykyään ennen EU:n tupakkatuotedirektiivin tulevaa tarkistusta.


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *